enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
38,1008
EURO
43,4851
ALTIN
4.076,20
BIST
9.317,24
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun
Hafif Yağmurlu
13°C
Samsun
13°C
Hafif Yağmurlu
Pazar Az Bulutlu
17°C
Pazartesi Az Bulutlu
16°C
Salı Hafif Yağmurlu
15°C
Çarşamba Çok Bulutlu
15°C

En Eski Yunus Emre Eseri Ankara’da Gün Yüzüne Çıktı

En Eski Yunus Emre Eseri Ankara’da Gün Yüzüne Çıktı
17.04.2025
0
A+
A-

**Yunus Emre’nin En Eski Nüshası Ankara’da Tanıtıldı**

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Yunus Emre’nin 1492 tarihli en eski nüshasının Ankara Resim ve Heykel Müzesi’nde tanıtımını gerçekleştirdi.

Ankara Resim ve Heykel Müzesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenlenen bir toplantıya ev sahipliği yaparak, Türk edebiyatının önemli isimlerinden Yunus Emre’nin bilinen en eski nüshasına ait iki ciltlik eseri gün yüzüne çıkardı. Toplantıda konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, bu kıymetli nüshaların medeniyetin düşünce dünyasının yaşatılması açısından büyük önem taşıdığını belirtti.

Bakan Ersoy: Yunus Emre Anadolu’nun Gönül Rehberidir

Bakan Ersoy, Yunus Emre’yi “Anadolu’nun bağrından çıkan, aşk ve hikmetle yoğrulmuş bir şair” olarak tanımlayarak, Yunus’un dizelerinde ilahi aşk, insan sevgisi ve tasavvufun engin bilgeliğinin bulunduğunu ifade etti. Ersoy, Yunus Emre’nin “Sevelim, sevilelim, dünya kimseye kalmaz” sözleriyle insanlığa barış ve hoşgörü çağrısı yaptığını vurguladı. Yunus Emre’nin halkın gönlünde taht kurduğunu belirten Bakan Ersoy, onun “kelimeleriyle gönülleri ilmek ilmek işleyen bir söz ustası ve çağlar ötesinden seslenen bir bilge” olduğunu dile getirdi.

Yunus Emre’nin Evrensel Barış Mesajı Vurgulandı

Yunus Emre’nin barış elçiliğine de değinen Bakan Ersoy, “‘Yaratılanı hoş gör, Yaradan’dan ötürü’ anlayışı, dil, din, ırk ayrımı gözetmeden tüm insanları kucaklayan evrensel bir çağrıdır” şeklinde konuştu. Ersoy, bu çağrıya kulak verenlerin sevgi ve hoşgörünün aydınlığına yöneleceğini ve Yunus’un mesajlarının dünya barışının temel taşlarından biri olarak görülmesi gerektiğini ifade etti.

1492 Tarihli Nüsha İlk Kez Gün Yüzüne Çıkarıldı

Tanıtılan iki ciltlik eserin, Yunus Emre Külliyatı Yayın Kurulu Heyeti danışmanlığında hazırlandığı belirtildi. Bakan Ersoy, bu çalışmanın akademik dünya ve kültürel miras için önemli bir kazanım olduğunu söyledi. Eserin, 1492 yılında Kahire’de yazılmış, bilinen en eski Yunus Emre nüshası olduğu bilgisi paylaşıldı. Vahitpaşa Yazma Eserler Kütüphanesi envanterine kayıtlı nüshada, Yunus Emre’nin tasavvufi mesnevisi Risâletü’n-Nushiyye ve 200’den fazla şiiri yer alıyor.

Eser Türk Dilinin Tarihsel Önemi Açısından Değerli

Bakan Ersoy, eserin sadece edebi değil, dilsel ve tarihsel açıdan da büyük öneme sahip olduğunu vurgulayarak, “Oğuz Türkçesi’nin Anadolu dışında da yazılıp okunduğuna dair güçlü bir kanıt sunmaktadır” dedi. Prof. Dr. Orhan Kemâl Tavukçuoğlu’nun dört yıllık çalışmasıyla hazırlanan nüshanın, Yunus Emre’nin hayatına dair yeni tezler içerdiği ve şiirlerin sözlüğünü içeren yapısıyla Yunus Emre’nin düşünce dünyasını daha anlaşılır kıldığı belirtildi. Ersoy, “Yûnus demek; Türkçenin ve Türk kültürünün billurlaşmış en seçkin örneği; çağdaş insanlar için bir rehber demektir” ifadelerini kullandı.

Geleceğe Miras: Yunus Emre’nin Eserleri

Bakan Ersoy, bu eserin geçmiş olduğu kadar geleceği de aydınlatan bir kaynak niteliğinde olduğunu vurgulayarak, “Bu eserler sadece geçmişimizi değil, geleceğimizi de aydınlatan birer meşaledir. Çünkü Yunus Emre yalnızca bir şair değil; Anadolu’nun gönül rehberi, insanlığa ışık tutan bir bilgedir” dedi. Tanıtımın sonunda emeği geçen akademisyenlere ve yayın kuruluna teşekkür eden Ersoy, bu tür çalışmaların devam edeceğini müjdeledi. Bakan Ersoy, konuşmasını “Yunus Emre’nin dilini, sevgisini, hoşgörüsünü yaşatmaya; onu yalnızca bir edebi şahsiyet değil, bir medeniyet rehberi olarak görmeye devam edeceğiz” sözleriyle tamamladı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

sanalbasin.com üyesidir