enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
38,8520
EURO
43,3708
ALTIN
3.997,10
BIST
9.668,36
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun
Hafif Yağmurlu
17°C
Samsun
17°C
Hafif Yağmurlu
Pazartesi Az Bulutlu
20°C
Salı Hafif Yağmurlu
21°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
20°C
Perşembe Az Bulutlu
22°C

Emtia Karıştı: Altın Sert Düştü, Kakao Rekor Kırdı

Emtia Karıştı: Altın Sert Düştü, Kakao Rekor Kırdı
18.05.2025
2
A+
A-

Emtia Piyasaları Karışık Seyretti, Altın Sert Düştü

Geçtiğimiz hafta küresel emtia piyasalarında dalgalı bir seyir izlendi. Bir yanda ABD ve Çin’in gümrük vergilerini 90 gün süreyle azaltma kararı iyimserlik yaratırken, diğer yanda ABD Merkez Bankası’nın (Fed) para politikasına ilişkin belirsizlikler ve güçlenen dolar endeksi piyasaları baskıladı. Bu ortamda en dikkat çekici hareket, altının önemli bir değer kaybı yaşaması oldu.

Fed Belirsizliği ve Doların Etkisi

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell’ın kalıcı arz şoklarına yönelik uyarıları ve para politikası gözden geçirme sinyalleri, piyasalardaki belirsizliği artırdı. ABD’de açıklanan nisan ayı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verisinin aylık bazda yüzde 0,2 artışla beklentilerin altında kalması, faiz indirimi beklentilerini eylül ayına öteledi ve yıl genelinde sadece iki indirim öngörüsünü güçlendirdi. Bu tabloya paralel olarak dolar endeksi yüzde 0,8 yükselerek 101,1 seviyesine ulaştı. ABD 10 yıllık tahvil faizi ise 5 baz puanlık artışla yüzde 4,44 seviyesinde kapandı.

Altın ve Kıymetli Metallerde Sert Düşüş

Güçlenen dolar ve küresel ekonomideki kısmi iyimserliğe bağlı olarak güvenli liman talebinin azalması, altın fiyatlarını aşağı çekti. Altının ons fiyatı 3.200 dolara gerileyerek 11 Kasım 2024 tarihinden bu yana en sert haftalık düşüşünü kaydetti. Altındaki yüzde 2,7’lik değer kaybına ek olarak, platin yüzde 0,8, paladyum yüzde 1,6 ve gümüş yüzde 1,4 oranında düşüş yaşadı.

Baz Metaller ve Enerji Piyasaları

Baz metaller tarafında ise ABD-Çin ticaret görüşmelerinin yarattığı olumlu hava ve sektörel gelişmeler etkili oldu. Kurşun yüzde 1, çinko yüzde 1,3 ve alüminyum yüzde 2,4 oranında değer kazanırken, bakır yüzde 1,3 ve nikel yüzde 1,6 oranında değer kaybetti. Sektörel bir gelişme olarak, Sumitomo Metal’in Batı Avustralya’daki Winu projesine ortak olması dikkat çekti. Enerji piyasasında ise iyimserlik hakimdi. ABD-Çin gerginliğinin geçici olarak hafiflemesi ve küresel büyüme beklentileri, brent petrolün varil fiyatını yüzde 1,8 yükseltti. ABD-İran nükleer anlaşmasına dair gelişmeler de piyasalarca izlenirken, sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) talebindeki düşüş belirgindi. Bu durum, doğal gaz fiyatlarının yüzde 12,4 oranında gerilemesine neden oldu.

Tarım Emtialarında Karışık Seyir ve Kakao Rekoru

Tarım emtiaları piyasasında da haftalık bazda karışık bir görünüm izlendi. ABD’den gelen buğday ihracat verileri ve Mısır ile Rusya arasındaki işbirliği haberleri etkili olurken, buğday fiyatları yüzde 0,6 oranında artış gösterdi. Mısır fiyatları yüzde 1,5, soya fasulyesi fiyatları ise yüzde 0,1 oranında geriledi. Pirinçte ise yüzde 0,8 oranında artış kaydedildi. Haftanın en dikkat çekici hareketi ise kakao piyasasında yaşandı. Batı Afrika’daki verim kayıpları ve lojistik sorunlar nedeniyle kakao fiyatı yüzde 18,9’luk rekor bir artış kaydetti. Diğer tarım emtialarından kahve yüzde 5,7, pamuk yüzde 2,2 ve şeker yüzde 1,2 oranında düşüşle haftayı tamamladı.

Geçtiğimiz hafta emtia piyasaları, küresel ticaret dinamikleri, merkez bankası politikaları ve arz-tal talep dengelerindeki değişimlerin etkisiyle farklı yönlerde hareket etti. Güçlenen doların baskısı altında kalan altın önemli bir değer kaybı yaşarken, kakaoda ise arz endişeleriyle rekor yükseliş görüldü. Diğer emtialar da kendi özel koşulları ve genel piyasa atmosferine göre şekillendi. Haberde yer alan bilgiler, BHA tarafından sağlanan RSS içeriğine dayanmaktadır. Olaylarla ilgili olarak kaynak metinde herhangi bir doğrudan alıntı veya spesifik yetkili açıklaması yer almamaktadır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

sanalbasin.com üyesidir