—
Refakat izni konusunda yaşanan mağduriyetlere dikkat çeken Türk Sağlık-Sen Ordu Şube Başkanı, devlet memurlarının hastanede tedavi gören yakınları için yıllık izin kullanmak zorunda kalmasının insani olmadığını belirterek mevzuatta acil değişiklik çağrısı yaptı.
Devlet memurlarının hastanede tedavi gören eş, çocuk, anne veya babalarına refakat edebilmesi konusunda mevcut mevzuatın yetersiz kaldığı ve memurların mağduriyet yaşadığı bildirildi. Türk Sağlık-Sen Ordu Şube Başkanı Fatih Galender Zengin, Ordu’dan yaptığı açıklamada, özellikle hastanede yatan birinci derece yakınlar için memurlardan yıllık izinlerini kullanmalarının istenmesinin etik dışı olduğunu vurguladı.
Mevcut Refakat İzni Uygulaması
Zengin, mevcut mevzuatın yalnızca evde bakım hastası yakınları için sağlık kurulu raporuyla refakat izni verdiğini, hastanede tedavi gören yakınlar söz konusu olduğunda ise durumun farklı işlediğini belirtti. Hastane yatışlarında memurların yıllık izinlerini kullanmaya zorlandığını ifade eden Zengin, bu durumun insani ve etik olmadığını dile getirdi. ❝Memur çocuğu hastanedeyken yanında olamayacaksa, ona kim refakat edecek?❞ diyerek mevcut sistemin eksikliğine dikkat çekti. Ayrıca, mevcut düzenlemenin sadece ❝hayati tehlike❞ ve ❝yakın bakım ihtiyacı❞ ibarelerini içeren raporlarla izin verilmesini şart koşmasının sahada ciddi sorunlara yol açtığını kaydetti.
Türk Sağlık-Sen’den Refakat İzni Önerileri
Türk Sağlık-Sen olarak refakat izni konusundaki mağduriyetlerin giderilmesi için somut önerilerde bulunduklarını belirten Zengin, iki temel düzenleme çağrısı yaptı. İlk olarak, memurun eşi, çocuğu, anne ya da babasının hastane tedavisi boyunca refakat izni kullanmasına olanak tanınması gerektiğini ifade etti. İkinci olarak ise, hastanelerde geçirilen muayene, tetkik ve tedavi süreçlerinde de memura refakat hakkı sağlanmasını önerdi.
Acil Yasal Düzenleme Çağrısı
Fatih Galender Zengin, refakat izni konusundaki belirsizliklerin ve yöneticilerin inisiyatifine bırakılan uygulamaların memurları büyük ölçüde mağdur ettiğini vurguladı. Bu kritik sürecin mevzuatla net bir biçimde güvence altına alınması gerektiğini belirten Zengin, ❝Devlet memurları, çocuk, eş, anne ve babalarının tedavi sürecinde yanında olmak zorundadır. Bu süreç, yöneticilerin inisiyatifine bırakılmamalı, mevzuatla net bir biçimde güvence altına alınmalıdır. Yasal düzenleme şarttır❞ ifadelerini kullanarak, bu alanda ivedilikle yasal düzenleme yapılması çağrısında bulundu.