Belediye Makam Aracı ve Gençlik Merkezi İhalesi İddiaları Gündemde
CHP Çarşıbaşı İlçe Başkanı Haydar Çoban, belediyede yaşanan bazı gelişmeler ve gündem konuları üzerine düzenlediği basın toplantısında, Belediye Başkanı Ahmet Keleş hakkında makam aracı kullanımı nedeniyle suç duyurusunda bulunduklarını ve gençlik merkezi ihalesindeki usulsüzlük iddialarını dile getirdi.
CHP Çarşıbaşı İlçe Başkanı Haydar Çoban, ilçe binasında belediye meclis üyeleri ve bazı ilçe başkanlarının katılımıyla bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıda, Çarşıbaşı Belediye Başkanı Ahmet Keleş’in kullandığı makam aracı ve ikinci kez yapılan gençlik merkezi ihalesine ilişkin iddialar kamuoyu ile paylaşıldı. Başkan Çoban, makam aracı konusunda Vakfıkebir Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunduklarını açıkladı.
Makam Aracının Mülkiyeti Tartışması
Başkan Çoban’ın açıklamasına göre, Çarşıbaşı Belediye Başkanı Ahmet Keleş Ağustos 2024’ten bu yana 61 TC 475 plakalı Skoda marka bir aracı makam aracı olarak kullanmaktadır. Belediyeye zengin bir işadamı tarafından hibe edildiği yönündeki önceki beyanlara rağmen, aracın Çarşıbaşı Belediyesi envanterine kayıtlı olmadığı iddia edildi. Mayıs 2025 olağan meclis toplantısında meclis üyelerinin sorusu üzerine Başkan Keleş’in, aracın kendi üzerine kayıtlı olduğunu, belediye şirketinin borçları nedeniyle hacizden kaçınmak amacıyla bu yolu izlediğini ve yeni kurulan şirket üzerine devredeceğini belirttiği öne sürüldü. Haydar Çoban, bu durum üzerine aracın derhal Çarşıbaşı Belediyesi Envanterine kazandırılması için Vakfıkebir Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunduklarını bildirdi. Çoban, borçların bahane edilerek yapılan bu işlemin hukuki dayanağı olmadığını ve belediye borçları gerekçe gösterilirken kadrolu makam aracı şoförü alınmasını eleştirdi.
Gençlik Merkezi İhalesindeki Usul İddiaları
Çarşıbaşı Belediyesi tarafından 21 Mart 2025 tarihinde “1 Adet Gençlik Merkezi Yapım İşi” için Pazarlık Usulü (21 B) ile ihale yapıldığı belirtildi. İhale kayıt numarası 2025/379085 olan işin yaklaşık maliyetinin 42.890.484,10 TL, sözleşme bedelinin ise 42.850.000,00 TL olduğu duyuruldu. İhale sonucu ilanında Pazarlık Usulünün seçilme gerekçesi olarak “Doğal afetler, salgın hastalıklar, can veya mal kaybı tehlikesi gibi ani ve beklenmeyen veya yapım tekniği açısından özellik arz eden veya yapı veya can ve mal güvenliğinin sağlanması açısından ivedilikle yapılması gerekliliği idarece belirlenen hallerde veyahut idare tarafından önceden öngörülemeyen olayların ortaya çıkması üzerine ihalenin ivedi olarak yapılmasının zorunlu olması” ifadeleri kullanıldı.
İhale Maliyetinin Sorgulanması ve Şeffaflık Çağrısı
Basın açıklamasında, söz konusu işin ilk olarak 13 Mart 2023 tarihinde 20.756.283,10 TL yaklaşık maliyetle ihale edildiği, en düşük teklif olan 17.000.000,00 TL (%18,10 tenzilat) bedelle sözleşme imzalandığı ve yükleniciye 7.127.255,56 TL ödenerek yapım işinin %41,93 oranında tamamlandığı ve tasfiyeli geçici kabul yapıldığı bilgisi verildi. CHP İlçe Başkanı Çoban, Yİ-ÜFE katsayıları ile 2023 yılına ait yaklaşık maliyet bedeli güncellendiğinde 38.279.092,92 TL’ye ulaşıldığını, işin bitmiş olan %41,93’ü düşüldüğünde geri kalan işin maliyetinin 22.228.366,08 TL olması gerektiğini savundu. Çoban, güncel yaklaşık maliyet tutarının 42.890.484,10 TL olarak nasıl hesaplandığının şeffaf bir şekilde açıklanmasını talep etti.
Pazarlık Usulü ve Kamu Yararı Tartışması
Çoban, seçilen ihale usulünün gerekçedeki şartları karşılamadığını ve kanuna aykırı olduğunu iddia etti. İhale sonucunda tenzilat oranının binde bir oranına bile ulaşmadığını belirten Çoban, işin açık usulde yapılmış olması durumunda rekabet ortamında kamu yararına daha yüksek tenzilat oranları gerçekleşebileceğini söyledi. İlk ihalede aynı yüklenicinin %18 tenzilat yaptığını hatırlatan Çoban, bu ihalede de aynı tenzilatın yapılması durumunda belediyenin kasasında 7.720.000,00 TL kalabileceğini ifade etti. Çoban, ❝İhale usulü olarak seçtiğiniz pazarlık yönteminde kamu yararına bir kuruş faydanız olmadığı çok açıkken sormak istiyoruz; İHALE DE NEYİN PAZARLIĞINI YAPTINIZ? PAZARLIĞI NERDE YAPTINIZ? PAZARLIKTA KİMLER VARDI? BU YÜKLENİCİYİ SEÇMENİZİN ÖZEL BİR NEDENİ VAR MI?❞ diye sordu.
Sözleşme Öncesi Başlayan İş İddiası
Çoban’ın bir diğer iddiası ise işin sözleşme tarihinden önce başlatıldığı yönünde oldu. Sonuç ilanında sözleşme tarihinin 5 Mayıs 2025 olarak belirtildiğini hatırlatan Çoban, belediye başkanı ve belediyenin sosyal medya hesaplarında 22 Nisan 2025 tarihinde Ahmet Keleş’in yanındaki heyet ile gençlik merkezi inşaatına ait şantiyede incelemelerde bulunduğuna dair görsellerin paylaşıldığını belirtti. Bu durumun, şantiyenin bu tarihten önce kurulduğu ve yapım işine başlandığını gösterdiğini söyleyen Çoban, ❝Sözleşme imzalanmadan, hangi akla hizmet ve hangi mevzuata dayanarak işi başlattınız. Kanuna apaçık muhalefet etme cesaretiniz nereden kaynaklanıyor?❞ ifadelerini kullandı.
Şeffaflık ve Denetim Vurgusu
Haydar Çoban, bu ihalede saydamlık, şeffaflık, rekabet, eşit muamele, güvenilirlik ve kaynakların verimli kullanılmasının olmadığını, denetimin eksik olduğunu savundu. Teknik personellere seslenen Çoban, maaşlarını devletten, Çarşıbaşı halkından ve “tüyü bitmemiş yetim”den aldıklarını belirterek, asli görevlerinin bunların yararına işlem tesis etmek olduğunu ve her söyleneni yapmak zorunda olmadıklarını, kamu yararına olmayan işlere “Hayır!” deme cesaretini göstermeleri gerektiğini söyledi. Çoban, açıklamalarını ❝Sevgili Çarşıbaşı’lılar, öyle görülüyor ki 2024 yerel seçimlerinde Dimyat’a pirince giderken evdeki bulgurdan olmuşuz. Ya da yağmurdan kaçarken doluya tutulduk diyebiliriz❞ sözleriyle tamamladı.