enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
38,9344
EURO
44,2717
ALTIN
4.202,26
BIST
9.356,04
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun
Az Bulutlu
22°C
Samsun
22°C
Az Bulutlu
Pazar Parçalı Bulutlu
26°C
Pazartesi Çok Bulutlu
23°C
Salı Çok Bulutlu
18°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
19°C

Bursa’da Türk Dünyası Tarım Geleceği Masada

Bursa’da Türk Dünyası Tarım Geleceği Masada
24.05.2025
2
A+
A-

Bursa’da düzenlenen Türk Dünyası Tarım Zirvesi’nde, Türk dünyasının tarım alanındaki gelecek 10 yıllık vizyonu masaya yatırıldı. Tüm Bürokratlar ve İş İnsanları Federasyonu (TÜMBİFED) ile Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) işbirliğinde gerçekleşen zirvede, iklim değişikliği, küresel rekabet ve azalan kaynaklar gibi kritik konular ele alınarak stratejik çözümler arandı.

Türk Dünyası Tarım Vizyonu Masaya Yatırıldı
Tüm Bürokratlar ve İş İnsanları Federasyonu (TÜMBİFED) ile Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) iş birliğinde, Bursa Uludağ Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Polis Memuru İbrahim Akın Salonu’nda Türk Dünyası Tarım Zirvesi düzenlendi. Zirvede, Türk dünyasının tarım alanındaki gelecek 10 yıllık vizyonunun belirlenmesi hedeflendi. Etkinliğe çok sayıda iş insanı, bürokrat, akademisyen, üretici ve öğrenci katılım gösterdi.

Stratejik Tarım ve Küresel Zorluklar
Zirvenin açılış konuşmalarında tarımın stratejik önemi ve karşılaşılan küresel zorluklar vurgulandı. Zirve İcra Kurulu Başkanı Yakup Sağlam’ın açılışını yaptığı toplantıda konuşan TÜMBİFED Başkanı Mehmet Hüsrev, tarımın sadece ekonomik bir faaliyet olmadığını, bağımsızlık sigortası ve milli savunmanın ayrılmaz bir parçası olduğunu belirtti. Hüsrev, iklim değişikliği, dijitalleşme ve küresel rekabet gibi kesişim noktalarında sistem üretme ve akıllı planlama yapmanın önemine dikkat çekti. Sürdürülebilir tarım için kırsalda yaşamın cazip hale getirilmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

Azalan Kaynaklar ve Üretim Kaybı Uyarısı
64. Dönem Tarım ve Orman Bakanı ve AK Parti Artvin Milletvekili Faruk Çelik ise konuşmasında, artan dünya nüfusuna karşın tarım alanında kullanılan toprak ve su kaynaklarındaki azalmaya dikkat çekti. Çelik, 1990 yılında 24 milyon hektar olan kullanılabilir arazi miktarının bugün 19 milyon hektara gerilediğini belirterek, gelecekte toprak, tarım, gıda ve su savaşlarının olabileceği uyarısında bulundu. Türkiye’nin tarımsal üretim potansiyelini tam olarak kullanamadığını ve yaklaşık 50 milyon tonluk üretim kaybı yaşadığını ifade eden Çelik, tarımın bir dış politika aracı olarak desteklenmesinin gerekliliğini vurguladı.

Zirveye, Bursa Vali Yardımcısı Mustafa Kılıç, BUÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cafer Çiftçi, Bursa önceki dönem Belediye Başkanı Recep Altepe, İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Acar, TÜMBİFED Genel Sekreteri Dr. İlker Karbuz, Bursa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İsmail Aslı, BESOB Başkanı Fahrettin Bilgit, Ekrem Teymur, Prof. Dr. Cemal Zehir, Prof. Dr. Rahmi Türk, Ziraat Mühendisi Hüseyin Gültekin, Öğretim Görevlisi Umut Elbir gibi isimlerin yanı sıra çok sayıda ilgili kişi katıldı.

Detaylı Oturumlar ve Tartışmalar
Gün boyu süren oturumlarda Türk dünyası tarımının farklı boyutları ele alındı. “Pazar, İhracat: Ticaret Savaşlarında Yerelin Güçlenmesi” başlıklı ilk oturumda e-ihracat, tarımda yapay zeka kullanımı, Türk dünyası tarım politikaları ve stratejisi gibi konular tartışıldı. “Tarımda Üretim: Tarımsal Üretimde Yeni Yaklaşımlar” oturumunda sürdürülebilir bitkisel ve hayvansal üretim konularında sunumlar yapıldı. “Kalite, İmalat, Katma Değerli Üretim: Tarımda Üretim ve Global Çözümler” başlıklı son oturumda ise depolama ve lojistik, tarımda iş sağlığı ve güvenliği ile bitki besleme ve koruma konuları üzerinde duruldu. Oturumlar, Prof. Dr. Berk Üstündağ, Prof. Dr. Nuray Tokatlı Akbudak ve Metin Özyürek moderatörlüğünde gerçekleştirildi.

Zirvenin Kapanışı ve Hedefler
Genel koordinatörlüğünü Arif Ekşi’nin, organizasyonunu Osman Toplu ve Murat Gökpınar’ın yaptığı geniş katılımlı Zirve, Türk dünyasının tarım potansiyelini küresel bir avantaja dönüştürmek amacıyla ortak akıl ve strateji geliştirme hedefiyle sona erdi.

Zirvede konuşan TÜMBİFED Başkanı Mehmet Hüsrev, tarımın önemini şu sözlerle vurguladı: ❝Tarım, dünya liderliğine oynayabileceğimiz, stratejik üstünlük sağlayabileceğimiz bir alandır. İklim değişikliği, dijitalleşme ve küresel rekabetin kesişim noktasında sistem üretmek ve akıllı planlama yapmak zorundayız.❞

64. Dönem Tarım ve Orman Bakanı Faruk Çelik ise arazi kaybına ve gıda güvenliğine dikkat çekerek şu uyarıda bulundu: ❝1990 yılında 24 milyon hektar kullanılabilir arazi varken, bugün bu rakam 19 milyon hektara geriledi. Toprak, tarım, gıda ve su savaşlarına hazır olun.❞

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

sanalbasin.com üyesidir