Bakan Şimşek: Enflasyon Belirgin Düştü, 2027 Hedefi Tek Hane, İslami Finansta Hedef İlk 5
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye Katılım Bankaları Birliği ve Birleşik Krallık İhracatın Finansmanı Kuruluşu (UK Export Finance) tarafından Ankara’da düzenlenen İslami Finans Zirvesi’nin açılışında önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Şimşek, konuşmasında hem Türkiye ekonomisinin güncel durumuna hem de İslami finans sektörünün küresel ve ulusal potansiyeline değindi.
İslami Finansın Küresel ve Yerel Durumu
Bakan Şimşek, İslami finansın küresel sorunlara çözüm üretme potansiyeline sahip olduğunu ancak küresel finansal varlıkların yalnızca yüzde 1’ini temsil ettiğine dikkat çekti. Küresel İslami finans piyasasının 5,3 trilyilyon dolara ulaştığını aktaran Şimşek, Türkiye’de İslami finansın bankacılık sektörü varlıklarının yüzde 8’ini oluşturduğunu ifade etti. Türkiye’nin bu alandaki gelişmişlik endeksinde 136 ülke arasında 10’uncu sırada yer aldığını kaydeden Bakan Şimşek, hedeflerinin ilk 5 içinde yer almak olduğunu dile getirdi. Küresel ekonomideki yavaşlamaya ve artan jeopolitik riskler, yüksek borç oranları, ticaret kısıtlamaları ve yaşlanan nüfus gibi ekonomik zorluklara dikkat çeken Şimşek, bu şartlar altında İslami finansın alternatif bir model olarak öne çıktığını söyledi.
Enflasyonla Mücadele ve Ekonomik Göstergeler
Türkiye ekonomisinin son durumunu değerlendiren Bakan Şimşek, enflasyonda belirgin bir düşüş sağlandığını ve dezenflasyon sürecinin devam ettiğini vurguladı. Şimşek, ❝Programımız kapsamında, enflasyonun 2027’de tek hanelere inmesini hedefliyoruz. Oldukça iyi bir ilerleme sağlıyoruz. Geçen yıl enflasyon yüzde 72 idi, şu anda yüzde 35 seviyesinde❞ şeklinde konuştu. Cari açığın daraldığını ve altın hariç cari fazla verildiğini belirten Şimşek, deprem sonrası mali yapının zarar görmesine rağmen, Türkiye’nin düşük borçluluk oranıyla temkinli bir mali duruş sergilediğini kaydetti. Bu yıl yüzde 3,1’lik bütçe açığı hedefinin tam olarak gerçekleşmeyebileceğini dile getiren Bakan, buna rağmen kırılganlıkların azaltıldığını ve ekonominin dayanıklılığının arttığını vurguladı. Kur korumalı mevduatların (KKM) 2023 Ağustos’taki zirveye göre yaklaşık 130 milyar dolar azaldığını aktaran Şimşek, net döviz rezervlerinin Haziran 2025 itibarıyla Mayıs 2023’e göre yaklaşık 89 milyar dolar arttığını ve rezerv yeterliliğine ulaşıldığını ifade etti. Risk priminin düştüğünü ancak hâlâ yüksek seviyelerde olduğunu sözlerine ekledi.
Yapısal Dönüşüm ve Sektörel Avantajlar
Yapısal dönüşüm alanında yeşil ekonomi, dijitalleşme ve sanayide modernizasyon konularında önemli adımlar atıldığını kaydeden Şimşek, Türkiye’nin yapay zeka hazırlık endeksinde gelişmekte olan ülkelerin önünde olduğunu fakat gelişmiş ülkelerle arasında hâlâ mesafe bulunduğunu belirtti. Fiber altyapı ve veri merkezi yatırımlarına odaklandıklarını dile getirdi. Türkiye’nin genç, eğitimli ve kalifiye nüfusunun güçlü bir avantaj olduğunu vurgulayan Bakan Şimşek, Türkiye’nin imalat sanayisi kapasitesine dikkat çekerek, kişi başına düşen milli gelire oranla en önemli üretim merkezlerinden biri olduğunu söyledi. Türkiye’nin oyun girişimleri açısından da Avrupa’da öncü konumda olduğunu ifade eden Şimşek, ülkede 850’den fazla aktif oyun girişiminin bulunduğunu, iki unicorn ve beş büyük çıkış (exit) gerçekleştirildiğini açıkladı.
İşbirliği Potansiyeli ve Bölgesel Gelişim
İngiltere ile olası işbirliklerine de değinen Şimşek, özellikle savaş sonrası yeniden inşa süreçlerinde Türk müteahhitler ve İngiliz mimarlarla birlikte çalışılabileceğini belirtti. Son olarak, terör örgütü PKK’nın silah bırakma kararına değinen Bakan Şimşek, bu gelişmenin ekonomik kazanımlar ve bölgesel entegrasyon açısından önemli fırsatlar sunduğunu belirterek, doğu ve güneydoğunun yeni büyüme motorları haline geleceğini vurguladı.