enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,4764
EURO
36,4423
ALTIN
2.951,48
BIST
9.375,01
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun
Parçalı Bulutlu
17°C
Samsun
17°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Çok Bulutlu
26°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
8°C
Pazar Hafif Yağmurlu
8°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
8°C

Ayvalık Vizyonu Çalıştay’ında Doğal ve Kültürel Miraslar Ele Alındı

Ayvalık Vizyonu Çalıştay’ında Doğal ve Kültürel Miraslar Ele Alındı
14.01.2023
14
A+
A-

Ayvalık Turizm Vizyonu Çalıştay’ı geniş katılımla devam ediyor. Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin, “Cuma günü geniş bir katılımla başladığımız Ayvalık Turizm Vizyonu çalıştayımızın ikinci günü de büyük bir ilgi ve katılımla devam etti.

Birbirinden değerli katılımcıların sunumlarını ilgiyle dinledik. Sunumlardaki önerilerin,  kentimizin turizmine her yönüyle çok büyük değer katacağına olan inancımız tamdır. Pazar akşamına kadar sürecek olan çalıştayımızda Kent ve Yaşam Kültürü, Turizm ve Sürdürülebilirlik, Doğal ve Kültürel Miras ve Gastronomi, Ölmez Ağaç ve Ayvalık Mutfağı konularında sunum yapan olan değerli katılımcıların konuşmalarını titizlikle not aldık” dedi.

Ayvalık Belediyesi öncülüğünde, Ayvalık Ticaret Odası, Ayvalık Kent Konseyi ve Ayvalık Turizm Geliştirme Birliği (AYTUGEB) tarafından düzenlenen 4. Oturumda, ilçede yaşı bin ile bin 500 civarına ulaşmış olan anıt zeytin ağaçları ele alındı.

Balıkesir Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nde görev yapan Prof. Dr. Türkan Göksal Özbalta’nın başkanlığını üstlendiği oturumda, Balıkesir Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi eğitimcileri; Prof. Dr. Recep Efe, Prof. Dr. Abdullah Soykan, Prof. Dr. İsa Cürebal, Dr. Öğr. Üyesi Süleyman Sönmez, Prof. Dr. Mehmet Rıfat Akbulut, Dr. Öğr. Üyesi Hüseyin Murat Özgen ve Prof. Dr. Nuray Türker konuşmacı olarak katıldı.

Konuşmacılardan Prof. Dr. Abdullah Soykan, Türkiye’deki anıt ağaçlarının belirlenmesine yönelik uzun bir süreç içerisinde yaptıkları çalışmalarla bölgedeki asırlardır yeşilliğini koruyan zeytin ağaçlarını kayıt altına alındığını anlattı.  Ayvalık’ta yaşının bin ile bin 500 yılı aşkın anıt zeytin ağaçlarının bulunduğunu ve bu ağaçların her birinin de tescillendiği aktaran Prof. Dr. Soykan, söz konusu çalışmanın önümüzdeki dönemlerde de süreceğini kaydetti.

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Görevlisi Dr. Hüseyin Murat Özgen, Ayvalık’a ait 22 adada kaderine terk edilen onlarca tarihi şapel ve manastır kalıntılarına ait çekilen fotoğraflarla gerçekleştirdiği sunumda, bölgede yitirilen tarihin gün ışığına çıkarılmasının önemine işaret etti.

Son günlerde gündemde olan Tavuk Adası’ndaki restorasyon girişiminin, yapılan itirazlar sonucunda iptal edildiğini hatırlatan Özgen, ilçeye ait değerlerin korunması noktasında, kamusal projelere ağırlık verilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Prof. Dr. Mehmet Rıfat Akbulut ise Ayvalık’ın tarihi ve kültürel değerlerinin gelecek yüzyıllara aktarılmasında ilçedeki bu değerlerin “Kesintisi koruma yöntemi” ile korunabileceğine ilişkin görüşlerini aktardı.

Oturumda; Karabük Üniversitesi Turizm Fakültesi eğitimcilerinden Prof. Dr. Nuray Türker ise, Safranbolu’nun UNESCO süreci, turizm kültürel miras ve ekonomik kazanımları konusunda tecrübelerini UNESCO yolundaki Ayvalıklılarla paylaştı.

Oturumda, Ayvalık Belediyesi UNESCO Birim Sorumlusu Yaşagül Ekinci, “Ayvalık Endüstriyel Peyzaj Süreci ve Asil Liste HazırIıkları” konusunda bilgiler verdi.

UNESCO yolunda Ayvalık’ın henüz adaylık süreci içerisinde olduğunun altını çizen Ekinci, Ayvalık’ın UNESCO’ya giderken bünyesindeki tarihi ve kültürel değerlerinin yanı sıra bunların korunmasına ait koruma kalkanlarıyla ilgili çalışmalarla değerlendirileceğinin altını çizdi.

Ayvalık’ın tarihi, endüstriyel miras, kıyı ve kara kullanımı, zeytinlikler ve milli park alanları, gastronomi ve turizm gibi temel başlıklarla adaylık dosyasının hazırlandığını da sözlerine ekledi.

Oturum; İzmir Demokrasi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi eğitimcilerinden Prof. Dr. Bedriye Asımgil’in “Kültürel Sınırsızlık Yapıları Olarak Ayvalık Yağhaneleri ve Zeytinyağı’nın Sanayileşmesi” konusuna sunumuyla sona erdi.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

sanalbasin.com üyesidir