Atakum’da üreten kadınlara
mikro kredi desteği
Üreten kadınlara teminat, kefalet ve faiz olmadan mikro kredi sağlayarak üretimlerine destek olan Türkiye İsrafı Önleme Vakfı (TİSVA) üyeleri Atakum Belediye Başkanı Av. Cemil Deveci’yi ziyaret ederek mikro kredi hakkında bilgi verdi.
Üreten kadınlara mikro kredi ile sermaye desteği sağlayarak ayakta durmalarına katkı veren Türkiye İsrafı Önleme Vakfı (TİSVA) Atakum’da da çalışmalarına başladı. Atakum Belediye Başkanı Av. Cemil Deveci’yi ziyaret ederek mikro kredi hakkında bilgi veren Türkiye Grameen Mikro Finans Programı Samsun Bölge Koordinatör Yasin Kandemir, Samsun Mikro Finans Şube Müdürü Tuğba Burç, Salıpazarı Mikro Finans Şube Müdürü Nuray Erensoy, Atakum’da dar gelirli üreten kadınlara bin 500 TL ile 15 bin TL arasında mikro kredi desteği sağlayacaklarını belirtti. Atakum Belediyesi Başkan Yardımcısı Atilla Küçükala ile Atakum Belediyesi öncülüğünde kurulan Atakum Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi (ATAK) üyeleriyle de bir araya gelen Kandemir ile beraberindekiler kooperatiflere de destek vermek istediklerini söyledi.
45 BİN MİKRO GİRİŞİMCİ KADIN
Mikro kredinin dar gelirli kadınların kendi kendilerine gelir getirici faaliyette bulunmalarına imkan sağlayan, teminat, kefalet, icra ve mahkeme süreçleri takip edilmeden verilen küçük bir sermaye olduğunu söyleyen Türkiye Grameen Mikro Finans Programı Samsun Bölge Koordinatörü Yasin Kandemir, “Mikro kredi çalışmaları 2003 yılında kadın girişimci sayısının artırılmasına yönelik başlatılan bir proje. Finansör kaynağı kamu kurumları ve özel bağışçılar. Şu anda Türkiye genelinde 68 ilde 96 şubede 45 bin mikro girişimci kadınla Türkiye İsrafı Önleme Vakfı bünyesi altında faaliyetlerimizi yürütüyoruz. Vakıf 1998 yılında kuruldu.22.dönem Diyarbakır Milletvekili Prof. Dr. Aziz Akgül’ün girişimleriyle de 2003 yılında mikro finans programı Türkiye’ye uyarlandı. Asıl kurulduğu yer Bangladeş’te, ekonomi profesörü Muhammed Yunus’un kalkınma politikaları çerçevesinde oluşturduğu bir kuruluş. Biz de 2012 yılından itibaren de Samsun’da faaliyet gösteriyoruz. Atakum’da da kadın istihdamı sayısını artırmak için çalışmalara başladık. Ev hanımları evde ürettikleri el işi ürünleri için, tarım ve hayvancılık sektöründe, esnaf olan kuaför, tuhafiye, terzi kadınlarımız sermayelerini mikro krediden alabiliyorlar. Kadınlarımız beşli gruplar oluyorlar, önce kendilerine ve birbirlerine güveniyorlar. Karşılıklı güveni sağladıktan sonra kredilerini onaylıyoruz. Başlangıç olarak bin 500 TL ile başlıyorlar, 15 bin TL’ye kadar ulaşabiliyorlar. Tahsilatları haftalık gerçekleştiriyoruz. Kefil ve kefalet yok, faiz yok, dosya masrafı yok. Bankayla uğraşmıyorlar. Kadınlarımıza aynı zamanda e-ticaret, pazarlama gibi alanlarda eğitimler de veriyoruz, sosyalleşmelerine katkı sunuyoruz. Burada önemli olan kadının üretim yapması ve kendi ayakları üzerinde durması. Mikro kredinin asıl felsefesi ekonomik mal varlığı olmayan, bankadan kredi kullanamayan kişilere öncelik vermek. Kullanmış olduğu krediyi de üreterek kazanıp geri ödüyor. Kazanamayan kitleler için de ne yapmamız gerekiyorsa yapıyoruz. Kadınlarımıza alternatif üreterek onları ayakta tutmaya çalışıyoruz. Mikro krediden faydalanmak isteyen kadınlarımız 0555 997 36 45 telefon numarasından ya da Mimarsinan Mahallesi Atatürk Bulvarı Demirtaş Apartmanı No:285 kat 1 daire 5 adresinden bizlere ulaşabilirler” dedi.