enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
38,4149
EURO
43,7601
ALTIN
4.095,06
BIST
9.432,55
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun
Hafif Yağmurlu
16°C
Samsun
16°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Az Bulutlu
17°C
Pazar Az Bulutlu
14°C
Pazartesi Çok Bulutlu
13°C
Salı Az Bulutlu
14°C

Ankara Yapay Zeka Fuarı Açıldı: Türkiye YZ Hamlesi

Ankara Yapay Zeka Fuarı Açıldı: Türkiye YZ Hamlesi
26.04.2025
0
A+
A-


Ankara’da “Yapay Zeka Teknolojileri” Temalı 7. Verimlilik ve Teknoloji Fuarı Başladı: TBMM Başkanı Kurtulmuş ve Bakan Kacır Açılışta Konuştu

7. Verimlilik ve Teknoloji Fuarı, “Yapay Zeka Teknolojileri” temasıyla Ankara’da başladı. ATO Congresium’da düzenlenen ve 27 Nisan’a kadar sürecek fuarın açılışına TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş ve Bakan Kacır katıldı.

Türkiye’nin Teknoloji ve Üretimdeki Konumu

Fuar açılışında konuşan Bakan Kacır, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde son 22 yılda verimliliği merkeze alan, teknolojiyi üretimle buluşturan ve yerli/milli kapasiteyi güçlendiren adımlar atıldığını belirtti. Türkiye’nin dünyanın önemli üretim merkezlerinden biri haline geldiğini vurgulayan Kacır, ülkenin insansız hava aracı (İHA) üretiminde dünya birincisi konumunda bulunduğunu, kendi eğitim uçağını, helikopterini, deniz platformlarını, kara araçlarını ve uydularını üretebildiğini söyledi. Güneş panelinden ticari araçlara, beyaz eşyadan demir çeliğe kadar birçok alanda Avrupa değer zincirlerinin merkezinde yer alındığını ifade etti.

Yapay Zekada Küresel Rekabet ve Türkiye’nin Stratejisi

Yapay zeka (YZ) geliştirme faaliyetlerinin daha çok kar odaklı şirketlerce yürütüldüğünü dile getiren Kacır, teknoloji savaşlarının bu yeni cephesinde ABD ve Çin’in diğer ülkelerle arasındaki mesafeyi açtığının altını çizdi. Bakan Kacır, Gazze gibi insani dramlar karşısında dahi küresel uzlaşı sağlanamamasının, YZ kullanımına dair evrensel ilkelerde anlaşma umutlarını azalttığına dikkati çekti. YZ’nin insanlığın huzurunu ve refahını artırmaya mı hizmet edeceği, yoksa dışlayıcı, kontrolcü ve adaletsiz bir sistemin aracı mı olacağını, bu çağın insanlarının kararlarının belirleyeceğini söyledi. Milli Teknoloji Hamlesi’ni gerçekleştiren Türkiye’nin yapay zekada dünyanın gerisinde kalmasının kabul edilemez olduğunu vurguladı.

❝Yapay zekanın yaygın bir şekilde benimsenmesiyle önümüzdeki yıllarda ekonomimizde anlamlı seviyede bir ilave büyüme sağlamamız mümkün❞ diyen Bakan Kacır, Türkiye’nin YZ devrimini en iyi şekilde değerlendirebilmesinin anahtarının; üretim sistemlerini, eğitim politikalarını ve teknoloji altyapısını bütüncül bir stratejiyle şekillendirmek olduğunu belirtti. ❝Girişimcilik ekosistemimizi, sanayimizi ve iş gücümüzü dijital ekonomiye hazır hale getirmektir, Milli Teknoloji Hamlesi’nin özü budur❞ ifadelerini kullandı. Yapay zeka gibi çığır açan teknolojilerin fırsata dönüştürülerek ülkenin teknoloji geliştirme ve üretimde hak ettiği noktaya taşınması gerektiğini, Türkiye’nin “insanlık için adalet ve merhamet” ilkelerini her zeminde savunması gerektiğini sözlerine ekledi.

Yapay Zeka Alanında Verilen Destekler ve Programlar

Ulusal Yapay Zeka Stratejisi ve TÜBİTAK bünyesindeki Yapay Zeka Enstitüsüne değinen Bakan Kacır, TÜBİTAK burs ve destek programları kapsamında son 22 yılda yapay zeka alanında 4 bin 800 proje ve 6 bin 275 kişiye 25 milyar liradan fazla destek verildiğini bildirdi. Kacır, ❝TÜBİTAK Yapay Zeka Ekosistem Çağrıları❞ ile bu alanda teknoloji geliştiren yerli KOBİ’lerin, araştırma merkezlerinin ve YZ çözümlerine ihtiyaç duyan şirket/kamu kurumlarının projelerinin desteklendiğini aktardı. Teknoparklarda 2 bin 900’den fazla firmanın, 218 Ar-Ge merkezinin yapay zeka projeleri yürüttüğünü söyledi. TEKNOFEST, Deneyap Teknoloji Atölyeleri ve Sektör Kampüste gibi girişimlerle gençlerin geleceğin teknolojilerine yön veren bireyler olarak yetiştirildiğini belirtti.

Yapay Zeka Altyapısı ve Gelecek Vizyonu

Yapay zeka teknolojilerinin geliştirilmesi ve uygulanması için güçlü veri işleme altyapısının kritik önem taşıdığının bilincinde olduklarını ifade eden Bakan Kacır, büyük veri analizi ve yapay zeka araştırmalarını desteklemek üzere 35 bin dizüstü bilgisayar gücündeki süper bilgisayar ARF’in hizmete sunulduğunu söyledi. EuroHPC Ortak Girişimi üyeliği sayesinde dünyanın en güçlü süper bilgisayarlarından MareNostrum 5’e doğrudan erişim imkanına sahip olunduğunu aktardı. Önümüzdeki dönemde Türkçe verilerle zenginleştirilen, ülkenin ilk temel yapay zeka büyük dil modelinin kullanıma sunulacağını, yerli ve özgün yapay zeka modelleri geliştirilmesinin önünü açacak uygulamaların hayata geçirileceğini ve yapay zeka dönüşüm programlarıyla teknolojinin üretim süreçlerinde kullanımının yaygınlaştırılacağını bildirdi. ❝Türkiye’yi yapay zeka devrimine liderlik eden ülkelerden biri haline getirmek için çalışmalarımızı hız kesmeden sürdüreceğiz❞ dedi.

Bakan Kacır, tüm milleti ve Kıbrıs Türklerini, 1-4 Mayıs tarihlerinde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) düzenlenecek TEKNOFEST’e davet etti.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

sanalbasin.com üyesidir