Spot:
Ankara Kent Konseyi ve OSTİM Teknik Üniversitesi iş birliğiyle düzenlenen ‘Çalışma Hayatı Konferansları’ serisinin ilkinde Ankara’daki istihdam sorunları, eğitim-istihdam ilişkisi ve mesleki eğitimin rolü masaya yatırıldı.
Giriş:
Ankara Kent Konseyi (AKK) Çalışma Hayatı ve İstihdam Çalışma Grubu’nun, OSTİM Teknik Üniversitesi iş birliğiyle başlattığı ‘Çalışma Hayatı Konferansları’ serisinin ilki, ‘Ankara’da Genel Durum ve Eğitim-İstihdam İlişkisi’ temasıyla Ankara Kent Konseyi Binası’nda gerçekleşti. Konferansta, alanında uzman akademisyenlerin katılımıyla kentteki istihdam sorunları, mesleki eğitimin istihdamdaki yeri ve önemi değerlendirildi.
Gelişme:
AKK Başkanı’nın Açılış Konuşması
Konferansın açılış konuşmasını yapan AKK Başkanı Halil İbrahim Yılmaz, karar alıcıların ‘ölçülebilir’ olmasının önemine dikkat çekerek, kentin ekonomik yaşamını, organize sanayi bölgelerini, teknokentleri iş gücü ve akademik hayatla birlikte ele alma gerekliliğini vurguladı. Yılmaz, ölçülebilir bir iş hayatının çözüm olacağına inandığını belirterek, geleneksel birikimlerden ilham alan ve aklı üretime dahil eden bir ekonomi modelinin oluşturulması gerektiğini ifade etti.
Ankara’da İstihdam Durumu Ele Alındı
AKK Çalışma Hayatı ve İstihdam Çalışma Grubu Sözcüsü Metin Karaman ise Ankara’nın istihdam potansiyeline değinerek, 6 milyonluk nüfusun yaklaşık 2 milyon 300 bininin istihdam edildiğini ve nüfusun yüzde 80’inin çalışma hayatı içinde yer aldığını belirtti. Karaman, mesleki eğitimin istihdamdaki yerinin önemli olduğunu vurgulayarak, konferansın Ankara’daki çalışma hayatının genel durumunu ve mesleki eğitim ile insan arasındaki uyumsuzluğu ele almak amacıyla düzenlendiğini aktardı. Çalışma grubunun, Ankara ve ülke için kalıcı projeler üretme hedefinde olduğunu sözlerine ekledi.
Sonuç ve Açıklamalar:
Akademisyenlerden Eğitim ve İstihdam Perspektifi
Konferansın devamında alanında uzman akademisyenler sunumlar gerçekleştirdi. OSTİM Teknik Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Ufuk Türen, Ankara’daki eğitim-istihdam ilişkisi, iş gücü dinamikleri, işsizlik türleri ve nedenleri üzerine bir sunum yaptı. OSTİM Teknik Üniversitesi Genel Sekreteri ve MYO Müdürü Dr. Turan Şişman ise ‘Mesleki Eğitim İstihdam İlişkisi OSTİM Teknik Üniversitesi Örneği’ başlıklı sunumunda, üniversitenin mesleki eğitimi istihdamla nasıl ilişkilendirdiğini ve öğrencileri iş hayatına hazırlarken benimsedikleri yaklaşımları anlattı.
Konuşmacılardan Doğrudan Alıntılar
AKK Başkanı Halil İbrahim Yılmaz, açılış konuşmasında ❝Ölçülebilir olmadığımız müddetçe, hasbelkader elde ettiğimiz makamlar, aldığımız bütçe küstahlıklarımızla; kamuya, hayata, insanlara, emekçiye hükmetmeye devam edecek. Yönetici pozisyonunda bizler ölçebilir olmadığımız müddetçe, saçmalığımızın tamamı kent politikası haline gelebilir. Tüm bunların son bulabilmesi için bu kentteki ekonomik hayatı, organize sanayi bölgelerini, teknokentleri, 2 milyon iş gücüyle, 100 bine yaklaşan akademik hayatla birlikte toparlayabilmemiz lazım. Ölçülebilir bir iş hayatının reçete olduğuna inanıyorum. Geleneksel birikimlerimizden ilham alan, toplumun birikimini üretim konusu haline getirebilen, aklı üretimin konusu haline getirebilen bir ekonomiyi oluşturmadığımız müddetçe, Batı’nın 100 yıl taktığı sektörlere rekabet etmenin bedelini ödeyeceğiz. Geleneksel yöntemler üretip, ekonomi-sanayi-eğitim ilişkisini kuracağımız bir süreci tabandan ayırmamız lazım❞ dedi.
AKK Çalışma Hayatı ve İstihdam Çalışma Grubu Sözcüsü Metin Karaman, konuşmasında ❝Bugün baktığımızda Ankara 6 milyon nüfusuyla, tarımıyla, turizmiyle, başkent olmasıyla beraber; 2 milyon 300 bin istihdamla, istihdamın da başkenti. 6 milyon nüfusa baktığınızda yüzde 50 birey, 18-29 yaş arasında genç olarak, yüzde 30’u da orta yaş olarak çalışma hayatında. Yani ortalama yüzde 80 şu anda Ankara’da çalışma hayatının içerisinde. Eğitimimiz, mesleki eğitimimiz elbette ki istihdamda ciddi bir konu. Ankara Kent Konseyi Çalışma Hayatı ve İstihdam Çalışma Grubu olarak bizler de Ankara’da çalışma hayatının genel durumunu, hem mesleki eğitim ve insan arasındaki uyumsuzluğun bütün yollarına dair bu konferansı düzenlemeye karar verdik. Çalışma grubu olarak, Ankara’daki iş yaşamına, iş piyasasına ve ülkeye ömür boyu yetecek projeleri yapma iddiasıyla faaliyetimizi sürdüreceğiz❞ ifadelerini kullandı.
OSTİM Teknik Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Ufuk Türen, sunumunda ❝Bizim iş hayatında en dikkat ettiğimiz husus iş ahlakı ve zaman. Bu nedenle öğrencilerimizi iş hayatına hazırlarken zaman oryantasyonuna odaklanmalarını sağlayıp, Ahilik kültürünün de üzerinde duruyoruz❞ şeklinde konuştu.
OSTİM Teknik Üniversitesi Genel Sekreteri ve MYO Müdürü Dr. Turan Şişman ise sunumunda şunları kaydetti: ❝Mesleki eğitim ile istihdam arasındaki ilişki çok kıymetli fakat bu iyi kullanılırsa. Çocuklarımıza öyle bir altyapı vermeliyiz ki onlar, iş hayatında o işi hemen yapmalılar. Bizler de sanayi bölgesinde kurulmuş bir üniversite olarak, öğrencilerimiz sektöre girdiklerinde onların dijital dönüşüm seviyesini artıracak bakış açısını katmaya çalışıyoruz. Biz kendilerini geleceğe hazırlayabilen bireyleri yetiştirmek zorundayız. Türkiye’de mesleki eğitimi artırmaya yönelik çalışmaların daha çok yapılması gerekiyor❞.