Anayasa Mahkemesi, Türk yargı sistemindeki 63. yılını kutluyor. Mahkeme’nin 25 Nisan 1962’deki kuruluş yıl dönümü münasebetiyle Ankara ve İstanbul’da bir dizi etkinlik gerçekleştirilecek. Kutlama programı, Anayasa Mahkemesi Başkanı Kadir Özkaya ve beraberindeki heyetin Anıtkabir ziyaretiyle başladı.
Anayasa Mahkemesi 63 Yaşında
Resmi açılış töreni, 25 Nisan Perşembe günü İstanbul Dolmabahçe Sarayı’nda yapılacak. Törende Anayasa Mahkemesi Başkanı Özkaya bir konuşma gerçekleştirecek. Açılışın ardından “21. Yüzyılda Anayasa Yargısının Geleceği” temalı uluslararası bir sempozyum başlayacak.
İstanbul’da Açılış Töreni ve Sempozyum
İki gün sürecek sempozyuma 37 ülkeden ve 7 uluslararası kurum ile kuruluştan temsilciler katılacak. Programda “Dijital Çağda Anayasa Yargısı” ve “Anayasa Yargısında Yeni Sorunlar ve Fırsatlar” gibi konular ele alınacak.
Üç Yeni İşbirliği Anlaşması
Etkinlikler çerçevesinde Anayasa Mahkemesi, uluslararası işbirliğini güçlendirmek amacıyla Irak Federal Yüksek Mahkemesi, Mısır Yüksek Anayasa Mahkemesi ve Cezayir Anayasa Mahkemesi ile ikili anlaşmalar imzalayacak. Mahkeme’nin bugüne kadar 29 ülkenin anayasa veya yüksek mahkemesiyle benzer anlaşmaları bulunuyor.
Kuruluş Süreci ve Görev Alanı
Anayasa Mahkemesi, Türkiye’de 1961 Anayasası ile kurulmuş ve 25 Nisan 1962’de yürürlüğe giren özel kanunla faaliyetlerine başlamıştır. Mahkemenin görev ve yetkileri anayasanın 145 ila 152. maddelerinde tanımlanmıştır. Mahkeme, siyasi parti kapatma, Yüce Divan, norm denetimi gibi çeşitli davalara bakmakta ve 2012’den itibaren bireysel başvuruları da karara bağlamaktadır.
Bireysel Başvuru Sisteminde Son Durum
Anayasa Mahkemesi’nin önemli görev alanlarından biri olan bireysel başvuru sistemi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ndeki (AİHM) iş yükünü azaltmak amacıyla 23 Eylül 2012’de yürürlüğe girmiştir. 31 Mart 2025 itibarıyla Anayasa Mahkemesi’ne toplam 666 bin 627 bireysel başvuru yapılmış, bunlardan 561 bin 441’i sonuçlandırılmıştır. Halihazırda 105 bin 186 başvuru derdest durumdadır.