Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Rusya’ya karşı yeni bir yaptırım paketinin hazırlandığını duyurdu. Açıklama, Arnavutluk’ta düzenlenen Avrupa Siyasi Topluluğu Zirvesi öncesinde yapıldı.
AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Rusya-Ukrayna savaşının başlangıcında Avrupa kıtasında istikrarı hedefleyerek kurulan Avrupa Siyasi Topluluğu zirvesi öncesinde Rusya’ya yönelik yeni yaptırım hazırlığında olduklarını bildirdi.
Yeni Yaptırım Paketinin Gerekçesi
Von der Leyen, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in barışa yanaşmadığını öne sürdü. Bu durumu desteklemek için, Türkiye’de yapılması planlanan ancak Putin’in katılmadığı, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’nin ise hazır olduğu doğrudan görüşmeleri örnek gösterdi. Von der Leyen, ❝Bu, Başkan Putin’in barış istemediğini gösteriyor❞ ifadelerini kullandı. AB Komisyonu Başkanı, barışın AB’nin önceliği olduğunu belirterek, ❝Bu nedenle Putin’e yönelik baskıyı daha da artırmalıyız❞ şeklinde konuştu.
Hazırlanan Yaptırımların İçeriği
Baskıyı artırma hedefi doğrultusunda yeni bir yaptırım paketi üzerinde çalışıldığını açıklayan Von der Leyen, paketin içeriğine dair bazı detayları paylaştı. Buna göre, üzerinde çalışılan yeni yaptırım paketi Kuzey Akım 1 ve 2 boru hatlarına yönelik kısıtlamaları, Rusya’nın “gölge filosu” olarak adlandırılan gemilerine yönelik ilave listelemeleri, Rus petrolüne uygulanan fiyat sınırının düşürülmesini ve Rus finans sektörüne yönelik ek kısıtlamaları içerecek.
AB’nin Rusya’ya Uyguladığı Mevcut Yaptırımlar
AB, Rusya-Ukrayna savaşının başlamasından bu yana Rusya’ya karşı halihazırda 16 farklı yaptırım paketini yürürlüğe koymuş durumda. Bu mevcut yaptırımlar kapsamında ticaret, finans, enerji, sanayi, teknoloji, ulaşım, çift kullanımlı ürünler, lüks tüketim ürünleri, altın ve elmas gibi çeşitli alanlarda kısıtlamalar uygulanıyor. Ayrıca, deniz yoluyla taşınan ham petrol ve bazı petrol ürünlerinin AB’ye ithalatı yasaklanmış, bazı Rus bankaları SWIFT sisteminden çıkarılmış ve Rusya’ya ait birçok yayın kuruluşunun faaliyetleri askıya alınmıştır. AB’nin yaptırım listesinde halen 2 binden fazla kişi ve kurum bulunmaktadır.