AB Komisyonu, küresel ticaret gerilimleri ve artan belirsizlikler nedeniyle Avro Bölgesi’nin 2025 ve 2026 büyüme beklentilerini aşağı yönlü revize etti.
Avrupa Birliği Komisyonu tarafından yayımlanan “Avrupa Ekonomik Tahminleri 2025 İlkbahar” raporuna göre, küresel ticaret gerilimleri ve artan belirsizlikler, Avro Bölgesi ekonomisinin 2025 ve 2026 büyüme tahminlerinin düşürülmesine neden oldu. Bu revizyon, bölge ekonomisi üzerindeki küresel etkileri yansıtıyor.
Avro Bölgesi Büyüme Beklentileri Düşürüldü
Raporda, Avro Bölgesi’nin 2025’te yüzde 0,9 (önceki tahmin yüzde 1,3) ve 2026’da yüzde 1,4 (önceki tahmin yüzde 1,6) oranında büyümesi öngörüldü. AB genelinde ise 2025’te yüzde 1,1 ve 2026’da yüzde 1,5 büyüme bekleniyor. Rapor, büyüme görünümündeki bu düşüşün, zayıflayan küresel ticaret görünümü ve ticaret politikalarındaki yüksek belirsizliğe bağlandı.
Küresel Ticaret Gerilimlerinin Etkisi
Raporda, “Büyüme görünümü önemli ölçüde aşağıya doğru revize edildi. Bu durum, zayıflayan küresel ticaret görünümü ve ticaret politikalarındaki yüksek belirsizlikten kaynaklanıyor” ifadeleri yer aldı. Özellikle ABD’nin uygulamaya koyduğu korumacı gümrük tarifelerinin küresel ekonomi üzerinde şok etkisi yarattığı vurgulandı. ABD ile Çin arasında 12 Mayıs’ta sağlanan tarifelerin kısmen geri çekilmesi anlaşması olumlu bir gelişme olarak değerlendirilirken, buna rağmen yüksek düzeyde kalan tarifelerin küresel ticareti yavaşlatmaya devam edeceği ifade edildi. AB’nin, dünya ekonomisinde en açık piyasalardan biri olması nedeniyle bu gerilimlerden en fazla etkilenen bölgeler arasında yer aldığına dikkat çekildi.
Ülkelere Göre Ekonomik Tahminler
Avrupa ülkelerine yönelik büyüme tahminlerinde farklılıklar yaşanması bekleniyor. Rapora göre, 2025’te Almanya’nın ekonomik büyüme kaydetmeyeceği, Avusturya’nın ise yüzde 0,3 oranında küçüleceği öngörüldü. Fransa’nın yüzde 0,6, İtalya’nın yüzde 0,7, İspanya’nın ise yüzde 2,6 büyümesi bekleniyor. 2026 yılında ise Almanya’nın yüzde 1,1, Fransa’nın yüzde 1,3, İtalya’nın yüzde 0,9 ve İspanya’nın yüzde 2 büyüme kaydedeceği tahmin edildi.
Enflasyon Görünümü ve Riskler
Raporda enflasyon tahminlerine de yer verildi. Enflasyonun bu yıl AB genelinde yüzde 2,3, Avro Bölgesi’nde yüzde 2,1 olması, 2026’da ise bu oranların sırasıyla yüzde 1,9 ve yüzde 1,7 seviyelerine gerilemesi bekleniyor. Ancak, ticari parçalanmanın büyümeyi yavaşlatabileceği ve enflasyonist baskıları yeniden artırabileceği konusunda da uyarılarda bulunuldu.
Türkiye Ekonomisi Değerlendirmesi
Türkiye’ye dair değerlendirmelere de yer verilen raporda, uygulanan sıkı para ve maliye politikaları ile enerji fiyatlarındaki düşüşün enflasyon üzerinde olumlu etkiler yarattığı belirtildi. Bu kapsamda, Türkiye’de enflasyondaki düşüşün önümüzdeki dönemde de sürmesinin beklendiği kaydedildi. Bütçe açığında daralma ve kamu borcunun ılımlı seviyelerde kalacağı tahmin edilen raporda, Türkiye ekonomisinin 2025’te yüzde 2,8, 2026’da ise yüzde 3,5 büyüyeceği öngörüldü.
AB Komisyonu’ndan Açıklama
AB Komisyonu’nun Ekonomiden Sorumlu Üyesi Valdis Dombrovskis, Brüksel’de düzenlediği basın toplantısında, ❝AB ekonomisi yüksek ticari gerginlikler ve artan küresel belirsizlik ortamında dayanıklılık gösteriyor❞ dedi. Dombrovskis, enflasyonun beklentiden hızlı düştüğüne dikkat çekerek, ❝Görünümdeki riskler aşağı yönlü olmaya devam ediyor. Bu nedenle AB içinde rekabet gücümüzü artırmak için kararlı adımlar atmalıyız❞ ifadelerini kullandı.