enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
40,1704
EURO
47,0707
ALTIN
4.336,96
BIST
10.358,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun
Çok Bulutlu
27°C
Samsun
27°C
Çok Bulutlu
Cumartesi Çok Bulutlu
27°C
Pazar Az Bulutlu
28°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
29°C
Salı Az Bulutlu
30°C

2025’te Türkiye’de 18 Bin Deprem: 2 Can Kaybı, 452 Yaralı

2025’te Türkiye’de 18 Bin Deprem: 2 Can Kaybı, 452 Yaralı
09.07.2025
2
A+
A-

2025’in İlk Yarısında Türkiye’de Deprem Aktivitesi ve Uzman Görüşleri

Türkiye, 2025 yılının ilk altı aylık döneminde belirgin bir sismik hareketlilik yaşadı. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) verilerine göre, 1 Ocak ile 30 Haziran 2025 tarihleri arasında ülke genelinde toplam 18 bin 191 deprem kaydedildi. Bu sayı, günlük ortalama 100, saatlik ortalama ise 4 depreme denk geliyor. Gazi Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve afet yönetimi uzmanı Doç. Dr. Bülent Özmen, bu veriler ışığında Türkiye’nin deprem gerçeğine ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu. Yılın ilk yarısında kaydedilen deprem sayısının, yıllık ortalama olan 25 bin sınırına yaklaşması dikkat çekti. Bu dönemde meydana gelen depremlerden büyüklüğü 6.0 ve üzerinde olan 3 tanesi sonucunda 2 kişi hayatını kaybederken, 452 vatandaş yaralandı.

Deprem Sayısındaki Artışın Nedenleri

Deprem sayısındaki artışın altında yatan nedenlere dair bilimsel açıklamalar yapıldı. Doç. Dr. Bülent Özmen, bu artışın başlıca sebeplerinden birinin, Yunanistan’ın Santorini ve Amorgos adaları civarında meydana gelen deprem fırtınası olduğunu belirtti. Ayrıca, 23 Nisan tarihinde İstanbul açıklarında gerçekleşen 6,2 büyüklüğündeki depremin de özellikle Marmara çevresindeki sismik aktiviteyi artırdığı vurgulandı.

En Fazla Sarsılan İller

AFAD verilerine göre, 2025 yılının ilk yarısında sismik hareketliliğin en yoğun olduğu iller sıralandı. En fazla deprem kaydedilen iller sırasıyla Muğla, Malatya, Kütahya, Kahramanmaraş ve İstanbul oldu. Doç. Dr. Özmen, günümüzde sismik ağların gelişmişliği sayesinde artık 2 büyüklüğünün altındaki mikro depremlerin bile tespit edilebildiğini ifade etti. Yılın ilk yarısında en yoğun depremlerin şubat ve nisan aylarında yaşandığı bilgisi paylaşıldı.

Büyüklüklere Göre Depremler ve Etkileri

Ocak-haziran 2025 döneminde kaydedilen depremlerin büyüklük dağılımı da açıklandı. Bu süreçte 4.0 – 4.9 büyüklüğünde 206 deprem, 5.0 – 5.9 büyüklüğünde 18 deprem ve 6.0 ve üzeri büyüklükte 3 deprem meydana geldi. Bu sarsıntılar sonucunda 2 kişi yaşamını yitirdi, 452 kişi ise yaralandı.

Marmara Denizi ve İstanbul Riski

Türkiye’nin en kalabalık şehri İstanbul’un deprem riski, uzmanlar tarafından tekrar değerlendirildi. Doç. Dr. Bülent Özmen, İstanbul’un deprem tehlikesinin sadece Kuzey Anadolu Fayı’nın kuzey kolu ile sınırlı olmadığını belirtti. Marmara Denizi’nin güneyinde bulunan fay segmentlerinin de İstanbul için risk oluşturduğunu ifade eden Özmen, temmuz başında Gemlik ve Silivri açıklarında yaşanan sarsıntıları örnek göstererek, Marmara’nın güney kolunun da ciddi bir risk barındırdığını söyledi.

İç Anadolu’da Deprem Tehlikesi

Genellikle daha az riskli olarak algılanan İç Anadolu Bölgesi’nin de depremden tamamen uzak olmadığı belirtildi. Doç. Dr. Özmen, bölgedeki levha içi diri faylar nedeniyle zaman zaman etkili depremlerin yaşanabildiğini hatırlattı. Daha önce Konya-Kulu ve Ankara’da meydana gelen depremleri anımsatarak, ❝İç Anadolu da sandığınız kadar güvenli değil❞ değerlendirmesinde bulundu.

Olası Büyük İstanbul Depremi Uyarısı

Doç. Dr. Bülent Özmen, özellikle İstanbul ve çevresini etkilemesi beklenen olası büyük Marmara depremine ilişkin önemli bir uyarıda bulundu. Özmen, İstanbul merkezli büyük bir depremin, 6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli yaşanan ve büyük yıkıma neden olan depremlerden 2-3 kat daha fazla yıkıcı etki yaratabileceği tahminini paylaştı. Bu durum karşısında alınması gereken önlemlerin aciliyetine dikkat çeken Özmen, ❝Deprem risklerinin azaltılmasına yönelik çalışmaların, başta İstanbul olmak üzere hızla hayata geçirilmesi gerekiyor❞ diyerek yetkililere ve kamuoyuna çağrıda bulundu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

sanalbasin.com üyesidir