Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ), Çarşamba Belediyesi, Türkiye Gençlik Federasyonu ve Üniversiteli Akil Gençlik Topluluğu (ÜniAK) iş birliğinde OMÜ Ali Fuad Başgil Hukuk Fakültesinde “100. Yılında Samsun’da Gençlik Perspektifi” söyleşisi düzenlendi.
Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Hukuk Politikaları Kurul Üyesi Ayşe Türkmenoğlu’nun konuşmacı olduğu söyleşiye OMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Selim Eren, Samsun Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Sabri Kılıç, Çarşamba Kaymakamı Doç. Dr. Şükrü Yıldırım, Çarşamba Belediye Başkanı Halit Doğan, Ak Parti Samsun İl Başkanı Av. Ersan Aksu, Ak Parti Samsun İl Genlik Kolları Başkanı Av. Mücahit Yılmaz, Türkiye Gençlik Konferadasyon Başkanı Doç. Dr. Bilal Okudan, Ali Fuad Başgil Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Tahsin Keçeligil, Çarşamba İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi (ÇİTBF) Dekanı Prof. Dr. İbrahim Serbestoğlu, ÇİTBF Dekan Yardımcıları Dr. Öğr. Üyesi Hakan Tan ile Dr. Öğr. Üyesi Özkan Özer, İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Onur Bekiroğlu ile Dekan Yardımcıları Doç. Dr. Ömer Çakın ve Dr. Öğr. Üyesi Sinan Kaya, ÜniAK Başkanı Enes Melih Aktürk, ÜniAK Topluluğu Akademik Danışmanı İletişim Fakültesi Öğr. Gör. Onur Şen, Türkiye Ragbi Federasyon Başkanı Murat Pazan ve Türk Kızılay Çarşamba İlçe Şube Temsilcisi Uğur Gökçe’nin yanı sıra kurum ve kuruluş müdürleri, akademisyenler ve çok sayıda öğrenci katıldı. Türkiye’nin geleceğinin şekillenmesi noktasında gençlere büyük sorumluluk düştüğünü vurgulayan Türkiye Gençlik Konferadasyon Başkanı Doç. Dr. Bilal Okudan, “Bu öyle bir gençlik ki sadece kendi ülkesi için değil, bütün dünyanın daha yaşanabilir kılınması için çalışabilecek bir gençlik. Her türlü fedakârlığı, geçmiş ve geleceği kucaklayan kültürümüzü ve modern dünyanın teknolojisini benimsemiş bir gençliktir.” ifadelerini kullanarak açılış konuşmasını gerçekleştirdi.
“Coğrafya kaderdir”
Teknolojinin insan hayatını kolaylaştırdığını ve dezavantaj olarak insanların yalnızlaşmasına yol açtığını söyleyen Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Ayşe Türkmenoğlu, “İnsanı insan yapan değer sosyal varlık olmasıdır. Sosyal varlığında sadece klavye başında duygu ve düşüncelerini anlatması yetmez. İnsanların göz göze, diz dize, el ele birbirinin o enerjisini hissetmesi çok daha farklıdır. Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminde biz şunu idrak etmiştik, milletvekilleri gerçek manada kanunları teklif eden, kanunların arkasında duran ve parti genel başkanlarıyla parti yöneticileri dışında insanlığa dokunacak kanun teklifleri eden insanlar olsun.” sözlerini kaydetti.
Coğrafya kaderdir diyen Türkmenoğlu, “Kaderimizin üzerine bir de ülkemizin sürekli etrafının kuşatılması, iç karışıklığa yönelik olarak hem içerden hem de dışardan sosyal düzenin, barış ortamının bu şekilde baltalanmaya çalışılması ile karşı karşıya kalmıştır. Ülkemiz ekonomik anlamda ne kadar güçlüyse dünyadaki sözünüz de o kadar güçlüdür. Ülkemiz savunma sanayisinde ne kadar güçlüyse dünyada ki pozisyonda o kadar güçlü olur.” dedi.
“Türkiye kendi kendine yetebilen bir ülke”
Yurt dışına yerleşmek isteyen gençlerin sabırlı olması gerektiğinin altını çizen Ayşe Türkmenoğlu, “Türkiye edilgen bir konumda değil etken bir konumda. Türkiye kendi kendine yetebilen bir ülke. Özellikle son 2 buçuk yılda pandemi sürecinde gördüğümüz, kendi kendine yetebilen ender ülkelerden biriydi. Hem üretime devam ederken hem de diğer ülkelere yardım etti, yani potansiyelimiz var. Belki potansiyelimizi kullanmamız noktasında biraz eksiklerimiz vardı ama umarım kısa zamanda bunlarda bulunan eksikler de giderilecek. Gençler istedikleri alanda istedikleri gibi çalışmaya gelecekler ve iş bulabilecekler.” diye konuştu.
Her dönemin kendine ait zorluklarının bulunduğunu ifade eden Ayşe Türkmenoğlu, “Türkiye’de ki bu düzen ideoloji bağlamında iyi bir düzen değil bu düzeni değiştireceğiz. Sizler anlaşılmak istiyorsanız sizden önceki nesilleri anlamalısınız. Ancak empati kurarak bir yerlere varabiliriz. Ne yazık ki tüketim toplumu olduk. Bize dayatılan hayat koşulları, filmler, diziler, reklamlar dahi bizi sürekli tüketime itti. Sürekli tüketen ama üretemeyen bir konumda olduğumuz zaman başkalarına muhtaç duruma düşeriz. Bizlerde dünya standartlarının üstünde yaşayalım istiyoruz fakat bir taraftan da üretelim ki ürettiğimiz sürece tüketebilelim. Başkalarına ve başka ülkelere muhtaç olmayalım. Kendimize inancımız tam olsun ki dışarıyla olan meselelerde ilişkilerimizi geliştirelim. Hayat öğrencilikten ve okul sınavlarından ibaret değil acı yaşayacağız, mutlu olacağız. İyi olmadan kötünün durumu anlaşılmıyor, kötü olmadan da iyinin durumu anlaşılmaz, hayat böyledir.” diyerek sözlerini noktaladı.
Söyleşi sonunda Ayşe Türkmenoğlu, OMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Selim Eren’e, Çarşamba Belediye Başkanı Halit Doğan’a ve diğer paydaşlara etkinliğe davetleri için teşekkür etti.
Etkinlik hediye takdimi ve hatıra fotoğrafı çekimiyle son buldu.