“Endoskopi hem tedavi hem de teşhis amaçlı kullanılabilir”
Endoskopinin doktorlara iç organlara doğrudan erişim sağlayarak bir dizi hastalığın teşhisini ve tedavisini kolaylaştırdığını belirten Uzm. Dr. Ömer Faruk Yolcu, “Endoskopi, cerrahi müdahale gerektirmeyen minimal invaziv bir prosedür olması nedeniyle hastalar için daha az rahatsızlık ve hızlı iyileşme süreci sağlar. Genellikle lokal anestezi altında yapılır ve hastalar genellikle aynı gün taburcu edilir” dedi.
VM Medical Park Samsun Hastanesi Gastroenteroloji Kliniği’nden Uzm. Dr. Ömer Faruk Yolcu, endoskopi hakkında bilgilendirmelerde bulundu.
Tıbbi bir prosedür olan endoskopinin genellikle tanı koymak veya tedavi etmek için kullanıldığını söyleyen Uzm. Dr. Yolcu, “Günümüzde endoskopi, doktorlara iç organlara doğrudan erişim sağlayarak bir dizi hastalığın teşhisini ve tedavisini kolaylaştırmaktadır. Bu prosedür bir endoskop adı verilen uzun, esnek bir tüpün kullanılmasıyla gerçekleştirilir. Endoskop, içerisinde bir kamera ve aydınlatma sistemleri bulunan, ince ve esnek bir yapıya sahiptir. Bu sayede doktorlar, endoskopu kullanarak vücut içerisindeki organları görsel olarak inceleyebilir ve gerekli müdahaleleri yapabilir” diye konuştu.
“Görüntüler gerçek zamanlı olarak ekrana yansıtılıyor”
Endoskopinin birçok avantajı olduğunu belirten Uzm. Dr. Yolcu,“Öncelikle cerrahi müdahale gerektirmeyen minimal invaziv bir prosedür olması nedeniyle hastalar için daha az rahatsızlık ve hızlı iyileşme süreci sağlar. Endoskopik prosedürler genellikle lokal anestezi altında yapılır ve hastalar genellikle aynı gün taburcu edilir. Ayrıca, endoskopik görüntüler gerçek zamanlı olarak ekrana yansıtıldığından, doktorlar hastanın durumunu daha etkili bir şekilde değerlendirebilir ve doğru tanı koyabilir. Ayrıca endoskopi, cerrahi işlemlere kıyasla daha düşük enfeksiyon riski taşır ve daha az komplikasyonla ilişkilidir” dedi.
“Riskler minimize edilebilir”
Endoskopinin genellikle güvenli bir prosedür olsa da, bazı potansiyel riskler içerebileceğini söyleyen Uzm. Dr. Yolcu,“Nadiren de olsa endoskopi sırasında kanama, enfeksiyon veya yaralanma gibi komplikasyonlar ortaya çıkabilir. Bununla birlikte, bu riskler genellikle düşüktür ve deneyimli bir doktor tarafından prosedürün yapılması durumunda minimize edilebilir. Hastaların endoskopi öncesinde doktorlarıyla riskleri ve olası komplikasyonları tartışmaları önemlidir” şeklinde konuştu.
“Geniş bir uygulama alanı var”
Endoskopinin tanı ve tedavi süreçlerinde önemli bir rol oynayan modern bir tıbbi girişim olduğunu vurgulayan Uzm. Dr. Yolcu,“Bu prosedür, iç organlarıgörsel olarak incelemek ve müdahale etmek için kullanılan bir endoskop adı verilen cihazın kullanılmasını içerir. Sindirim sistemi, solunum sistemi, üroloji, kadın hastalıkları ve diğer birçok tıbbi alan dâhil olmak üzere geniş bir uygulama alanı bulunmaktadır” dedi.
“Hızlı bir iyileşme süreci olabiliyor”
Endoskopinin avantajları arasında minimal invaziv olması, hızlı iyileşme süreci, lokal anestezi altında yapılabilmesi ve gerçek zamanlı görüntüleme ile doğru bir tanı konabilmesi sayılabileceğini belirten Uzm. Dr. Yolcu,“Bununla birlikte, endoskopiye bağlı potansiyel riskler de vardır, ancak bu riskler genellikle düşüktür ve deneyimli bir doktor tarafından yapılan prosedürlerde minimize edilebilir” diye konuştu.
Endoskopi hakkında daha fazla bilgi edinmek için uzman bir doktora danışmanın önemini vurgulayan Uzm. Dr. Yolcu,tedavi planlamasının her hastanın durumu özel olarak göz önünde tutularak bireysel şekilde yapılması gerektiğini belirtti.