enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5305
EURO
35,9880
ALTIN
2.998,12
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun
Çok Bulutlu
25°C
Samsun
25°C
Çok Bulutlu
Cumartesi Yağmurlu
7°C
Pazar Hafif Yağmurlu
6°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
9°C
Salı Hafif Yağmurlu
11°C

LGS bir zeka testi değil, emek ve motivasyon testidir

LGS bir zeka testi değil, emek ve motivasyon testidir
30.11.2022
35
A+
A-

Sınava hazırlık sürecini verimli geçirebilmek için etkili çalışma yöntemleri benimsemek çok önemli

Lise ve üniversite sınavlarının bir zeka testi değil aksine tamamen emek ve motivasyon testi olduğunu söyleyen uzmanlar, hedefe ulaşmak için planlı ders çalışmanın yanı sıra test becerilerini geliştirmenin de önemli olduğunu vurguluyor. İTÜ GVO Beylerbeyi Ortaokulu Psikolojik Rehberlik ve Danışmanlık Birimi, LGS hazırlık sürecinde etkili test çözme teknikleriyle ilgili önerilerde bulunuyor.

LGS sınavından önce çözülen soruların oluşturduğu bilgi birikimi, öğrencilerin sınavda başarılı olmasına katkı sağlıyor. Çözülen her benzer soru tecrübe kazandırıyor. Etkili ve doğru test çözme tekniklerini sınavlarda uygulayabilmek için, öncelikle evde bu alışkanlığın doğru bir şekilde kazanılması gerekiyor. İTÜ Geliştirme Vakfı Okulları Beylerbeyi Ortaokulu Psikolojik Rehberlik ve Danışmanlık Birimi, LGS hazırlık sürecinde etkili test çözme teknikleriyle ilgili yararlı bilgiler paylaştı.

Etkili ve Verimli Test Çözme Teknikleri İçin Öneriler

Sağlıklı beslenin ve düzenli uyuyun: Düzenli beslenmediğinizde veya aç durduğunuzda dikkat ve odaklanma sorunları yaşayabilirsiniz. Uyku, yalnız sağlığımız için değil, öğrenmemiz için de büyük öneme sahiptir. Ders çalışmak için dahi olsa geç yatmamalı, uykunuzu almalısınız.

Hedeflerinizi belirleyin: Her gün çözmeniz gereken soru sayısını ya da yapmanız gereken ödevleri hedefleyerek planlama yapabilirsiniz. Böylece o günkü hedefinizi bilecek ve onu gerçekleştirmek için çalışmış olacaksınız.

Konuyu öğrenip özümsedikten sonra test çözün: Test tekniğine alışmak için çok soru çözülmelidir. Fakat test çözülecek konu tam öğrenilmeden test çözmeye geçmemek gerekir. Konuyu öğrenip düzenli tekrar etmek unutulmuş noktaların tam öğrenilmesini sağlayacaktır. Konuyu öğrenmeden test çözmek çok faydalı olmayacağı gibi testlerde fazla yanlışınız çıkacağı için motivasyonunuzun düşmesine de neden olacaktır.

Soruda verilen bilgilere dikkat edin: Soruda bilgi olarak verilen kısımları dikkatli okuyun. Altı çizili ve koyu yazılmış kelimelere dikkat edin. Bazen, soruda gördüğümüz küçük bir ayrıntı soruyu doğru yapmanızı sağlayabilir. “Tamamen, mutlaka, sadece, en az, en fazla, en önemli, her zaman, asla, yalnızca, değildir, ulaşılamaz, ilk, son vb.” vurgulanan kelimeleri gözden kaçırmayın.

Sorulara ön yargılı yaklaşmayın: Sınavda hem zor hem de kolay sorular olacaktır. Sorunun uzunluğuna bakarak zor olduğunu düşünüp soruyu okumadan zor diyerek geçmeyin. Uzun açıklamalar soruyu çözmeniz için ipuçlarını içinde barındırabilir.

Soruya yorum katmayın: Soruda ne soruluyorsa ona odaklanın. Sorunun yanlış olduğu veya bu kadar kolay olamayacağını düşünerek sorudan uzaklaşmayın.

Turlama tekniğini kullanın: Süreyi yetiştirme sorununun üstesinden gelmenin yolu, sınavlarda ve ders çalışırken zorlandığınız sorulara takılıp kalmamaktır. Zorlandığınız soruya çok fazla zaman harcamayın. O soruyu boş bırakıp işaret koyarak bir sonraki soruya geçin. Sınav sonunda zamanınız kalırsa boş bıraktığınız sorulara tekrar dönün.

Farklı zorluk seviyelerinde ve farklı kaynaklarda testler çözün: Sürekli olarak, kolay veya zor kaynaklardan test çözmeyin. Sınavda hem kolay hem zor sorular olacağı için farklı zorluk seviyelerinde sorular çözün. Test çözmenin amaçlarından birisi de, farklı soru tiplerine hakim olmaktır.

İşlem yapın: İşlem gerektiren sorularda kaleminizi kullanın. İşlemleri akıldan yapmanız hata yapma olasılığını artırır. Bu nedenle kitapçıklarda sizlere verilen boş alanları işlem yapmak için kullanın.

Önce soru kökünü okuyun: Paragraf ve açıklaması olan sorularda, önce soru kökünü daha sonra paragraf ve açıklama metnini okuyun. Soru kökünü okumadan paragrafı okumanız durumunda, soruyu okuduktan sonra paragrafı tekrar okumak zorunda kalırsınız ve bu zaman kaybına neden olabilir.

Tüm şıkları okuyun: Tüm şıkları okumadan soruyu cevaplamayın. Bazı sorular en doğru şıkkı bulmanızı isteyebilir.

Çok hızlı okumayın: Zamanı yetiştirememe kaygısı ile soruları çok hızlı okumayın. Çok hızlı okumanız soruyu yanlış çözmenize ve soruyu tekrar okumak zorunda kalmanıza neden olabilir.

Mola verin: Beynimiz de diğer kaslarımız gibi belirli bir süre sonra yorulur ve verimi düşer. Bu nedenle mola vermeden çok uzun süre çalışmanız verimliliğinizi düşürecektir. En fazla 45-50 dk. çalıştıktan sonra 10-15 dk. mola vermelisiniz.

Öğretmeninize sorun: Sınavlarda ve test çözerken yapamadığınız veya yanlış yaptığınız soruları öğretmeninize sormalısınız. Testlerde, cevabını öğrenmediğiniz soru kalmasın.

Olumlu düşünün: Sınav başlayana kadar biraz heyecanınızın olması normaldir. Sınavdan önce sizi rahatlatacak olumlu iç konuşmalar yapın. Sınav anında, kaygınızın arttığını hissettiğinizde veya yorulduğunuzda kısa molalar (20-30 sn.) verin. Kaygınızı sakinleştirmek konusunda zorlandığınız durumlar oluyorsa okul rehberlik öğretmeninizden yardım alabilirsiniz.

Bilemediğiniz soruları boş bırakın: Merkezi sınavlarda ve deneme sınavlarında yanlış cevaplar doğru cevabı götürdüğü için, bilemediğiniz soruları boş bırakın.

Kodlamayı sınav sonuna bırakmayın: Cevap anahtarını kodlamayı sınav sonuna bırakmayın. Her sorudan sonra veya sayfa sayfa kodlayın. En ideal olanı her sayfadan sonra kodlamanızdır.

Kontrol edin: Sınav sonunda, kitapçık türü, diğer kodlanması gereken bölümleri kodlayıp kodlamadığınızı, cevaplarınızı doğru şekilde kodladığınızı kontrol edin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

sanalbasin.com üyesidir