Mehmet Zorlu Vakfı (MZV) ve MEF Üniversitesi tarafından desteklenen MZV-MEF YetGen Zirvesi, ilham veren konuşmacılar ve heyecan veren performanslarla Zorlu Performans Sanatları Merkezi’nde gerçekleştirildi. Türkiye’nin farklı şehirlerinden 1800’ü aşkın genci bir araya getiren MZV-MEF YetGen Zirvesi, Yetkin Gençler Youtube kanalında da canlı olarak yayınlandı.
Mehmet Zorlu Vakfı (MZV) ve MEF Üniversitesi tarafından desteklenen, MEF Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve YetGen Kurucusu Prof. Dr. Erhan Erkut’un liderliğinde yürütülen ve 7 yıldır ücretsiz olarak gerçekleştirilen MZV-MEF YetGen 21. Yüzyıl Yetkinlikleri Eğitim Programı’nın kapanış buluşması olarak düzenlenen MZV-MEF YetGen Zirvesi, Zorlu Performans Sanatları Merkezi’nde gerçekleşti. Türkiye’nin farklı şehirlerinden 1800’ü aşkın genci bir araya getiren, Yetkin Gençler Youtube kanalında da canlı olarak yayımlanan zirve, ilham veren konuşmacılar ve heyecan veren performanslarla gençler için unutulmaz bir gün oldu.
MEF Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve YetGen Kurucusu Prof. Dr. Erhan Erkut ile Evrim Kuran Danışmanlık Kurucusu, Universum Türkiye Lideri Evrim Kuran moderatörlüğünde gerçekleşen etkinlikte, Silk and Cashmere Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Ayşen Zamanpur, Big Chef’s Kurucusu Gamze Cizreli, Finberg YK Üyesi ve Core Strateji Kurucusu İhsan Elgin, SC Yönetim ve Danışmanlık Kurucusu Soner Canko ve Doğuş Üniversitesi Mütevelli Heyet Danışmanı ve İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Deniz Ülke Arıboğan, İstanbul Devlet Opera ve Balesi Baş Baleti Erhan Güzel, “Bu Mu Yani?” Podcast Kurucuları Oğulcan Aydoğmuş ve Zuhat Taşer gibi alanında uzman ve önemli isimler ilham veren konuşmalarıyla, kariyer ve gelecek yolculuğunda gençlere benzersiz bir deneyim imkanı sundular. Bale sanatçıları Serkan Öztürk ve Zeynep Sude Taşdelen, MEF Dans Kulübü ve MEF Müzik Kulübü de sergiledikleri performans ile gençlere keyif dolu anlar yaşattı.
Zorlu Holding CEO’su Ömer Yüngül: Bilim, inovasyon ve teknolojinin ışığında hızla değişen dünyada gençlerin de var olabilmesi, birer dünya vatandaşı olarak söz sahibi olabilmeleri için geleceğin yetkinliklerini kazanmaları çok önemli.
Program ve zirveyle ilgili görüşlerini aktaran Zorlu Holding CEO’su Ömer Yüngül, Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’ndan da biri olan nitelikli eğitime dair atılan her adımın, geleceğin şekillenmesinde çok kritik rol oynadığına inandıklarını ve odaklandıkları en temel alanlar arasında yer aldığını belirterek “Bilim, inovasyon ve teknolojinin ışığında hızla değişen dünyada gençlerin de var olabilmesi, birer dünya vatandaşı olarak söz sahibi olabilmeleri için geleceğin yetkinliklerini kazanmaları çok önemli. İlk günden bu yana paydaşı olduğumuz MZV-MEF YetGen 21. Yüzyıl Yetkinlikleri Eğitim Programı yeni neslin gelişimine çok kıymetli katkılar veriyor, gençlerin 21.yüzyıla hazır olma yolunda farkındalık, gerekli beceri ve yetkinlikleri kazanmalarını sağlıyor. Binlerce gence ulaşan MZV-MEF YetGen Zirvesi’nin de bu yolculukta kritik öneme sahip olduğuna inanıyorum.” ifadelerini kullandı.
MEF Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve YetGen Kurucusu Prof. Dr. Erhan Erkut: “İş birliği çağındayız ve artık birçok şeyi birlikte yapmak durumundayız. YetGen’de de bu anlayışı gençlere vermeye çalışıyoruz.”
MEF Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve YetGen Kurucusu Prof. Dr. Erhan Erkut, “İş birliği çağındayız ve artık birçok şeyi birlikte yapmak durumundayız. YetGen’de de bu anlayışı gençlere vermeye çalışıyoruz. Hızlı öğrenme, kendi kendine öğrenme, özgüven, otonomi, yılmazlık ve birlikte çalışma kültürü gibi konularda yetkinlikler kazanmalarına yardımcı oluyoruz. 7 yıl önce başlattığımız MZV-MEF YetGen 21. Yüzyıl Yetkinlikleri Eğitim Programı’nı her geçen yıl daha da geliştiriyoruz. Liselilere yönelik YetGen programı açmak için hazırlıklarımız sürüyor. YetGen Üniversite Kulüpleri ile büyüyor. Yetgen Liderlik ön başvurularını başlattık. Biz onları geleceğe hazırlıyoruz. Hayat siz gençlerin önüne birçok fırsat çıkarıyor. Yetkinliklerini geliştirerek bu fırsatları değerlendirmelisiniz; çünkü hayatınızı önünüze çıkan fırsatlar belirliyor, planlarınız değil. O fırsatları da ancak hazır olanlar yakalıyor.” dedi.
Evrim Kuran Danışmanlık Kurucusu, Universum Türkiye Lideri Evrim Kuran: “Gezegenimize en büyük tehdit onu bir başkasının kurtaracağına inanmaktır.”
Bir araştırmacı olduğunu ve hayatının son 20 yılını araştırmalarla geçirdiğini vurgulayan Evrim Kuran Danışmanlık Kurucusu, Universum Türkiye Lideri Evrim Kuran, “Araştırmalar sıkıcı ve istatistikler bizi yan yollara sokabilir. Araştırmalardan rakamları kazıyıp arkasındaki gençlerin gerçek hikayelerini görmek istiyorum. Benim için bundan daha ulvi bir görev yok. Gezegenimize en büyük tehdit onu bir başkasının kurtaracağına inanmaktır. Yaşımız kaç olursa olsun öğrenmeye aç olmak zorundayız. Çareyi dışarıda bir yerlerde aramayalım, düşleri olanların neler başardığını gördüm.” ifadesini kullanarak gençlere kendi yolundan ve hayallerinin peşinden gitmelerini söyledi.
Big Chef’s Kurucusu Gamze Cizreli: “Değerlerimize de sahip çıkarak yeniye ve geleceğe adapte olmak gerekiyor.”
Gençlere gelecekten korkmamaları konusunda tavsiyede bulunan Big Chef’s Kurucusu Gamze Cizreli; gençlerin belirsizliklere karşı baş edebilme kapasitesini artırmaları ve hıza karşı dayanıklı olmaları konusunda uyardı. Bu iki konuda yeteneğini geliştirenlerin gelecekten korkmaması gerektiğini vurgulayan Gamze Cizreli; “Dünyada hep belirsizlikler olacak. Bu hayatımızın her döneminde olacak. Belirsizliğe karşı dayanıklılığını artıranlar ve hıza karşı dayanıklılığını güçlendirenler ayakta kalacak. Bunu öğrenmek gerekiyor. Tüm dünyada artık parametreler değişti, tırtılın kelebeğe dönüşmesi gibi; vicdanla, merhametle, sevgiyle ve paylaşımla birlikte kendinizi donatıp geliştirip farklı bir form kazanarak tabi değerlerimize de sahip çıkarak yeniye ve geleceğe adapte olmak her adımda sizleri daha öne çıkaracaktır” dedi.
Silk and Cashmere Kurucusu Ayşen Zamanpur: “Hayatta en büyük risk, risk almamaktır”
Hayatta en büyük risk, risk almamaktır, biraz öne çıkmak, hayata imza atmak için risk almak şart diyen Silk and Cashmere Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Ayşen Zamanpur, “Yaptığım bütün işlerde elalem karşımdaydı. Elalem ne der diye korkmayın; kendinize ve yaptığınız işe inanın. Başarısızlıklar karşısında utanmadan, çekinmeden, arkadaşlarım ne der, akrabalarım ne der demeden, korkmadan, dirençli olarak, hatalarınızdan ders alarak yolunuza devam ederek başarıya ulaşırsınız. Size ışık tutabileceğine inandığınız bir mentör ile zaman geçirin, merak edin, dünyayı izleyin, bilgi hiç bu kadar kolay ulaşılır olmamıştı” dedi.
SC Yönetim ve Danışmanlık Kurucusu Soner Canko: “7/24 beyninizi zorlayacaksanız girişimci olun.”
Gençler, kendilerine 360 derece bakış açısı oluşturacak şekilde yetkinlikler geliştirmeliler diyen SC Yönetim ve Danışmanlık Kurucusu Soner Canko, “Artık konuları multidisipliner bir şekilde değerlendirenler çok daha ileri gidebilecek o yüzden konulara sadece tek bir disiplinden bakmamalı. Birçok disiplinden yararlanarak değerlendirme yapabilen ve çözümler üretebilen insanlara ihtiyaç var. Girişimciliğe dair yanlış beklentilere de kapılmamak gerekiyor. Özgür olayım, rahat olayım diye girişimciliğe kalkışmak çok yanlış bir bakış açısı. 7/24 beyninizi zorlayacaksanız girişimci olun, başka türlüsü mümkün değil” dedi.
Finberg YK Üyesi ve Core Strateji Kurucusu İhsan Elgin: “Girişimcilik bir serüvendir.”
Girişimcilikte asıl önemli olanın problemi bulmak olduğunu söyleyen Finberg YK Üyesi ve Core Strateji Kurucusu İhsan Elgin: “Bir girişimin tutması için; doğru problemi bulmak, gerçek bir değer yaratmaya odaklanmak, birlikte ortaklık yapacağınız kişinin girişime nasıl bir katkısı olacağını belirlemek önemli… O işin uzmanı biri var mı, sektör bilgisi var mı, ticari zeka var mı bunların en az ikisi bir araya gelmeli. Girişim seçerken özellikle bu işi başarmak zorunda mı, başarmak zorunda olan yetkin kişiler bir araya geliyor mu ona bakıyoruz. Girişimcilik başlı başına bir serüven. Bu yüzden ancak başarmak zorunda olanların ve doğru ekibi kuranların yapabileceği bir şey” dedi. Kurum içi girişimciliği ayrı değerlendirmek gerektiğini belirten İhsan Elgin, “Kurum içi girişimciler başarılı olmak zorunda değil. Bu bir davranış ve tutum meselesi; kurumların çalışanlarına fikirlerini hayata geçirmeleri için fırsat vermesidir” ifadelerini kullandı.
Doğuş Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Deniz Ülke Arıboğan: “Neşesini kaybetmiş toplumlar başarılı olamaz.”
Toplumsal psikolojinin çok önemli olduğunu dile getiren Deniz Ülke Arıboğan, “Neşesini kaybetmiş toplumlar başarılı olamaz. Bu ülkenin gençlerinin heyecan ve neşeyi yakalaması gerekiyor. Yurt dışına gidip eğitim alabilirler, birçok şeyi deneyimleyebilirler ama içlerinde bu heyecanı ve coşkuyu yaşıyorlarsa tekrar geri dönüp burada çok daha iyisini yapmak isteyeceklerdir. İhtiyacımız olan; bu coşku ve heyecanı yakalamak, pozitif toplumsal psikolojiyi oluşturmaktır” dedi.
Oğulcan Aydoğmuş – Zuhat Taşer: “Birinin hayatına dokunmak için kendiniz olmanız yeter.”
Çok dinlenen podcast programı ‘Bu Mu Yani?” kurucuları Oğulcan Aydoğmuş ve Zuhat Taşer konuşmalarında; yaptıkları işte en önemli özelliğin samimiyet olduğunu dile getirdi. Aydoğmuş & Taşer: “Bir TEDX konuşmasından ilham alarak yola çıktık; 3 yıl sonra bizi TEDX’e konuşmacı olarak çağırdılar. İnsanlarla bir şey paylaşmak için çok profesyonel olmaya gerek yok, samimi olmak yeter. Biz de bugün başarımızı bu samimiyete borçluyuz. Birinin hayatına dokunmak için “birisi” olmanıza gerek yok. Kendiniz olmanız yeterli” şeklinde görüşlerini ifade ettiler.
İstanbul Devlet Opera ve Balesi Baş Baleti Erhan Güzel: “Dünyada birçok yere gittim, ama bu coğrafyadan daha güzel dans eden bir coğrafya görmedim.”
Dünyada birçok yere gittiğini ve gezdiğini, farklı birçok dans türünü yakından gözlemlediğini dile getiren Balet Erhan Güzel, “Bu coğrafyadan daha güzel dans eden bir coğrafya görmedim. Bale de bir dans türü ve sanılanın aksine balenin bu coğrafyadaki tarihi de çok eskilere dayanıyor. 1584’lü yıllarda Esma Sultan’nın 900 kişilik bir ekiple bir bale gösterisi yaptırdığını biliyoruz. Dans denilince bu coğrafya kıskanılan bir coğrafyadır. Ülkemizin baleye, balenin de ülkemize ihtiyacı var. Bu potansiyel de insanımızda ve ülkemizde de var.” dedi.
Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı