Aygaz’ın teknoloji ve inovasyonda cinsiyet eşitliğinin sağlanmasına yönelik taahhütleri kapsamında hayata geçirilen ve yarınları değiştirmeye bugünden başlayan Aygaz W-Energy for Equality programının ilk dönemi tamamlandı. Program kapsamında halihazırda devam eden üç farklı projeyle 30 binin üstünde genç kadın yeteneğe eğitim desteği ve girişimcilik yolculuklarında gelişim imkânı sunuldu. Yine program kapsamında Rahmi M. Koç Müzesi iş birliğinde gerçekleşen W-Energy for Kids eğitim programıyla ise çocukların zihnindeki olası kalıp yargıların yıkılması amaçlanırken, inovasyonun hayatın içinde olduğu algısı pekiştiriliyor.
Aygaz’ın, teknoloji ve inovasyonda cinsiyet eşitliğini sağlamak amacıyla hayata geçirdiği “W-Energy for Equality” programının ilk dönemi tamamlandı. Program kapsamında başlatılan W-Energy For Technology, W-Energy For Innovation ve W-Energy for Future projeleriyle toplamda 30 binin üstünde genç kadın yeteneğe eğitim desteği ve girişimcilik yolculuklarında gelişim imkânı sunuldu. W-Energy for Equality çatısı altında devam eden bir diğer proje olan W-Energy for Kids ile de çocukların zihnindeki olası kalıp yargıların yıkılması amaçlanırken, inovasyonun hayatın içinde olduğu algısının pekiştirilmesi hedefleniyor.
Hedef 100 bin kız çocuğu ve kadına ulaşmak
W-Energy for Equality; Koç Topluluğu’nun, Birleşmiş Milletler Kadın Birimi Nesiller Boyu Eşitlik Forumu kapsamında başlattığı teknoloji ve inovasyonda eşitlik seferberliğinin ardından bu alandaki 5 yıllık hedeflerini açıklayan Aygaz’ın, taahhütleri doğrultusundaki ilk adımı. Program gençlere sertifikalı teknoloji, temel ve ileri seviye girişimcilik eğitimleri gibi günümüzün artık temel ihtiyaçlarından olan birçok yetkinliği sunuyor. Bu eğitimler hackathon ve mentorluk aktiviteleriyle de destekleniyor.
‘Enerjimiz senin için, enerjimiz gelecek için’ mottosuyla başlatılan W-Energy For Equality programı, UN Women’ın Nesiller Boyu Eşitlik Yaklaşımı ve Aygaz’ın 7’den 70’e hizmet veren bir marka olması gözetilerek farklı jenerasyonlardan hedef kitlelere yönelik projelerden oluşuyor.
W-Energy For Kids, W-Energy For Technology, W-Energy For Innovation W-Energy For Future ve orta yaş üstü kadınların teknolojik becerilerini artırmaya yönelik projeler olmak üzere dört adımdan oluşan programla toplamda 100 bin kız çocuğu ve kadına ulaşılması hedefleniyor.
Kadınlar W-Energy For Technology ile dijital yetkinliklerini geliştiriyor
Aygaz, W-Energy for Equality kapsamında İsviçre merkezli, dijitalleşme ve yapay zeka alanında gençleri ve özellikle kadınları ücretsiz bir şekilde eğitmeyi hedefleyen global bir sosyal sorumluluk projesi olan «10million.AI»’la iş birliği yapıyor. Bu iş birliğiyle başlatılan W-Energy For Technology programı ile 3 yılda 80 bin kadının bu konularda eğitilmesi ve dijital farkındalığının artırılması hedefleniyor. İlk yılı tamamlanan projede 17 bin 655 kadın ücretsiz eğitim ve bootcamp’lerden faydalandı.
W-Energy For Technology katılımcıları, lider global teknoloji ve yazılım şirketleri Google, UiPath, Amazon ve AI Business School’un katkılarıyla oluşturulmuş online eğitimler ve bootcamp’lerle dijital yetkinliklerini geliştirerek İsviçre standartlarında sertifikalar kazanma fırsatı yakalıyor. İlk yıl katılımcılar, «10million.AI» projesinin AI Business School’la birlikte ana başlatıcılarından olan Global AI Hub’ın platformu üzerinden Yapay Zekaya İlk Adım eğitimi aldı. Ayrıca Python’a Giriş, Veri Manipülasyonu eğitimleri düzenlendi. Derin Öğrenme Bootcamp’inde canlı eğitimlerin yanı sıra katılımcılar mentorluk desteği de alarak projeler gerçekleştirdi. Ayrıca ‘W-Energy For Technology programını başarıyla tamamlayan genç kadınlar, alacakları sertifikalarla W-Energy For Innovation programına seçilme şansını arttırdı.
W-Energy For Innovation ile benzersiz bir teknoloji ve inovasyon yolculuğu
Aygaz ve LEARNECO iş birliğinde gerçekleştirilen W-Energy For Innovation kadınları teknoloji ve inovasyon yolculuğuna çıkarıyor, birbirinden farklı eğitim ve mentorluk programlarıyla kadınları girişimcilik yolculuklarında profesyonel olarak destekliyor. Projenin ilk döneminde Temel Girişimcilik Programı ile 200’ü aşkın genç kadın proje kapsamında İleri Seviye Girişimci Yetiştirme Programına dahil olurken, 50 saatin üstünde eğitim ve fikirlerini geliştirme adına mentorluk desteğinden yararlandı.
W-Energy For Innovation ile ülkemizde yer alan toplam 209 üniversitenin 159’undan başvuru alındı, 200’den fazla sivil toplum, dernek, öğrenci organizasyonu ve belediye ile partnerlik yapıldı. Projeyle bugüne kadar toplam 9 bin 800 kadına ulaşıldı.
İleri Seviye Girişimci Yetiştirme Programı’nda sene boyunca gerçekleştirdikleri projelerle dereceye giren 7 ekipte toplam 30 genç kadın, hackathon içerisinde yarışma sürecine dahil oldu. Ekipler üzerinde çalıştıkları girişim fikirlerini geliştirmek üzere Aygazlı mentorlerden 1 ay mentorluk desteği alarak 14 Nisan’da gerçekleştirilen hackathon’da yarıştı. W-Energy Hackathon’da birinci olan ekip TÜPMAT Aygaz bünyesinde 4 aylık kuluçka programı, ikinci olan ekip GAZMO Aygaz bünyesinde 2 aylık hızlandırma programına dahil oldu. Üçüncü olan ekip AlMatch ve dördüncü olan ekip Geleceğe Yön Verenler ise Aygaz bünyesinde 1 aylık yaz stajı programına katılma fırsatı kazandı. Dereceye giren tüm ekipler Aygaz’da staja başladı.
W-Energy For Future kadınlara kariyer tercihlerinde yol gösteriyor
Aygaz ve LEARNECO iş birliğinde gerçekleştirilen W-Energy For Future projesiyle mentor olarak yetiştirilecek kadınların lisede öğrenim gören kız öğrencilere teknoloji ve inovasyon alanıyla ilgili bölümlere, mesleklere, kariyer fırsatlarına dair mentorluk vermesi ve kız öğrencilerin üniversite tercihlerini yaparken teknoloji ve inovasyon alanlarına yönelik daha cesaretli tercihler yapabilmesi hedeflendi. Projeyle her yıl 200 mentor yetiştirilecek ve bu mentorlar 1 sene içerisinde 10 liseli kız öğrenciye 2 seans mentorluk verecek. Toplamda 3 döngü halinde gerçekleştirilecek programda 6 bin 600 kadın öğrenciye ulaşılması hedefleniyor. Programın ilk döneminde 189’ü mentor olmak üzere 3 binin üstünde kadına ulaşıldı.
Çocuklar W-Energy for Kids ile kalıp yargıları yıkıyor
Suna’nın Kızları ile birlikte hayata geçirilen W-Energy for Kids kapsamında Şehir Dedektifi tarafından hazırlanan eğitim içeriği Rahmi M. Koç Müzesi iş birliğiyle uygulanıyor. ‘Bil Bakalım?’ adlı interaktif içerikte bilmeceler üzerinden çocuklara kadın mucitlerin icatları anlatılarak çocukların zihnindeki olası kalıp yargıların yıkılması amaçlanıyor ve inovasyonun hayatın içinde olduğu algısı pekiştiriliyor. Eğitim Rahmi M. Koç Müzesi’nin eğitmenleri tarafından Seyir Atölyesi’nde gerçekleştiriliyor. Yeni başlayan eğitim programı öğrenciler tarafından büyük ilgiyle karşılanıyor.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı