Siirt il merkezini ulusal demiryolu ağına bağlayacak olan 34 kilometrelik yeni demiryolu projesi, bölge kalkınmasına ve ulaşım altyapısına önemli katkılar sağlayacak. Proje, sanayi ve tarım ürünlerinin taşınmasını kolaylaştırarak limanlara bağlantı kurmayı hedefliyor.
Projenin Temel Hedefleri ve Kapsamı
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu tarafından duyurulan Siirt-Kurtalan Yeni Demiryolu Projesi, 34 kilometrelik yeni bir hat inşasını içeriyor. 2025 yılı yatırım programına alınan proje ile Siirt il merkezinin ulusal demiryolu ağına bağlanması hedefleniyor. Bakan Uraloğlu, Yolçatı-Diyarbakır-Kurtalan Hattı’nın devamı niteliğindeki yeni hattın saatte 160 kilometre hıza uygun projelendirildiğini belirtti. Hat kapsamında Kurtalan, Havaalanı, Üniversite ve Siirt İstasyonlarının inşa edileceği açıklandı.
Teknik Detaylar ve İnşaat Planları
Projenin teknik detaylarına ilişkin bilgi veren Bakan Uraloğlu, çalışmalar kapsamında toplam 15 bin 574 metre uzunluğunda 6 tünel, 11 bin 690 metre uzunluğunda 12 kaçış tüneli ile bin 523 metrelik 2 aç-kapa tünel yapılmasının planlandığını dile getirdi. Ayrıca, toplam uzunluğu 597 metre olan 2 viyadük ile 7 üstgeçit ve 6 altgeçidin de inşa edileceği, toplam 61 bin metre uzunluğunda hat serimi gerçekleştirileceği ifade edildi. Uraloğlu, inşa edilecek tünel ve viyadüklerle bölgedeki ulaşımın daha hızlı ve güvenli hale geleceğini söyledi.
Ekonomiye ve Ulaşıma Katkı
Söz konusu hattın Siirt’in ulaşım altyapısını güçlendireceği ve ekonomik, ticari ve turistik faaliyetlere önemli katkılar sağlayacağı vurgulandı. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin kalkınmakta olan illerinden Siirt’teki Organize Sanayi Bölgesi’nin potansiyeline dikkat çeken Uraloğlu, demiryolu projesi ile hem sanayi ve tarım ürünlerinin iç ve batı bölgelere taşınacağını hem de limanlara bağlantı sağlanacağını bildirdi. Bakan Uraloğlu, ❝Demiryolu sayesinde karayolu ile yapılan taşımacılığı azaltarak daha ekonomik, emniyetli ve çevreci bir ulaşım alternatifi sunmayı hedefliyoruz❞ dedi.
Bölgedeki Diğer Demiryolu Çalışmaları
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, yeni hattın Güneydoğu Anadolu Bölgesinin ulaşım altyapısını güçlendireceğini ve bölgesel kalkınmaya katkı sağlayacağını ifade etti. Uraloğlu, projeyle ilgili olarak, ❝Yeni hat Güneydoğu Anadolu Bölgesinin ulaşım altyapısını güçlendirecek, bölgesel kalkınmaya katkı sağlayacak❞ şeklinde konuştu. Ayrıca, Yolçatı-Diyarbakır-Kurtalan ve Diyarbakır-Mazıdağ hatlarının modernize edilerek dizayn hızının saatte 160 kilometreye çıkarılacağını belirten Uraloğlu, Diyarbakır-Mazıdağı arasındaki demiryolunun güneydeki Mardin’e bağlanması amacıyla Diyarbakır-Mardin Demiryolu etüt ve proje çalışmalarının devam ettiğini sözlerine ekledi.