enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,2216
EURO
36,8872
ALTIN
3.015,53
BIST
8.618,57
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun
Az Bulutlu
14°C
Samsun
14°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
16°C
Cuma Az Bulutlu
15°C
Cumartesi Çok Bulutlu
15°C
Pazar Az Bulutlu
15°C

Bafa Gölü’nün kurtuluşu için umut ışığı doğdu!

Bafa Gölü’nün kurtuluşu için umut ışığı doğdu!
06.11.2024
0
A+
A-

MUĞLA-BHA

Bafa Gölü’nde son yıllarda yaşanan kirlilik nedeniyle sorunları yerinde tespit etmek üzere harekete geçen TBMM Dilekçe Komisyonu, Aydın’dan sonra Muğla’da da incelemelerde bulundu.

TBMM Dilekçe Komisyonu Başkanı Sunay Karamık başkanlığındaki heyet, 5 Kasım 2024 Salı günü Aydın’dan Muğla’ya geçti. Söke Serçin Köyünde vatandaşlarla yapılan görüşmenin ardından buradaki balık yetiştirme çiftliğini inceleyen heyet, ardından Milas Kapıkırı Mahallesine gelerek buradan tekne ile Bafa’ya açıldı. Tekne gezisinin ardından, saat 15.00’te Kapıkırı’daki bir restoranda geniş katılımlı bir toplantı gerçekleştirildi. Muğla Valisi Dr. İdris Akbıyık’ın ev sahipliğinde ve Bafa Gölü Yerinde İnceleme Programı kapsamında gerçekleştirilen toplantıya katılanlar arasında; TBMM Dilekçe Komisyonu Başkanı Sunay Karamık ve komisyon üyesi milletvekillerinin yanı sıra Muğla Vali Yardımcısı İsmail Soykan, Milas Kaymakamı Mustafa Ünver Böke, İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, İl Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürü Ömer Bolat, DSİ 21. Bölge Müdürü Birol Çınar’ın yanı sıra, Muğla Büyükşehir Belediyesi MUSKİ ve ilgili kurumların temsilcileri ve bölge muhtarları da vardı.

Vali Akbıyık’tan heyete teşekkür

Toplantının açış konuşmasını yapan Muğla Valisi Dr. İdris Akbıyık, doğal ve arkeolojik SİT alanı olan Bafa Gölü’nün Muğla ve bölgesi için son derece önemli ve değerli bir destinasyon olduğunu belirterek, son dönemde gölde yaşanan kirlilik sorununu çözebilmek adına kurumların da katılımıyla toplantılar yapıldığını söyledi. Akbıyık, Aydın ve Muğla’da incelemelerde bulunan heyete teşekkür etti. TBMM Dilekçe Komisyonu Başkanı Sunay Karamık da Bafa Gölü ile ilgili olarak 6 Mayıs 2024 tarihinde kendilerine ulaşan bir dilekçeye istinaden bölgede yaşanan kirlilik sorununa çözüm amacıyla harekete geçtiklerini belirtti. Karamık, söz konusu dilekçeye göre Bafa bölgesinde özellikle turizm sezonunda artan ışık sineği popülasyonu, antik kent kalıntıları ve özellikle Yediler Manastırı’nda yaşanan tahribat, yaz aylarında göle su verilmemesi nedeniyle tuzluluk oranının artması ve yılan balığı neslinin tehlikeye girmesi, Bafa civarındaki tarım faaliyetlerinden kaynaklı atıkların göle bırakılması gibi hususları yerinde incelemek ve kurumlardan bilgi almak amacıyla inceleme ziyareti düzenlediklerini söyledi. Açış konuşmalarının ardından kurumların Bafa’ya ilişkin sunumlarına geçildi.

İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün projesi onay bekliyor

İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün Bafa ve bölgesindeki faaliyetlerine ilişkin sunumunu, İl Müdürlüğü adına Mustafa Akıskalı yaptı. Bafa Gölü’nün çevresindeki Gölyaka, Kapıkırı ve Pınarcık köylerinde hayvancılık ile uğraşan yaklaşık 150 civarında küçük aile işletmesi olduğunu belirten Akıskalı, İl Müdürlüğü olarak bu işletmelerin gübre yönetimini ve çevre düzenlemesini sağlamayı amaçlayan “Tarımsal Kirliliğin Önlenmesi Yoluyla Bafa Gölünü Koruma Projesi” hazırlayarak Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğüne sunduklarını anlattı. Civardaki zeytinyağı fabrikalarının ise iki fazlı üretim yaptığından atık bırakmadığını hatırlatan Akıskalı, Bafa’da sürekli olarak su ve toprak analizi yapıldığını ve gölde bitkisel üretimden kaynaklı nitrat kirliliğe rastlanmadığını ifade etti. Akıskalı, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün bünyesinde oluşturduğu dalış timi aracılığıyla Muğla kıyı, deniz ve sulak alanlarında sürdürdüğü temizlik etkinliği ile zirai ilaç ve gübre ambalaj atıkların bertarafını amaçlayanprojeleri hakkında da bilgi verdi.

Ardından Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ile Milas Belediye Başkanlığının sunumlarına geçildi. Menderes Nehrinden kaynaklı kirlilikle ilgili soruları yanıtlayan DSİ Genel Müdürü Birol Çınar da Bafa Gölü’ne bırakılan suyun kalitesinin meteorolojik kuraklık etkisiyle giderek bozulduğunu söyledi. Çınar, Bafa’nın denizle buluştuğu noktaya bir regülatör kurulacağını, bunun da projesinin hazırlandığını
belirterek, bunun hizmete girmesinin ardından özellikle nesli tüketen yılan balıklarının popülasyonu
konusunda bir endişe kalmayacağını kaydetti. DSİ Bölge Müdürü, yerel idarelerin ve OSB’lerin arıtma
tesislerini yapma yetkisine sahip olduğunu belirterek, sadece Menderes Nehrinin suyunu arıtmak
amacıyla kurulabilecek bir tesis için çevre illerin katılımının gerektiğini de sözlerine ekledi.

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Muğla İl Müdürü Ömer Bolat, nehirdeki kirliliğin bertarafından
önce kirliliğe yol açan nedenlerin ortadan kaldırılması gerektiğine işaret ederken, Muğla İl Tarım ve
Orman Müdürü Barış Saylak da, Bafa Gölü’nün geleceğini kurtarmak adına bir alan başkanlığı kurulması önerisini getirdi. Saylak, Bafa’nın hem turizm potansiyelini artırmak hem de bölgenin doğal ve kültürel değerlerini koruyabilmek adına tüm kurumların dayanışma içinde çalışması gerektiğine işaret etti. Kurum temsilcilerinin Bafa Gölü’ndeki kirlilik sorunu ve çözüm yoluna ilişkin görüşlerini bildirdiği toplantının ardından heyet Kapıkırı Mahallesindeki üreticilerle bir araya geldi, sorunlarını dinledi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

sanalbasin.com üyesidir