enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,2688
EURO
37,0689
ALTIN
2.998,12
BIST
8.714,69
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun
Az Bulutlu
18°C
Samsun
18°C
Az Bulutlu
Perşembe Hafif Yağmurlu
17°C
Cuma Hafif Yağmurlu
17°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
17°C
Pazar Açık
17°C
SON DAKİKA
İstinaf Mahkemesi ‘topuk kanı’ kararını iptal etti
TÜBİTAK ve TEKNOFEST ekibi Vali Ziya Polat’ı ziyaret etti
Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün:”Biriz ve Birlikteyiz!”
Isparta’da öğrenciler sıfır atık konusunda bilinçlendiriliyor
ISPARTA-BHA İŞKUR İl Müdürü Mustafa Höke, Isparta’da 2024 Ocak ayından bugüne kadar iş arayan 5 Bin 434 kişinin İŞKUR aracılığıyla istihdam edildiğini söyledi. Isparta İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu Toplantısı, Isparta Valisi Abdullah Erin’in başkanlığında Isparta Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğünde gerçekleştirildi. Isparta’da istihdam ve mesleki eğitime ilişkin 2024 Ocak-Eylül ayları arasında yapılan çalışmaların değerlendirildiği ve yılın geri kalanı için eylem planının belirlendiği toplantıya; ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının müdürleri, akademisyenler, sendika ve meslek odalarının temsilcileri katıldı. Toplantının istihdam başlığının ele alındığı ilk oturumunda; İŞKUR İl Müdürü Mustafa Höke, yılın ilk dokuz ayına ait işgücü veri ve istatistiklerini Kurul üyeleri ile paylaştı. Höke; Isparta Çalışma ve İş Kurumuna kayıtlı, işsiz statüsünde 13 Bin 571 kişinin olduğunu; ocak ayından bu yana İŞKUR portalında 6 Bin 700 kişilik işgücü talebinin yayınlandığını, bu taleplerin %81’inin karşılanarak 5 Bin 434 iş arayanın istihdam edildiğini belirtti. Aktif ve pasif işgücü politikaları kapsamında sürdürülen çalışmalara ilişkin de bilgi veren Höke; Isparta’da hâlihazırda 90 farklı aktif işgücü programında 417 kişinin mesleki deneyim elde ediyor olduğunu, 233 kişinin de Toplum Yararına Program (TYP) kapsamında çeşitli kamu kurumlarında çalışmaya devam ettiğini söyledi. Kurul üyeleri, İşgücü Uyum Programları (İUP) hakkında bilgilendirildi.İl Milli Eğitim Müdürlüğünce Isparta’daki Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerinin alan-bölümleri hakkında bilgilendirmede bulunulan mesleki eğitim gündemli ikinci oturumunun ardından, genel görüş ve önerilerin alınması ile İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu Toplantısı sona erdi.
TÜMÜNÜ GÖSTER →

İstinaf Mahkemesi ‘topuk kanı’ kararını iptal etti

İstinaf Mahkemesi ‘topuk kanı’ kararını iptal etti
24.10.2024
0
A+
A-

KARS-BHA

Kars’ta bir ebeveyn çiftin yenidoğan bebeklerinden topuk kanı almasına karşı çıkmasıyla yargıya taşınan ve Kars Aile Mahkemesi’nin tepki çeken lehte kararını İstinaf Mahkemesi bozdu.

İstinaf Mahkemesi, Kars Aile Mahkemesi’nin çocuğun üstün yararını ve halk sağlığını tehdit eden yenidoğandan topuk kanı kararının kaldırılmasına hükmetti.

Kars’ta bir ebeveyn çift Yenidoğan Tarama Programı kapsamında bebeklerinden topuk kanı numunesi alınmasını reddetmiş, Kars İl Sağlık Müdürlüğü koruyucu ve destekleyici tedbir talebiyle mahkemeye başvurmuş, Kars Aile Mahkemesi ise bilimsel bilgi ve yöntemleri yok saymanın yanı sıra bilim dışı iddialara dayanarak başvuruyu reddetmişti.

Karar tepki toplamıştı

Karar büyük tepki toplarken, Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve Ağrı-Kars-Ardahan-Iğdır Tabip Odası ise mahkeme kararına karşı Kars İl Sağlık Müdürlüğü yanında feri müdahillik talebinde bulunmuş ve tedbir talebinin reddine karşı istinaf yoluna başvurmuştu.

Erzurum Bölge Adliye Mahkemesi 5. Hukuk Dairesi, 11 Ekim 2024 tarihli kararında TTB ve Ağrı-Kars-Ardahan-Iğdır Tabip Odası’nın feri müdahillik başvurusunu usuli açıdan reddetmekle birlikte; başvurulardaki gerekçelere atıfla tedbir talebinin reddine ilişkin mahkeme kararının kaldırılmasına ve dosyanın ilk derece mahkemesine gönderilmesine hükmetti.

‘Soyut ve denetime uzak hüküm kurulması doğru değil’

Oybirliği ile alınan kararın gerekçesinde şu ifadelere yer verildi:

“Somut uyuşmazlıkta, mahkemece, duruşma yapılmaksızın evrak üzerinde yapılan inceleme ile karar verilmiştir. 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nda bu istemlerin evrak üzerinden karara bağlanacağına ilişkin özel bir hüküm bulunmamaktadır. O halde mahkemece duruşma açılması, talebin küçüğün hak ve menfaatleriyle doğrudan ilgili olduğundan, veli veya velileri ya da vasisi ile tarafına 5395 sayılı kanunun 7. maddesi ile yükümlülük verilen ilgili Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ile aynı kanunun 45/1.d maddesi ile yükümlülük verilen ilgili İl Sağlık Müdürlüğü’nün duruşmaya davet edilmesi, gösterdikleri takdirde delilleri toplanarak tüm delillerin birlikte değerlendirilmesi ve gerçekleşecek sonucu uyarınca karar verilmesi gerekirken, yöntemince taraf teşkili sağlanmaksızın, çocuğun yasal temsilcisinin ve ilgili kurumların hukuki dinlenilme hakkı (HMK m. 27) ihlal edilerek, soyut ve denetime elverişli olmaktan uzak gerekçelerle dosya üzerinden inceleme yapılarak yazılı şekilde hüküm kurulması doğru görülmemiştir.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

sanalbasin.com üyesidir