İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi’nde konuşan Genç İşsizler Platformu Kurucusu iktisatçı ve uluslararası finans uzmanı Dr. Murat Kubilay, “20 yıl önce Türkiye Avrupa’nın kıyısında genç ve dinamik bir ülkeydi. Artık değiliz. Son 20 yıllık dönemi, demografik yapımızı iyi kullanamadık. Mali bir yıkım içindeyiz. Geçmişe bakıp ders almalıyız” dedi.
İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi’nin dördüncü gününde konuşan Genç İşsizler Platformu Kurucusu iktisatçı ve uluslararası finans uzmanı Dr. Murat Kubilay “Neden 2001 Krizi Reçetesiyle 2023 Buhranına Çare Bulunamaz?” başlığıyla sunum yaptı.
“Gençler yurt dışına göç ediyor”
Gelişen ve gelişmekte olan ülkeler arasında kıyaslama yapan Kubilay Türkiye’nin içinden geçtiği son çeyrek yüzyıllık süreci değerlendirdi. Krizler, istihdam ve eğitim konularına değinen Kubilay, “Geçmişe bakıp ders alacağız. 20 yıl önce Türkiye Avrupa’nın kıyısında genç ve dinamik bir ülkeydi. Artık o kadar genç de dinamik de değiliz. Biz son 20 yıllık dönemi iyi kullanamadık. Yaşlandık, genç sayısı azalıyor. Gençler üniversite mezunu, işsiz ve borçlu. Herkes üniversite mezunu olmaya başladı ama yetkinlik sahibi olamadı. Demografik avantajımızı kullanamadık. Eğitimliyiz ama yetkin değiliz. Kadınları eve hapsetmiş durumdayız. Gençler var ama umutsuzlar, yurt dışına göç ediyorlar” dedi.
“Ciddi bir mali yıkım içindeyiz”
Cari açığın son 20 yılda büyük oranda arttığını belirten Kubiya, “Ürettiğimizden fazla tüketiyoruz. Geleceğimizi satmaya başladık. Ülkede ne kadar enflasyon olacağını bilmediğimiz için kestiremediğimiz ama 160 milyar dolarlık ana taahhüt içeren hazine döviz geliri garantili projeler var. Geçmişi sattık, bugünkü vergi gelirlerini kaybettik bir de gelecek sorunu var. Ciddi bir mali yıkım içindeyiz. Kaynaklar sarf edildi. Varlıksızlık had safhada. 56 milyar dolar koyuyorsunuz suyun üzerine ancak çıkabiliyorsunuz” ifadelerini kullandı.
Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı