enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,4764
EURO
36,4423
ALTIN
2.951,48
BIST
9.375,01
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun
Parçalı Bulutlu
17°C
Samsun
17°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Çok Bulutlu
26°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
8°C
Pazar Hafif Yağmurlu
8°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
8°C

EÜ “Erişilebilir Kampüs” hedefine emin adımlarla ilerliyor

EÜ “Erişilebilir Kampüs” hedefine emin adımlarla ilerliyor
02.12.2022
21
A+
A-

Engelli vatandaşların hakları, topluma kazandırılması ve yaşadığı sorunlara toplumsal farkındalık oluşturulması için 3 Aralık günü her yıl Birleşmiş Milletler kararıyla “Dünya Engelliler Günü” olarak anılıyor. Ege Üniversitesi bünyesinde faaliyetlerini yürüten Engelsiz Ege Birimi, engelli öğrencilerin yükseköğrenim yaşantıları boyunca karşılaştıkları engelleri saptamak, ortadan kaldırmak ve erişilebilir bir kampüs yaratmak amacıyla çalışmalarını sürdürüyor. Engelsiz Ege Birimi Koordinatörü Doç. Dr. Pelin Piştav Akmeşe, “3 Aralık Dünya Engelliler Günü” kapsamında birimin çalışmalarını ve bugüne kadar farkındalığın artırılmasına yönelik yürüttükleri faaliyetleri anlattı.

Engelsiz ödüllü üniversite

YÖK tarafından Ege Üniversitesine “Engelsiz Üniversite Bayrak Ödülleri” kapsamında 4 bayrak ve “Engelsiz Üniversite Program Nişanı” kategorisinde 8 nişan verildiğini söyleyen Doç. Dr. Pelin Piştav Akmeşe, “Üniversitemizde engelli öğrencilerimizin eşit eğitim alabilmeleri ve mekanlara ulaşabilmelerine yönelik birçok çalışmalar yapıyoruz. Yaptığımız çalışmaların YÖK tarafından ödülle karşılık bulması bizim için oldukça önemliydi. Çünkü bu ödüller üniversitede daha çok değişimin gerekliliğini ortaya çıkarıyor. Biz ‘Program Nişanı’ alanında Türkiye birincisi olduk. Program Nişanı, engelli öğrencimizin eğitim aldığı tüm derslerine, sınavlarına akranlarıyla eşit erişebilmesini sağlamak amacıyla yapılan uyarlamaları içermektedir. Üniversitemizde işitme engeli, görme engelli, bedensel engelli, Otizm spektrum bozukluğu, down sendromu gibi tüm engel gruplarındaki öğrencilerimizi kapsayacak şekilde uyarlamalar gerçekleştiriyoruz. Tüm engel gruplarında da programa erişilebilirlik için program nişanı ödülü aldık. Rektörümüz Prof. Dr. Necdet Budak hocamızın da dediği gibi ‘Biz öğrenci odaklı bir üniversiteyiz’, engellilikte de öğrenci odaklılıkta da çok doğru adımlar atıyoruz. Şu anda da Rektör Hocamızın öncülüğünde sürdürülebilirlik çalışmalarımıza yoğun şekilde devam ediyoruz. Üniversitemizde binalarımız Yapı İşleri Daire Başkanlığı tarafından engelli öğrencilerimizin mekânsal erişimine yönelik detaylı incelenmeye başlandı, eksikler tespit ediliyor bunlara yönelik yoğun çalışmalar başlatıldı. Üniversitemizde kazandığımız program nişanlarından sonra ve yaptığımız çalışmalarla değişiklikler var tabi ki, farkındalık daha çok arttı. Sadece engelli öğrencilerimiz için değil Tip1 diyabet, multiple skleroz, kas hastalığı, kalp hastalığı, lenf ödem gibi kronik sağlık problemleri yaşayan öğrencilerimize yönelik de düzenleme ve çalışmalar yapıyoruz” diye konuştu.

“Erişilebilir Ege Üniversitesi Sempozyumu”

Doç. Dr. Piştav Akmeşe, engelsiz farkındalık çalışmalarının üniversitedeki tüm öğrencilere yönelik yapıldığına değinerek “Üniversitemizde yaptığımız farkındalık çalışmalarıyla tüm öğrencilerimizi, akademik ve idari personelimizi bilgilendirmiş oluyoruz. Aynı zamanda toplumsal farkındalığa yönelikte çalışmalar yürütüyoruz. Bu sayede yalnız okul içerisinde değil toplum yaşamında da bir farkındalık oluşturmayı desteklemiş oluyoruz. Biz üniversite olarak ‘engellilik’ kavramını toplumun koyduğu bir kavram olarak görüyoruz. O nedenle hiçbir öğrencimizi ayırmıyoruz. Erişebilir kampüs yaşamı amacında çalışmalar yapıyoruz. 5 Aralık’ta gerçekleştireceğimiz ‘Erişilebilir Ege Üniversitesi Sempozyumu’na tüm akademik, idari personelimizi ve öğrencilerimizi bekliyoruz” dedi.

“Üniversitemiz, bizler için elinden geleni yapıyor”

Doğuştan görme engelli olan Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü öğrencisi Mert Kılıçkan, üniversite içerisindeki erişebilirlik faaliyetlerini değerlendirerek, “Fakültemiz, engellilerin kolayca giriş çıkış yaptığı bir ortama sahip. Üniversite olarak engelli öğrenciler için ellerinden geleni yapmaya çalışan bir yönetim var. Güzel bir fakülteye sahibiz, duyarlı insanlar var. Bizlerin daha iyi eğitim almaları adına çalışmalar yapan tüm birimlere teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

sanalbasin.com üyesidir