MESAM Başkanı Recep Ergül, vefat eden sanatçı Ferdi Tayfur hakkında basında yer alan yıllık 35 milyon TL telif geliri aldığı iddiasının doğru olmadığını açıkladı.
Musiki Eseri Sahipleri Meslek Birliği (MESAM) Başkanı Recep Ergül, arabesk müziğin önemli isimlerinden merhum Ferdi Tayfur’un vefatının ardından bazı medya organlarında ve sosyal medya platformlarında ortaya atılan yıllık 35 milyon TL telif geliri elde ettiği yönündeki haberlerin asılsız olduğunu duyurdu. MESAM tarafından yapılan açıklama, söz konusu iddiaların sanatçının ailesini üzdüğü ve MESAM’ın diğer üyeleri arasında beklentiye yol açtığı belirtilerek yapıldı.
MESAM Veri Tabanındaki Eser Sayısı
MESAM Başkanı Ergül, Ferdi Tayfur’un müzik dünyası için çok önemli bir eser sahibi olduğunu vurguladı. Sanatçının MESAM veri tabanına kayıtlı yaklaşık 350 eseri bulunduğunu bildiren Ergül, bu eserlerin geniş kitlelerce sevilmesi sayesinde Ferdi Tayfur’un telif getirisi bakımından sürekli olarak ilk 20 içinde yer aldığını teyit etti.
Türkiye’deki Telif Geliri Gerçekleri
Son yıllarda genel olarak telif gelirlerinde önemli bir artış yaşandığını belirten Ergül, buna rağmen Türkiye’de herhangi bir sanatçının iddia edilen 35 milyon TL gibi astronomik bir yıllık gelire ulaşmasının mevcut durumda mümkün olmadığını ifade etti. Ergül, telaffuz edilen bu rakamın gerçekçi olmadığını vurguladı.
İddiaların Asılsızlığı ve Etkileri
MESAM Başkanı Recep Ergül, basında ve sosyal medyada yer alan 35 milyon TL telif iddiasının kesinlikle asılsız olduğunu net bir dille ifade etti. Ergül, ❝Bazı basın yayın kuruluşları ile sosyal medya sayfalarında, değerli üyemiz merhum Ferdi Tayfur’un birliğimizden yıllık 35 milyon telif aldığı şeklinde bilgiler yer almıştır. Bu durum acıları çok yeni olan ailesini üzdüğü gibi, Ferdi Tayfur ile eşdeğerde eserlere sahip üyelerimiz tarafından şaşkınlıkla karşılanmış ve haklı olarak kendilerinin de bu denli telif bedelleri almaları gerektiği beklentilerine yol açmıştır. Bu haberler kesinlikle asılsızdır❞ dedi.
KVKK ve Gelecek Öngörüsü
Ergül, Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (KVKK) gereği üyelerin aldıkları telif bedellerini kamuoyu ile paylaşamadıklarını belirtti. Ancak genel bir değerlendirme yaparak, ❝telaffuz edilen rakamlar oldukça astronomik ve gerçekçi değildir❞ açıklamasında bulundu. MESAM’ın telif gelirlerini artırmaya yönelik çalışmaları neticesinde, gelecekteki birkaç yıl içinde bazı sanatçıların bu tür yüksek rakamlara yaklaşabileceğini öngördüğünü dile getiren Ergül, Ferdi Tayfur gibi çok sayıda eseri olan bir sanatçının telif almasının en doğal hakkı olduğunu da sözlerine ekledi.