enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
40,1704
EURO
47,0707
ALTIN
4.336,96
BIST
10.358,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun
Az Bulutlu
28°C
Samsun
28°C
Az Bulutlu
Pazartesi Parçalı Bulutlu
29°C
Salı Az Bulutlu
29°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
29°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
29°C

Haziran’da Orman Yangınları İki Kat Arttı: Ege ve Akdeniz Alarmda

Haziran’da Orman Yangınları İki Kat Arttı: Ege ve Akdeniz Alarmda
02.07.2025
4
A+
A-

Haziran Ayında Yangın Sayısında Büyük Artış: Riskli Bölgeler Uyarıldı
Türkiye genelinde haziran ayında orman ve tarım alanı yangınlarında belirgin bir artış yaşandı. Özellikle ayın ikinci yarısında yükselen sıcaklıklar ve etkili olan kuraklık koşulları, yangınların sayısını ikiye katladı. Batı Anadolu başta olmak üzere Ege ve Akdeniz bölgelerindeki yüksek yangın riski uzmanlar tarafından vurgulanıyor.

Haziran ayının ilk yarısında mevsim normallerinde seyreden sıcaklıklar kaydedilirken 203 orman yangını çıktı. Sıcaklıkların hızla arttığı ikinci yarıda ise yangın sayısı 409’a yükseldi. Özellikle 27-30 Haziran tarihleri arasındaki dört günlük kısa periyotta 147 orman ve 195 tarım alanı yangını meydana geldi. Çıkan yangınların 499’unun tarımsal alanlardan başlayarak ormanlık bölgelere sıçradığı bildirildi.

Sıcaklık ve Kuraklığın Yangınlara Etkisi
Yangınların artışında yaz aylarında yükselen sıcaklıklar ve kalıcı kuraklığın etkili olduğu belirtiliyor. Bakırçay Üniversitesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şermin Tağıl, özellikle Ege ve Akdeniz bölgelerinde bu koşulların büyük yangınlara zemin hazırladığına dikkat çekti. Tağıl, ❝Yaz aylarında artan sıcaklıklar ve kalıcı kuraklık, özellikle Ege ve Akdeniz bölgelerinde büyük yangınlara neden olabilecek ortamlar oluşturuyor. Toprak neminin azalması, yangın riskini doğrudan yükseltiyor❞ değerlendirmesinde bulundu.

Yangın Riski Yüksek Bölgeler
Copernicus Acil Durum Yönetim Servisi’nin Mark 5 göstergesine göre, Ege Bölgesi’nde yangın riski ‘çok yüksek’ seviyede bulunuyor. İzmir, Aydın, Milas, Bodrum ve Marmaris bu açıdan tehdit altında olan bölgeler arasında sıralanıyor. Akdeniz Bölgesi’nde ise Antalya, Silifke, Hatay ve İskenderun çevresi riskli bölgeler olarak belirlendi. Uzmanlar, bu bölgelerde rüzgarın etkisiyle küçük bir kıvılcımın dahi kısa sürede geniş alanlara yayılan büyük yangınlara dönüşebileceği uyarısını yapıyor.

Yağış Yetersizliği ve İklim Değişikliği Projeksiyonları
Prof. Dr. Şermin Tağıl, haziran ayı boyunca yaşanan yetersiz yağışların temmuz ayında da devam etmesinin beklendiğini ifade etti. Bu durumun bitki örtüsünün kurumasına ve yangınların kolayca başlamasına neden olduğunu belirtti. İklim projeksiyonlarının geleceğe yönelik endişe verici bir tablo çizdiğini vurgulayan Tağıl, ❝Önlem alınmadığı takdirde, 2080-2099 döneminde Türkiye’de sıcaklıkların 4 ila 6 derece arasında artması öngörülüyor❞ dedi. Mevcut koşullar ve iklim değişikliği projeksiyonları, yangın riskinin önümüzdeki dönemde de yüksek seviyelerde kalabileceğine işaret ediyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

sanalbasin.com üyesidir