enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
38,9136
EURO
44,0495
ALTIN
4.116,87
BIST
9.475,21
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun
Az Bulutlu
20°C
Samsun
20°C
Az Bulutlu
Çarşamba Parçalı Bulutlu
20°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
22°C
Cuma Az Bulutlu
22°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
23°C

Tarım Fiyatları Açıklandı: Üretici/Tüketici Farkı Sürüyor

Tarım Fiyatları Açıklandı: Üretici/Tüketici Farkı Sürüyor
21.05.2025
1
A+
A-

Tarım Girdi ve Üretici Fiyatları Açıklandı: Tüketici Enflasyonu Üreticinin Çok Üzerinde

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Mart ayına ilişkin tarımsal girdi fiyatları (Tarım-GFE), tarımsal üretici fiyatları (Tarım-ÜFE) ve genel tüketici fiyatları (TÜFE) verilerini açıkladı. Antalya Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Ali Çandır, yayımlanan verileri değerlendirdi. Çandır, tarımsal girdi fiyatlarındaki artışın ortalamaların altında kaldığını, tarımsal üretici fiyatlarının ise girdi maliyetlerinin altında seyrederek Mart ayında üretici lehine bir tablo oluştuğunu belirtti ancak tüketici enflasyonunun hem girdi hem de üretici enflasyonunun oldukça üzerinde seyretmeye devam ettiğine dikkat çekti.

**Mart Ayı Tarımsal Girdi Fiyatları**

TÜİK verilerine göre, Mart ayında Tarım-GFE aylık bazda yüzde 1.80, yıllık bazda ise yüzde 29.73 artış gösterdi. ATB Başkanı Ali Çandır, bu oranların son dokuz yılın Mart ayı ortalamalarının altında olduğunu vurguladı. Çandır, ❝Mart ayında hem aylık hem de yıllık artış bu ortalamaların gerisinde kaldı❞ dedi. Verilere göre enerji kalemindeki artış düşerken, yem ve veterinerlik hizmetlerindeki yüksek artışlar üreticinin maliyet baskısını sürdürdü.

**Üretici Fiyatlarında Geçici Avantaj**

Tarımsal Üretici Fiyat Endeksi (Tarım-ÜFE) ise Mart ayında aylık yüzde 6.91, yıllık yüzde 31.54 arttı. Çandır, bu artışların son on yılın Mart ayı ortalamalarının üzerinde olmasına rağmen, Mart ayında girdi maliyetlerinin (Tarım-GFE) altında kalmasının üretici için geçici bir avantaj sağladığını ifade etti. Çandır, ❝Son bir yıllık dönemde genel olarak üretici aleyhine bir seyir izlenmişti. Ancak Mart ayında üretici lehine bir tablo ortaya çıktı❞ şeklinde konuştu.

**Tüketici Enflasyonu Farkı Devam Ediyor**

Ancak Çandır, genel tüketici enflasyonundaki yüksek seyre dikkat çekti. Mart ayında Tüketici Fiyat Endeksi’nin (TÜFE) aylık yüzde 2.46, yıllık yüzde 38.10 arttığını hatırlattı. Özellikle işlenmemiş gıda ile yaş meyve ve sebze fiyatlarındaki yüksek artışların tüketici üzerindeki baskısını sürdürdüğünü belirten Çandır, ❝Tüketici tarafındaki bu rakamlar, üretici enflasyonunun oldukça üzerinde seyrettiğini göstermeye devam ediyor❞ ifadelerini kullandı. Bu durum, tarımsal ürünlerin üretici fiyatları ile market raflarındaki tüketici fiyatları arasındaki farkın önemini koruduğunu ortaya koydu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

sanalbasin.com üyesidir