Ankara Büyükşehir Belediyesi’nden İpek Yolu Tanıtım Gezisi ve UNESCO Başvurusu Hazırlığı
Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) öncülüğünde, binlerce yıllık tarihi İpek Yolu’nun Ankara-Bolu-Sakarya hattındaki güzergâhları yeniden canlandırılıyor. Bu kapsamda, nisan ayı sonunda düzenlenen ilk toplantının ardından, “İpek Yolu Kültür Rotası” adıyla iki günlük bir tanıtım gezisi gerçekleştirildi. Geziye ABB Başkanı Mansur Yavaş ve eşi Nursen Yavaş’ın yanı sıra gazeteciler, sosyal medya içerik üreticileri ve proje paydaşları katıldı.
Tarihi İpek Yolu Canlandırılıyor
İki gün süren tanıtım gezisi, Ankara Büyükşehir Belediyesi önünden başladı. Gezinin ilk gününde Nallıhan, Göynük, Geyve ve Sapanca’daki 14 farklı destinasyon ziyaret edildi. Dönüş yolunda ise Mudurnu, Beypazarı, Güdül ve Ayaş ilçelerindeki 16 ayrı nokta görüldü. Toplamda 30 farklı destinasyon, ABB Başkanı Mansur Yavaş’ın rehberliğinde tanıtıldı.
Beypazarı Durağında Yoğun İlgi
Rota üzerindeki duraklardan biri, ABB Başkanı Mansur Yavaş’ın memleketi Beypazarı oldu. Burada vatandaşların yoğun ilgisiyle karşılaşan Yavaş, projenin yerel kalkınmaya desteği ve kültürel mirasın aktarılmasına önemine vurgu yaptı. Yavaş, Beypazarı’ndaki açıklamasında, ❝Bugün burada yağış olmasına rağmen oldukça fazla turist var. İpek Yolu üzerindeki bütün rotanın aynı şekilde olmasını istiyoruz. Amacımız, İpek Yolu içerisindeki Ayaş’tan Sapanca’ya kadar bütün ilçelerin kendi kültürlerini tanıtması, insanımızın da, Türkiye’de yaşayan herkesin de bu güzel kültürü tanımasını istiyoruz. Çünkü buralara ne kadar çok turist giderse, buralardan çok ne kadar çok alışveriş yaparsa bu kültüre bir nevi katkıda bulunmuş olacaklar. Burada gördüğünüz evlerin birçoğunu buradaki mal sahipleri yıkmak istiyorlardı eskiden. Çünkü ‘bize bir faydası yok’ diye düşünüyorlardı. Şu anda iyi ki tescillenmiş deyip buraların kendileri için adeta bir fabrika, bir gelir kaynağı olduğunu düşünüyorlar❞ dedi.
Projenin Hedefleri ve Deneyimler
Projenin temel amacı, bölgenin doğal ve kültürel zenginliklerini sergileyerek turizmi canlandırmak ve yerel halk için yeni fırsatlar yaratmak. Program süresince katılımcılar, Nallıhan Kuş Cenneti’nden İnönü Mağaralarına, Göynük’teki Süleyman Paşa Cami’sinden, Geyve’deki Tarihi Köprü’ye kadar birçok kültürel mirası ve bölgenin yöresel tatları, kültürel etkinlikleri ve geleneksel el sanatlarını deneyimleme fırsatı buldu.
Yerel Kalkınma ve Turizm Hedefi
Projenin geliştirilmesiyle birlikte bölge halkının ekonomik olarak desteklenmesi, göçün önlenmesi, istihdamın artırılması, kültürel mirasın korunarak gelecek nesillere aktarılması ve turizmin canlandırılması hedefleniyor. Bu kapsamda eşsiz bir keşif haritası sunulması amaçlanıyor.
UNESCO Başvurusu Planlanıyor
Projenin geleceğine ilişkin önemli bir açıklamada bulunan ABB Başkanı Mansur Yavaş, rota için UNESCO’ya başvuru yapacaklarını belirtti. Yavaş, projeyle ilgili olarak şunları söyledi: ❝Amacımız kültürümüzü korumak. Kültürümüzü korurken de aynı zamanda hem gelecek kuşaklara aktarıp hem de istihdam olmasını sağlamak. ‘İpek Yolu Rotası’nı oluşturacağız. Bunun için de UNESCO’ya başvuracağız. Bu kararı aldık en son. Gezinin belki de en önemli kararı bu oldu.❞