Mühendislik Öğrencileri TCG Anadolu ile Tarihi Milli Mücadele Rotasında
19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kapsamında üniversitelerin mühendislik bölümlerinden seçilen gençler, Türkiye’nin en büyük askeri gemisi TCG Anadolu ile İstanbul’dan Samsun’a doğru anlamlı bir yolculuk gerçekleştiriyor. Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Milli Savunma Bakanlığı iş birliğiyle düzenlenen bu seyahat, gençlere hem tarihi bir güzergahta ilerleme hem de milli savunma sanayinin gücünü yakından görme fırsatı sunuyor.
Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Milli Mücadele’yi başlatmak üzere 19 Mayıs 1919’da Bandırma Vapuru ile çıktığı tarihi yolculuğun rotası, bu yıl üniversite öğrencileri tarafından TCG Anadolu gemisiyle takip ediliyor. Mühendislik bölümlerinden seçilen öğrenciler ile birlikte kara, hava ve deniz harp okulları öğrencilerini kapsayan kafile, 17 Mayıs Cumartesi günü Tuzla Tersanesi’nden Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Osman Aşkın Bak ve Milli Savunma Bakan Yardımcısı Şuay Alpay’ın katıldığı bir törenle Samsun’a uğurlandı.
Tarihi Güzergahta Eğitim ve Etkinlikler
19 Mayıs’ta Samsun’a ulaşması beklenen gençler, yolculuk süresince TCG Anadolu gemisinin tanıtımı ile milli savunma sanayindeki gelişmeler hakkında bilgi alıyor. Ayrıca, alanında uzman akademisyenler tarafından 19 Mayıs’ın tarihi önemi ve Milli Mücadele ruhu üzerine bilgilendirmeler yapılıyor. ❝TCG Anadolu ile Mavi Vatanda İstanbul’dan Samsun’a Milli Mücadele Yolculuğu❞ programı kapsamında, gençlerin katılımıyla film/belgesel gösterimleri, atölye çalışmaları, müzik dinletileri ve çeşitli yarışmalar gibi sosyal ve kültürel etkinlikler de düzenleniyor.
Gençlerden Milli Gemi TCG Anadolu İle Yolculuk Duyguları
Gençlik ve Spor Bakanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı’nın ortak organizasyonuyla TCG Anadolu ile bu tarihi seyahate çıkan gençler, yaşadıkları duyguları paylaştı. Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Makine Mühendisliği öğrencisi Resul Batuhan Gülay, ❝Bindiğimiz TCG Anadolu gemisi rotasıyla başlı başına özel bir anlam içermesiyle beraber milli mücadele ruhunun günümüzdeki yansımasıdır❞ diyerek, yerli ve milli mühendislik hamlesiyle inşa edilen gemide olmanın gururunu vurguladı. Bursa Uludağ Üniversitesinde Elektrik Elektronik Mühendisliği öğrencisi Şevval Şahin ise, ❝Bu denli anlamlı ve özel bir etkinlikte ilk kez yer almanın gururunu yaşıyorum❞ ifadesini kullanarak, 19 Mayıs’ı TCG Anadolu gibi milli bir değer üzerinde kutlamanın unutulmaz bir deneyim olduğunu belirtti. Uludağ Üniversitesi öğrencisi Binnur Akçiçek de, ❝Atamızın 19 Mayıs 1919’da büyük zorluklarla çıktığı bu yolculuğa şimdi ülkemizin ilk yerli ve milli askeri gemisi olan TCG Anadolu ile çıkıyoruz. Böylesi tarihi bir yolculukta, askerlerimizle beraber yer alıyor olmak gerçekten çok gurur ve onur verici❞ dedi. Marmara Üniversitesi öğrencisi Merve Nur İlbay, bu deneyimin hayatının en duygu yüklü günleri olduğunu belirterek, ❝Bir Türk genci olarak gururluyum; göğsüm kabarık, gözlerim dolu dolu… Milli gemimizde askerlerimizle birlikte, Atamızın izinde 19 Mayıs 1919’dan bu yana aynı milli mücadele ruhuyla Samsun’a çıkacak olduğumu düşündükçe daha da gururlanıyor ve heyecanlanıyorum❞ şeklinde konuştu. İstanbul Üniversitesi öğrencisi Emir Eren Çolak ise TCG Anadolu’yu milli teknoloji hamlesinin önemli bir eseri olarak tanımlayarak, ❝İçerisinde bulunduğumuz Gençlik Haftasında bu etkinliğin böylesine önemli ve görkemli TCG Anadolu gemimizle İstanbul’dan Samsun’a gerçekleşiyor olması milli mücadele ruhunu yaşamamıza katkı sağladığını düşünüyorum❞ ifadelerini kullandı. Gençler, bu anlamlı imkanı sunan başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, bakanlara ve emeği geçenlere teşekkürlerini iletti.
TCG Anadolu Gemisi, 19 Mayıs Pazartesi günü Samsun’a ulaştığında, yolculuğa katılan gençler şehirde düzenlenecek olan 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kutlama programlarında yer alacak.