Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Hatay’ın Erzin ilçesinde düzenlenen Adalet Sarayı temel atma törenine katılarak, kamuoyunda yeni infaz düzenlemesine ilişkin yer alan ve “dezenformasyon” olarak nitelediği iddiaları yalanladı. Tunç, deprem bölgesindeki yargı altyapısı yatırımları ve afet sonrası dava süreçlerindeki güncel durumu hakkında da bilgi verdi.
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Hatay’ın Erzin ilçesinde gerçekleştirilen Adalet Sarayı temel atma töreninde konuştu. Bakan Tunç’un gündeminde, yeni yargı paketi kapsamında hazırlanan infaz düzenlemelerine dair bazı yayın organlarında yer alan ve gerçeği yansıtmadığını belirttiği iddialar vardı. Törene katılan Bakan Tunç, ayrıca 6 Şubat depremlerinden etkilenen bölgedeki yargı hizmetlerinin aksamaması için yapılan çalışmalar ve geleceğe yönelik yatırım planları hakkında detayları paylaştı.
Bakan Tunç, konuşmasında yeni infaz düzenlemeleri hakkında çıkan ve kamuoyunu yanıltıcı olduğunu söylediği iddialara değindi. ❝Ceza adaleti sistemimize yönelik dezenformasyon amaçlı paylaşımlara kesinlikle itibar etmeyin❞ uyarısında bulunan Tunç, özellikle ❝8 yıl ceza alan 1 yıl, 12 yıl ceza alan 9 ayda cezaevinden çıkacak❞ şeklindeki ifadelerin bilinçli bir ❝kara propaganda❞ olduğunu savundu. Adalet Bakanı Tunç, ❝Toplumdan gelen talepler doğrultusunda hazırlanan infaz düzenlemelerini karalamaya çalışanlar, halkı yanıltmak için bilinçli kara propaganda yürütüyor❞ ifadelerini kullandı. Konuşmasının devamında terörle mücadeleye de değinen Tunç, Türkiye’nin “terörsüz Türkiye” hedefine emin adımlarla ilerlediğini ve terör örgütünün kendisini feshetmesinin bu sürecin bir sonucu olduğunu söyledi. Bakan Tunç, birlik ve beraberlik mesajı vererek, bu süreci zehirleyecek dile karşı uyanık olunması gerektiğini belirtti.
Deprem Bölgesindeki Yargı Yatırımları ve Dava Süreçleri
Adalet Bakanı Tunç, 6 Şubat depremlerinin ardından bölgedeki yargı hizmetlerinin kesintisiz sürdürülmesi için atılan adımlara dikkat çekti. Deprem bölgesine bugüne kadar 2,6 trilyon lira yatırım yapıldığını belirten Tunç, bunun önemli bir kısmının Hatay’da gerçekleştiğini ifade etti. Yargı süreçlerine ilişkin güncel verileri paylaşan Bakan Tunç, ❝Depremden etkilenen illerde 109 bin 477 dava açıldı, bunun yaklaşık yüzde 75’i karara bağlandı❞ bilgisini verdi. Özellikle ağır hasarlı binalara ilişkin açılan 41 bin 981 davanın ise yüzde 89’unun sonuçlandırıldığını ekledi.
Yargı Altyapısı Güçlendiriliyor
Deprem bölgesinde yargı altyapısının güçlendirilmesine yönelik planlanan yatırımları da açıklayan Bakan Tunç, ❝2025 yılı yatırım programında 21 adliye binasını, 12 ceza infaz kurumunu ve 3 adli tıp binasını programa aldık❞ dedi. Ayrıca yargı mensupları ve adalet personeli için konut projeleri başlatıldığını duyuran Tunç, ❝82 mahallede toplam 2 bin 354 adalet personeli ve yargı mensubu için konut projeleri başlattık❞ bilgisini paylaştı. Hatay’da temeli atılan Erzin Adalet Sarayı ile birlikte Samandağ ilçesine yapılacak yeni adliye binasının da en kısa sürede tamamlanacağını sözlerine ekledi.
Yeni Yargı Paketinin Hedefi
Konuşmasının sonunda yeni yargı paketinin içeriğine de kısaca değinen Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, paketin öncelikli hedefinin ceza adaleti sisteminde soruşturma, kovuşturma ve infaz aşamalarında etkinliği artırmak olduğunu belirtti. Tunç, ❝İlk yargı paketi ceza adaleti sisteminde; soruşturma, kovuşturma ve infaz aşamalarına dair etkinlik artışı hedefliyor. Suçla mücadelede adaletin hızını artıracak düzenlemeler yolda❞ diyerek sözlerini tamamladı.