enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
38,8423
EURO
43,3295
ALTIN
3.988,78
BIST
9.668,36
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun
Az Bulutlu
22°C
Samsun
22°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
30°C
Pazar Hafif Yağmurlu
16°C
Pazartesi Az Bulutlu
20°C
Salı Az Bulutlu
20°C

Marmara Müsilajı Saros’a Yayıldı: Canlılık Tükeniyor

Marmara Müsilajı Saros’a Yayıldı: Canlılık Tükeniyor
16.05.2025
3
A+
A-

Marmara’daki Müsilaj Saros Körfezi’ne Yayıldı: Deniz Yaşamı Tehdit Altında

Marmara Denizi’nde yeniden görülen müsilaj, Ege Denizi’nin kuzeyinde yer alan Saros Körfezi’ne kadar ulaştı. İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cem Dalyan, körfezde mart ayından bu yana ciddi bir müsilaj sorunu yaşandığını belirtti.

Müsilajın Saros’a Ulaşımı

Marmara’daki müsilajın, deniz akıntıları aracılığıyla Saros Körfezi’ne taşındığı kaydedildi. Doç. Dr. Cem Dalyan’ın açıklamalarına göre, İstanbul Boğazı’ndan giren Karadeniz suyunun Çanakkale Boğazı’ndan geçerek bir kısmının Edremit Körfezi’ne, bir kısmının ise Gökçeada’nın güneyinden Saros’a yönelmesi, müsilajın bölgeye ulaşmasına neden oldu.

Saros Körfezi’nde Müsilajın Yayılımı

Saros Körfezi’nin neredeyse tamamının müsilajla kaplı olduğu gözlemlendi. Su yüzeyinden 25-30 metre derinliğe kadar müsilajın etkili olduğu ve bu katmanların deniz çayırlarını tamamen örttüğü belirtildi.

Geçmiş Müsilaj Vakası ve Gelecek Endişesi

2021 yılında yaşanan müsilaj felaketine dikkat çeken Doç. Dr. Dalyan, o yıl mayıs ayında hafifleyen müsilajın haziranda yeniden yoğunlaştığını hatırlattı. Benzer bir durumun tekrarlanması halinde, eylül ayına kadar ciddi bir sorunun devam edebileceği uyarısında bulunuldu.

Saros’un Kıyı Bölgelerinde ve Derinliklerinde Canlılık Kaybı

Özellikle İbrice, Erikli, Yayla ve Mecidiye gibi kıyı bölgelerinde müsilajın etkisinin çok ciddi boyutlarda olduğu bildirildi. 2021’de güneydoğudan gelen akıntının Körfez’in kuzeybatı kıyılarını kısmen koruduğu, ancak bu yıl söz konusu bölgelerin de müsilajdan etkilendiği ifade edildi. Körfezin güneyinde yapılan çalışmalarda, 5 ile 27 metre arasındaki su kolonunda neredeyse tüm canlılığın yok olduğu bilgisi paylaşıldı.

Deniz Çayırları ve Mercanlar Tehlikede

Saros Körfezi ekosistemi için büyük önem taşıyan deniz çayırları, gorgon mercanları ve koralijen habitatların müsilaj nedeniyle büyük tehlike altında olduğu vurgulandı. Doç. Dr. Dalyan, 2012-2013 yıllarında 35 metreye kadar uzandığı tespit edilen deniz çayırlarının, geçen yılki projelerde 17-20 metrelere kadar çekildiğini belirtti.

Müsilajın Deniz Canlılığına Etkisi

Fotosentez yaparak oksijen üreten ve karbon tutan deniz çayırlarının, müsilajın yapraklarını kaplaması nedeniyle ışık alamadığı ve zamanla yok olma riskiyle karşı karşıya kaldığı açıklandı. Aynı tehdidin, müsilajın üzerlerini kaplayarak beslenmelerini engellediği mercanlar için de geçerli olduğu ifade edildi.

Ekosistem İçin Kritik Tehdit

Müsilajın, deniz ekosistemi için ciddi bir tehdit oluşturduğunu dile getiren Doç. Dr. Cem Dalyan, bu sorunun çözümü için her türlü çabanın kritik öneme sahip olduğunu vurguladı. Deniz çayırlarının yok olduğu alanlarda su kalitesinin hızla bozulduğunu ve biyoçeşitliliğin azaldığını belirten Dalyan, ❝müsilajın bu hassas deniz yaşamına son darbeyi vurmasından endişe ettiklerini❞ sözlerine ekledi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

sanalbasin.com üyesidir