enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
38,8520
EURO
43,3708
ALTIN
3.997,10
BIST
9.668,36
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun
Çok Bulutlu
22°C
Samsun
22°C
Çok Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
30°C
Pazar Hafif Yağmurlu
16°C
Pazartesi Az Bulutlu
20°C
Salı Az Bulutlu
20°C

Yerlikaya: Sentetik Medya Milli Güvenlik Tehdidi

Yerlikaya: Sentetik Medya Milli Güvenlik Tehdidi
07.05.2025
3
A+
A-

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, sentetik medya tehdidine dikkat çekerek enformasyon güvenliğinin milli güvenlik meselesi olduğunu vurguladı. Yapay zeka ile üretilen sahte içeriklerin toplumsal barışı ve kamu düzenini tehdit ettiğini belirtti.

Sentetik Medya Tehdidi ve Enformasyon Güvenliği
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Ankara’da Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nda düzenlenen “Sentetik Medya ve Enformasyon Güvenliği Çalıştayı”nda yaptığı konuşmada, sentetik medyanın yapay zeka kullanılarak oluşturulan, sahte ancak gerçek gibi görünen video, ses, görüntü ve metinlerden oluştuğunu belirtti. Yerlikaya, bu tür içeriklerin sadece bir teknoloji değil, aynı zamanda güvenliği, huzuru ve toplumsal barışı tehdit eden bir provokasyon aracı olduğuna dikkat çekti. Yapay zeka ve sentetik medyanın kötü niyetli ellerde toplumları manipüle eden, bireylerin haklarını ihlal eden ve kamu düzenini tehdit eden bir silaha dönüşebileceği uyarısında bulunan Bakan Yerlikaya, 2023’te yapılan bir araştırmaya atıfta bulunarak, sahte haberlerin sosyal medyada gerçek haberlerden 6 kat daha hızlı yayıldığını ifade etti. Bakan, bu tür içeriklerin devlet yöneticilerini, kurumları ve ulusları da tehdit ettiğini belirterek, seçim dönemlerinde sahte ses kayıtları ve videolarla kamuoyunun yanıltılmasının gerçek bir tehlike haline geldiğini kaydetti.

Siber Suçlarla Mücadele Birimleri ve Hukuki Altyapı
İçişleri Bakanlığı olarak Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı bünyesindeki siber suçlarla mücadele birimleriyle sentetik içeriklerin tespiti ve yayılımının önlenmesi için 7/24 çalışan güçlü bir yapıya sahip olduklarını söyledi. Yerlikaya, sentetik medyanın tehditlerine karşı yalnızca güvenlik güçlerinin yeterli olmayacağını belirterek, hukuki altyapının güçlendirilmesi, toplumsal farkındalığın artırılması ve uluslararası işbirliğinin sağlanması gerektiğini ifade etti. Avrupa Komisyonu’nun 2024 raporuna atıfta bulunarak, devletlerin “sentetik medya konusunda ortak etik ilkeler” ve “denetim mekanizmaları” geliştirmeleri gerektiğini hatırlattı.

Dijital Okuryazarlık ve Küresel Etkiler
Bakan Yerlikaya, dijital dünyanın getirdiği tehditlere karşı gençlere çağrıda bulunarak, ❝Dijital dünyada maruz kaldığınız her içeriği doğru kabul etmeyin. Sorgulayın, kaynağını mutlaka araştırın. Unutmayın ki dijital okuryazarlık, çağımızın en önemli vatandaşlık sorumluluklarından biridir❞ dedi. Sentetik medyanın, ifade özgürlüğü ve küresel enformasyon üzerindeki etkilerine de dikkat çekerek, Gazze’deki insanlık dramının dijital ortamda manipüle edilmesine örnek verdi. Filistin yanlısı paylaşımların sosyal medya platformlarında sansürlendiğini belirten Yerlikaya, bu durumun sentetik medyanın küresel ölçekte enformasyon üzerindeki hegemonya kurma çabalarının bir örneği olduğunu söyledi. Siber güvenliğin hayati bir zorunluluk haline geldiğini vurgulayan Yerlikaya, ❝Kabine dönemimizde, 237 bin 753 suç unsuru oluşturan hesap tespit ettik. 21 bin 214 URL hesabı engellendi, 112 bin 854 sosyal medya hesabı erişime kapatıldı. Bu yılın ilk 4 ayında ise 6 bin 765 URL hesabı ile 27 bin 304 sosyal medya hesabının erişimi engellendi❞ ifadelerini kullandı. Enformasyon güvenliğinin sadece teknik bir mesele olmadığını, aynı zamanda kamu düzenini, toplumsal huzuru ve milli güvenliği doğrudan ilgilendiren stratejik bir alan olduğunu ifade eden Bakan Yerlikaya, dezenformasyonla mücadeleyi asayişin, terörle mücadelenin ve siber güvenliğin ayrılmaz parçası olarak gördüklerini söyledi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

sanalbasin.com üyesidir