Ankara’da 434 Kilometre Dere Temizliği Yapıldı: Sel Riskini Azaltma Hedefi
Ankara’da kent altyapısını güçlendirmek, çevre kirliliğini önlemek ve olası sel ve su taşkını risklerini azaltmak amacıyla dereler düzenli olarak temizleniyor. Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) Başkanı Mansur Yavaş’ın hizmet döneminde, bugüne kadar periyodik olarak toplam 434 kilometre uzunluğunda açık ve kapalı kesit dere temizliği gerçekleştirildi. Bu çalışmalar, ABB’ye bağlı ASKİ Genel Müdürlüğü tarafından yürütülüyor.
Yoğun Yağış Dönemleri İçin Önlem
Başkent Ankara, çok sayıda akarsu ve dereye ev sahipliği yapıyor. ASKİ Genel Müdürlüğü, kentte yoğun yağış gerçekleşen dönemlerde yaşanabilecek büyük maddi hasar ve can kaybını önlemek amacıyla Ankara’nın önemli su yatakları olan Ankara Çayı, Söğütözü Deresi, İncesu Deresi, Dikmen Deresi, Beypazarı Baksı Deresi ve Hatip Çayı gibi noktalarda geniş kapsamlı temizlik, tespit ve bakım-onarım çalışmaları gerçekleştiriyor.
ASKİ Genel Müdürü Çalışmaları Denetledi
ASKİ Genel Müdürü Memduh Aslan Akçay, geçtiğimiz günlerde Atatürk Kültür Merkezi arkasında yer alan İncesu dere yatağında yürütülen temizlik çalışmalarını yerinde inceledi. Çalışmalara ilişkin bilgi veren Akçay, ❝Suyun doğal akışını engelleyen katı atıklar, alüvyon birikintileri ve taşkınlara sebebiyet verebilecek unsurları temizleyerek, su baskınlarının önüne geçmeyi hedefliyoruz❞ dedi. Akçay, 2019 yılından bu yana Ankara’da toplam 434 kilometre uzunluğunda açık ve kapalı kesit dere temizliği yapıldığını ve dere yataklarından çok sayıda malzemenin çıkarıldığını bildirdi.
Yanlış Yapılaşmanın Dere Yataklarına Etkisi
Yapılaşma süreciyle birlikte Cumhuriyet tarihi boyunca kentin içindeki birçok derenin yer altına itildiğini belirten ASKİ Genel Müdürü Akçay, şöyle konuştu: ❝Betonların altında kalan bu dereler, yanlış yapılaşma ile dere yatağına kurulan yerleşimler, yoğun yağış dönemlerinde sel riski doğururken, ASKİ Genel Müdürlüğü olarak Ankara’nın altyapısını güçlendirmek, olası taşkın ve çevre kirliliği sorunlarını önlemek için çalışmalarımıza kararlılıkla devam ediyoruz. Bu anlamda vatandaşlarımızın daha güvenli, sağlıklı ve yaşanabilir bir çevrede hayatlarını sürdürebilmeleri için gerekli tüm adımları atmaya devam edeceğimizi belirtmek isterim. Bir yandan dere yataklarında doğal su akışını daha düzenli hale getirerek çevresel sürdürülebilirlik sağlamayı planlıyoruz. Bir yandan da dere yataklarında kesit daralmasına sebep olan beton yapıları kaldırıyor, dereye atık su karışımlarını tespit ederek gerekli önlemleri alıyoruz.❞
Uzmanlardan Tarihi Sel Uyarısı
Uzmanlar, Ankara çanağında 100’den fazla dere bulunduğunu ve geçmişte Kutugün, Beytepe, Ağıldere, Yalıncakköyü, Karakusunlar, Söğütözü, Cevizlidere, Kirazlıdere, Dikmen, Ayrancı, Kavaklıdere, Hoşdere, Bülbülderesi, Akdere ve Seyrantepe gibi derelerin üzerinin kapatılarak yer altına alındığını kaydediyor. Kapalı kesit dere temizliğinin maliyetinin daha yüksek olduğunu belirten uzmanlar, bu derelerin üzerinin kapatılmasının Ankara tarihinde sel olaylarını sıkça gündeme getirdiğini vurguluyor. Geçmişte yaşanan sel olaylarına örnek olarak; 4 Mayıs 1946’da Bent Deresi, 7-8 Mayıs 1947’de Hatip Çayı, 12-15 Haziran 1951’de Dikmen ve İncesu Dereleri çevresinde yaşanan taşkınlar gösteriliyor. Ayrıca 18-21 Haziran 1961’de Bayındır Çayı, Esat ve Dikmen Dereleri’nin taştığı, 9-11 Eylül 1957’de ise Hatip Çayı havzasından gelen selin şehir tarihinin en büyük taşkınlarından birine yol açarak can kaybıyla sonuçlandığı belirtiliyor.