İstanbul depremlerinin ardından yaşanan iletişim sorunları Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu tarafından değerlendirildi. Bakan Uraloğlu, benzer sorunların yaşanmaması amacıyla üç büyük GSM operatörüyle İstanbul’da bir araya geleceklerini açıkladı.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, İstanbul’da meydana gelen son depremlerin ardından telekomünikasyon ve ulaşım altyapısında yaşanan duruma ilişkin açıklamalarda bulundu. Bakan Uraloğlu, özellikle deprem sonrası iletişimde gözlemlenen aksaklıkların nedenlerini ve bu sorunların tekrarlanmaması için atılacak adımları değerlendirdi.
Deprem Sonrası İletişim Sorunları
Bakan Uraloğlu, deprem sonrası yaşanan yoğunluk nedeniyle sesli iletişimde aksamalar olduğunu doğruladı. Ancak, internet tabanlı uygulamalar ve web tabanlı iletişimde herhangi bir sorun yaşanmadığını vurguladı. Bakan, halkın ilk refleksle sesli aramaya yöneldiğini ve bunun yoğunluğa neden olduğunu belirtti. Uraloğlu, ❝Esasında web tabanlı, internet tabanlı ve Whatsapp, Bip, Facetime gibi uygulamalarda hiçbir problem yaşanmadı. Ancak ilk etaptaki refleksle yaklaşık 15 dakikalık bölümde ciddi aksamalar olduğunu biz de tespit ettik❞ dedi.
Ulaşım ve Diğer Altyapı Durumu
Depremin ardından deniz yapılarında herhangi bir hasar oluşmadığını aktaran Uraloğlu, İstanbul ve Sabiha Gökçen havalimanlarında uçuşların kontrollü olarak devam ettiğini bildirdi. Kara yolları ve köprülerde de bir sorun yaşanmadığını belirten Bakan, Çamlıca Kulesi’nin tedbir amacıyla boşaltıldığını ancak yapısal bir sorun tespit edilmediğini sözlerine ekledi.
İletişim Altyapısının Dayanıklılığı ve Geliştirilmesi
Deprem anında iletişimin sürdürülebilmesi için alınan önlemlere değinen Bakan Uraloğlu, GSM kulelerinin çelik konstrüksiyonla inşa edildiğini vurguladı. ❝İstanbul’da GSM alanında kullanılan kuleler deprem anında yıkılmaması için çelik olarak kuruldu❞ ifadelerini kullandı. 6 Şubat depremlerinde yaşanan iletişim sorunlarından çıkarılan derslere işaret eden Bakan, GSM operatörlerine o dönemde verilen en büyük cezanın, yeni yatırım yapma zorunluluğu olduğunu belirtti. Bakan, ❝Hepimiz kriz anında sevdiklerimize ulaşalım istiyoruz, ama bir taraftan da bazı istasyonlarının sağlık endişesinden uzak olmasını istiyoruz, bu durumu optimize etmeye çalışıyoruz❞ şeklinde konuştu.
Uçak Biletleri Üzerine Açıklama
Depremin ardından İstanbul’dan ayrılmak isteyen vatandaşların hava yolunu tercih etmesiyle birlikte uçak bileti fiyatlarında artış yaşandığına dair iddialar gündeme geldi. Bakan Uraloğlu, bu konuda yaptığı açıklamada, Business class koltuklar hariç, tavan ücret uygulamasının üzerinde bilet satılmadığını ve satılamayacağını belirtti. THY ve Pegasus’un bilet ücretlerini 1750 TL’ye düşürdüğünü ifade eden Uraloğlu, ❝Biz, bu tür şeyleri gerektiğinde bedava da yaparız, çok net. Onun için fiyatların bir anda yükselmiş olmasıyla ilgili algı var, ama tavan fiyatlar asla geçilmedi❞ dedi.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, İstanbul’daki üç büyük GSM operatörüyle bir araya gelerek, deprem gibi kriz anlarında yaşanan iletişim sorunlarının önüne geçilmesi için alınması gereken tedbirleri masaya yatıracaklarını belirtti. Bakan, ❝Benzerinde bunu yaşamama adına neler yapmalıyız konusunu konuşmak üzere masaya oturacağız, bu anlamda da olması gerektiği halde olmayan eksikliklerle ilgili de gereğini yapacağız❞ dedi. Uraloğlu ayrıca, uçak bileti fiyatlarına yönelik denetimlerin süreceğini ve usulsüzlük tespit edilmesi halinde gerekli adımların atılacağını vurguladı.