enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
38,2186
EURO
44,0623
ALTIN
4.154,68
BIST
9.317,24
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun
Çok Bulutlu
14°C
Samsun
14°C
Çok Bulutlu
Salı Çok Bulutlu
13°C
Çarşamba Az Bulutlu
16°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
16°C
Cuma Yağmurlu
17°C

İklim Dirençli Şehirler İçin 81 İl Bitki Rehberi

İklim Dirençli Şehirler İçin 81 İl Bitki Rehberi
19.04.2025
3
A+
A-

**Şehirler İçin İklim Dirençli Bitki Rehberleri Hazırlanıyor**

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve Yıldız Teknik Üniversitesi iş birliğiyle hayata geçirilen “Kent Kimliğini Yansıtacak ve İklim Değişikliğine Uyum Sağlayacak Odunsu Bitki Rehberleri Projesi” ile şehirlerin çevresel direncinin artırılması ve karbon tutulumunun desteklenmesi hedefleniyor. Proje kapsamında 81 il için özel bitki rehberleri hazırlanarak, 2025 yılı itibarıyla tüm şehirlerin hizmetine sunulması planlanıyor.

**İklim Değişikliği ve Şehirleşme Politikaları**

Yıldız Teknik Üniversitesi Davutpaşa Kampüsü’nde düzenlenen “Bitki Rehberleri Protokolü İmza Töreni ve Tanıtım Toplantısı”nda konuşan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Fatma Varank, iklim değişikliğinin Türkiye’de de hissedildiğini ve bu değişime karşı şehirlerin dirençli hale getirilmesinin önceliklerden olduğunu vurguladı. Varank, mevcut şehirleşme politikalarının ve yeşil alan planlamalarının yeni iklim koşullarına göre yeniden değerlendirilmesinin önemine dikkat çekti.

**Millet Bahçeleri Projesi ve Yeşil Alan Hedefleri**

Bakan Yardımcısı Varank, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde başlatılan “Millet Bahçeleri Projesi” ile 81 ilde 100 milyon metrekare yeşil alan oluşturulmasının hedeflendiğini belirtti. Yıldız Teknik Üniversitesi Davutpaşa Kampüsü’nde 2021 yılında hayata geçirilen millet bahçesinin, kent estetiği ve ekolojik uyumu bir araya getiren örnek bir çalışma olduğunu ifade etti. Varank, ❝Her biri bilimsel esaslara göre özenle seçilmiş odunsu bitkiler sayesinde hem karbon tutulumunun artırılması sağlanacak hem de şehirlerimizin çevresel direnci güçlendirilecektir❞ dedi.

**Bitki Rehberleri 2025’te Tüm Şehirlerin Hizmetinde**

Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürü Kasım Yenigün, projenin Birleşmiş Milletler Çölleşmeyle Mücadele Konvansiyonu toplantısında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum tarafından dünya kamuoyuna duyurulan Çölleşmeyle Mücadele Ulusal Strateji Eylem Planı’nın önemli bir parçasını oluşturduğunu söyledi. Yenigün, ❝O eylem planının çok önemli hedeflerinden biri de bu bitki rehberlerinin 2025 yılı itibarıyla bütün şehirler için tamamlanıp herkesin hizmetine sunulacak olması hedefiydi. İşte bugün o sözün arkasını doldurduk❞ şeklinde konuştu. Yenigün, rehberler sayesinde şehir peyzajlarında doğa uyumlu, kurakçıl ve yöresel bitki türlerinin kullanımının yaygınlaşacağını belirtti.

**Üniversite-Kamu İş Birliği Vurgusu**

YTÜ Rektörü Prof. Dr. Eyüp Debik, projenin üniversite-kamu iş birliğinin başarılı bir örneği olduğunu vurgulayarak, ❝’Kent Kimliğini Yansıtacak ve İklim Değişikliğine Uyum Sağlayabilecek Odunsu Bitkiler Rehberi Projesi’, çevre, bitki ve şehir bağlamında üniversite-kamu işbirliğinin en somut ve en başarılı örneklerinden biridir❞ ifadelerini kullandı. Proje kapsamında İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki 22 ilin bitki rehberinin tamamlandığını ve yıl sonuna kadar 59 il için rehberlerin hazırlanmasının hedeflendiğini aktardı.

**Proje Detayları ve Uzman Kadro**

“Kent Peyzajında Kullanılabilecek Doğal Odunsu Bitki Rehberleri Projesi” ile 81 ilin bitki varlığı iklim ve ekolojik özelliklere göre kayıt altına alınıyor. Proje, Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şehir Bölge Planlama Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Var başkanlığındaki teknik ekip tarafından yürütülüyor. Ekipte 24 üniversiteden 26 profesör ve 55 uzman görev alıyor. Proje sonucunda 81 kitaplık bir serinin ortaya çıkarılması hedefleniyor ve ilk etapta İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine yönelik rehberler hazırlandı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

sanalbasin.com üyesidir