enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
37,9720
EURO
41,6498
ALTIN
3.692,13
BIST
9.379,83
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun
Yağmurlu
13°C
Samsun
13°C
Yağmurlu
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
19°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
10°C
Salı Yağmurlu
8°C
E
03.04.2025
3
A+
A-

ANKARA-BHA

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, yaptığı açıklamada, Türkiye’yi ihracat konusunda dünya genelinde ilk 10 ülke arasına sokmayı hedeflediklerini vurguladı. Gültepe, e-ihracatın dünya ticaretindeki payının hızla arttığına dikkat çekerek, şu verileri paylaştı:

“2024 yılı itibarıyla küresel e-ihracat hacminin 3,2 trilyon dolara ulaşması bekleniyor. Türkiye’de ise e-ihracatın toplam ihracat içindeki payı artmaya devam ediyor. 2022’de bu oran yüzde 0,9 iken, 2023’te yüzde 2,1’e, 2024’te ise yüzde 2,6’ya yükseldi. 2022’de 2,2 milyar dolar olan e-ihracatımız, 2023’te 5 milyar dolara, 2024’te ise 6,4 milyar dolara çıktı. Bu yıl 8 milyar dolara ulaşmayı hedefliyoruz. 2028’de ise toplam ihracatımızın yüzde 10’unu e-ihracattan sağlamayı planlıyoruz.”

Gültepe, bu hedeflere ulaşmak için altyapı çalışmalarının hızlandırıldığını belirtti ve Ticaret Bakanlığı’nın sağladığı desteklerin önemine değindi.

Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği Başkanı’ndan yorum

Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD) Başkanı Hakan Çevikoğlu, Türkiye’nin güçlü üretim kapasitesi ve stratejik konumunun, küresel ticaretin önemli oyuncularından biri olmasına yardımcı olduğunu söyledi. Çevikoğlu, Türkiye’nin 2024 ihracatının küresel ekonomik zorluklara rağmen pozitif bir büyüme sergilediğini vurguladı. Ayrıca, Türkiye’de e-ticaret ekosisteminin hızla gelişmesinin büyük bir fırsat sunduğunu ifade etti. 2024 sonunda 100 binin üzerinde KOBİ ve esnafın e-ihracat yaptığını belirten Çevikoğlu, 6,4 milyar dolar satış hacmine ulaştıklarını açıkladı.

Yurt dışı e-ticaretteki rekabetin çok zorlu olduğunu söyleyen Çevikoğlu, “Türk firmalarını bu rekabette güçlendirmek için Ticaret Bakanlığı’nın desteği çok önemli. Ayrıca, ticari anlaşmalar ve sektörle ilgili düzenlemeler de büyük avantaj sağlıyor” dedi.

Pazar yerlerinin küresel erişimdeki rolü

Hepsiburada’dan yapılan açıklamaya göre, e-ihracat Türkiye’nin dijital dönüşümünü hızlandıran önemli bir faktör. Geleneksel ihracat yöntemlerine göre daha esnek ve erişilebilir olan e-ihracat, Türkiye’nin küresel ticaretteki rekabet gücünü artırıyor. Pazar yerleri üzerinden yapılan e-ihracat, firmaların global pazarlara düşük maliyetle ulaşmalarını sağlıyor ve operasyonel süreçlerde kolaylık sunuyor.



Bakan Kaçır’dan 20 bin istihdam Müjdesi

Trendyol’dan uluslararası destek

Trendyol ise 2022’de başlattığı uluslararası e-ihracat yolculuğunu artırarak devam ettireceklerini açıkladı. Şirket, 120 binden fazla satıcısını dünya pazarlarıyla buluşturduğunu belirtti ve önümüzdeki dönemde Türk ürünlerini daha fazla uluslararası pazara taşımayı hedeflediklerini ifade etti.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

sanalbasin.com üyesidir