enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,6100
EURO
36,3378
ALTIN
2.928,82
BIST
9.659,96
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun
Hafif Yağmurlu
8°C
Samsun
8°C
Hafif Yağmurlu
Salı Az Bulutlu
10°C
Çarşamba Az Bulutlu
10°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
12°C
Cuma Açık
13°C

Öğrencilere ağız ve diş sağlığı taraması yapıldı

Prof. Dr. Tuğsel, “Ağız sağlığını korumak için dengeli ve yeterli beslenmeli, dişler düzenli olarak fırçalanmalıdır. Ağız sağlığınız genel sağlığınızla doğrudan bağlantılıdır.”

Öğrencilere ağız ve diş sağlığı taraması yapıldı
25.11.2024
1
A+
A-

Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi ve Öğrenci Dekanlığı işbirliği ile ‘Ağız ve Diş Sağlığı Haftası’ kapsamında Araştırma Odaklı Öğrenci Merkezinde (AROM) Ege Üniversitesi öğrencilerine ağız ve diş sağlığı taraması yapıldı.

        Türkiye’de 22 Kasım gününü içine alan hafta; toplumun ağız ve diş sağlığı konusunda bilinçlenmesine katkı sağlamak, ağız bakımı alışkanlığına katkıda bulunmak amacıyla “Toplum Ağız Diş Sağlığı Haftası” olarak kutlanıyor. Bu bağlamda Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi akademisyenleri tarafından ağız taraması gerçekleştirildi. Etkinliğe, öğrencilerin yanı sıra Öğrenci Dekanlığı Dekanı Doç. Dr. Fırat Sarsar, Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Gülengül Mermer, Diş Hekimliği Fakültesi Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Emine Zuhal Tuğsel katıldı.

        “Her şey öğrenci sağlığı için”

        Öğrenci Dekanı Doç. Dr. Fırat Sarsar, “Etkinliğin asıl amacı hem sağlık açısından hem de zihinsel ve mental olarak her yönden öğrencilerin yanında olmayı vurgulamaktır. Ağız ve Diş Sağlığı Haftası kapsamında, her yıl öğrencilere yönelik ücretsiz diş taraması uygulamaktayız. Üniversitemizin öğrenci odaklı misyonu çerçevesinde her şeyi öğrencilerimiz için yapıyoruz. Diş Hekimliği Fakültemiz bu konuda en büyük desteği sağlamaktadır. Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nazan Ersin ve Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Tijen Pamir’e destekleri için teşekkür ediyorum. Diş hekimlerimizin ‘Ağız ve Diş Sağlığı Haftası’nı kutluyorum.” diye konuştu.

         “Öğrencilerimiz Diş Hekimliği Fakültesine her zaman ulaşabilirler”

          Ağız sağlığının önemini vurgulayan Prof. Dr. Emine Zuhal Tuğsel, “Diş Hekimliği Fakültesi olarak, Ağız ve Diş Sağlığı Haftası kapsamında sağlıklı ağız ve diş bakımının gerekliliğine, sigara gibi zararlı maddelerin diş ve ağız dokularında yol açtığı tahribata, ayrıca ağız içindeki bakterilerin diğer vücut sistemleri üzerindeki etkilerine dikkat çekmek istedik. Bununla birlikte öğrencilerimizin fakültemize her zaman başvurabileceklerini bilmelerini sağlamak bizim için öncelikli bir hedeftir” dedi.

               Prof. Dr. Tuğsel, “Ağız ve diş sağlığı, sadece estetik açıdan değil, genel sağlık üzerinde de büyük bir etkiye sahiptir. Düzensiz beslenme, vitamin eksikliklerine yol açarak diş eti kanamalarına sebep olabilir. Ayrıca, şeker hastalığı gibi durumlarda tükürük salgısının azalması, ağız kokusu gibi sorunları arttırabilir. Ağızda görülen şikâyetler, örneğin dilde yanma veya ülserler, bazen daha ciddi sağlık sorunlarının belirtisi olabilir. Bu tür belirtiler göz ardı edilmemeli ve gereken tetkikler yapılmalıdır. Erken tanı, birçok sağlık sorununun önlenmesinde büyük rol oynar. Ağız sağlığını korumak için dengeli ve yeterli beslenmeli, dişler düzenli olarak fırçalanmalıdır. Ağız sağlığınız genel sağlığınızla doğrudan bağlantılıdır.” diye konuştu.

            “Gençlerimiz yeter ki kendi ağız sağlığının farkına varsın!”

             Kullanılan ilaçların diş sağlığı üzerindeki etkilerine dikkat çeken Prof. Dr. Tuğsel, “Ağız kokusu, bireylerin iletişim konforunu olumsuz yönde etkileyen bir sorundur. Bu durumun yalnızca bakterilerden değil, kullanılan ilaçlardan da kaynaklanabileceği unutulmamalıdır. Özellikle psikiyatrik ilaç kullanımı ve kötü alışkanlıklar, dişlerde ciddi erozyon, renk değişikliği, çürük ve diş kaybı gibi sorunlara yol açmaktadır. Eksik dişlerin varlığı, yalnızca çiğneme fonksiyonunu değil, genel ağız ve çene sağlığını da olumsuz etkileyebilir. Ayrıca, gençlerde sıkça tüketilen asitli içecekler diş minelerine zarar vermektedir. Bu tür içeceklerin ardından dişlerin florlu diş macunu ile fırçalanması, ağız hijyenini korumak adına son derece önemlidir. Gençlerimizin kendi ağız ve diş sağlıklarının bilincinde olmalarını, düzenli diş hekimi ziyaretlerini önemsiyoruz. Bu sayede, diş kayıpları yaşanmadan gerekli tedavileri gerçekleştirebiliriz.” dedi.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

sanalbasin.com üyesidir