enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,3304
EURO
37,1113
ALTIN
2.988,04
BIST
8.946,13
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun
Parçalı Bulutlu
16°C
Samsun
16°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
16°C
Cumartesi Çok Bulutlu
15°C
Pazar Az Bulutlu
16°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
17°C

Kars Gazi Madalyalarına ziyaretçi akını

Kars Gazi Madalyalarına ziyaretçi akını
07.11.2024
2
A+
A-

KARS-BHA

Kars Gazi Madalyalarını, 4 Ekim tarihinden itibaren yaklaşık 5 bin kişi ziyaret etti. Eylül ayı 2 bin 590 ziyaretçi iken Ekim ayı ziyaretçi sayısı 4 bin 900’e çıktı.

Günümüzde İstanbul Arkeoloji Müzeleri Envanteri’nde bulunan Kars Gazi Madalyaları, 2 ay süreyle Kafkas Cephesi Harp Tarihi Müzesinde sergi olarak halkla buluşmaya devam ediyor.

1853-1856 Osmanlı-Rus Savaşı sırasında Kars’ın kahramanca savunulması, 29 Eylül 1855’te kazanılan Kars Zaferi ile taçlandırıldı. Bu zafer, Anadolu’da bir şehre verilen ilk Gazilik madalyası olan “Kars Zafer Madalyası”nın kazandırılmasına vesile oldu.

Kars Gazi Madalyalarına ziyaretçi akını

Müşir Mehmed Vasıf Paşa komutasındaki Osmanlı ordusu, 135 gün süren Rus kuşatmasına karşı Kars halkıyla birlikte büyük bir direniş gösterdi. Bu kahramanlık, Sultan Abdulmecid’in fermanıyla Kars’a gazilik unvanı kazandırdı ve şehrin 3 yıl boyunca vergiden muaf tutulmasına karar verildi.

Kars Zafer Madalyası, 29 Eylül 1855 tarihinde, Rus kuşatmasını başarıyla sona erdiren askerler ve şehit aileleri için özel olarak üretildi. Naif Efendi’nin tasarladığı madalyaların kalıbı Mr. Robertson tarafından hazırlandı ve altın, gümüş ve bakırdan toplamda 23 bin adet darp edildi.

Madalya, bir yüzünde Kars Kalesi, diğer yüzünde ise Sultan Abdulmecid’in tuğrası ile dikkat çekiyor. Günümüzde İstanbul Arkeoloji Müzeleri Envanteri’nde bulunan bu tarihi eserler, 2 ay süreyle Kafkas Cephesi Müzesi Harp Tarihi Müzesinde halkla buluşuyor. Kars Gazi Madalyalarını, 4 Ekim tarihinden itibaren yaklaşık 5 bin kişi ziyaret etti. Eylül ayı 2 bin 590 ziyaretçi iken Ekim ayı ziyaretçi sayısı 4 bin 900’e çıktı.

Kars Zaferi’nin anısını yaşatmayı amaçlayan bu sergi, ziyaretçilere hem tarihi bir yolculuk sunuyor hem de Kars’ın kahramanlık hikayesini yeniden hatırlatıyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

sanalbasin.com üyesidir