enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,2585
EURO
37,1077
ALTIN
3.058,11
BIST
8.945,80
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun
Hafif Yağmurlu
18°C
Samsun
18°C
Hafif Yağmurlu
Çarşamba Hafif Yağmurlu
18°C
Perşembe Çok Bulutlu
19°C
Cuma Az Bulutlu
21°C
Cumartesi Yağmurlu
13°C
SON DAKİKA
Kars’ta 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı resepsiyonu düzenlendi
Cemal SÜZEROĞLU/MUĞLA-BHA Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 101. yıl dönümü, Bodrum’da büyük bir coşkuyla kutlanıyor. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları kapsamında Bodrum’un birbirinden güzel camileri, bağımsızlığın simgesi olan Türk bayraklarıyla süslendi. Bodrum’un tarihi dokusu ve eşsiz manzarasına Cumhuriyet coşkusunun eklenmesiyle birlikte ortaya çıkan görsel şölen, halkın beğenisini kazandı. Bodrum Müftülüğü tarafından yapılan açıklamada, “29 Ekim vesilesiyle bir kez daha, Bedir’den Malazgirt’e, Çanakkale’den İstiklal Harbi’ne, 15 Temmuz’dan bugüne, Din’ü Devlet, Mülk’ü Millet, Rızaenlillah uğruna canlarını seve seve feda eden aziz şehitlerimizi ve Rahmet-i Rahman’a kavuşan kahraman gazilerimizi rahmet, minnet ve şükranla anıyoruz. Milletimiz var, devletimiz payidar olsun,” ifadelerine yer verildi. Cumhuriyetin 101. yıl dönümü kutlamaları çerçevesinde gerçekleştirilen bayrak süslemeleri, Bodrum halkına unutulmaz bir bayram atmosferi yaşatırken, camilere asılan bayraklar, milli birlik ve beraberlik ruhunu güçlendirdi. Bodrumlular, bağımsızlık mücadelesini temsil eden bu anlamlı dekorasyonun oluşturduğu atmosferle Cumhuriyet coşkusunu doyasıya yaşıyor.
Antalya’da Cumhuriyet bayramı denizde de kutlandı
KAÜ Rektörü Prof. Dr. Hüsnü Kapu’nun 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı mesajı
BURDUR-BHA Burdur’da son dönemde artan kira fiyatları, vatandaşların geçim sıkıntısına ek bir yük haline gelmiş durumda. İlanlardan elde edilen bilgilere göre, şehirde 3+1 ve 4+1 gibi geniş dairelerin kira fiyatları 18.000 TL ile 28.000 TL arasında değişiklik gösteriyor. Bu durum, özellikle Bahçelievler, Çeşmedamı, ve Merkez Sanayi gibi bölgelerde yaşayanlar için ciddi bir ekonomik zorluk yaratmakta. Özellikle merkeze yakın bölgelerdeki kira fiyatlarının yüksekliği dikkat çekerken, lüks olarak nitelendirilen dairelerde fiyatların 20.000 TL’den başlayıp 28.000 TL’ye kadar çıkması, konut arayan vatandaşlar için önemli bir sorun haline geldi. Vatandaşlar, artan kira fiyatları nedeniyle alternatif arayışlara yönelirken, Burdur’daki emlak piyasasında yaşanan bu pahalılık, şehirdeki yaşam maliyetini de doğrudan etkiliyor. En düşük kira fiyatı ise 2500 TL olarak yansırken, bu kiralık yerlerin ise sadece öğrenciler için ya oda ya da apart fiyatı olduğu gözlemleniyor. Üniversite kenti olan Burdur’da hem öğrencilerin barınma hem de ’emekli şehri’ olarak anılan Burdur’un sakinlerinin, yerlilerinin ya da memurlarının barınma sorunu ekonomik dalgalanmalarla birlikte her geçen gün dah çok sıkıntıya girecek gibi görünüyor.
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Kanserin antik dönemdeki bilgi kökenlerine ışık tutan buluntu!

Kanserin antik dönemdeki bilgi kökenlerine ışık tutan buluntu!
27.10.2024
2
A+
A-

ISPARTA-BHA

Yalvaç’ın en önemli tarihi ve turistik değeri olan Pisidia Antiokheia Antik Kenti’nde 2024 yılında yapılan kazı çalışmaları devam ederken; kazıların bu yılki en önemli buluntusu “Kanser Hastalığına Karşı Yapılmış Tılsımlı Amulet” oldu. Pisidia Antiokheia Kazı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Özhanlı, kazı çalışmalarıyla ilgili şu bilgileri verdi:

“Pisidia Antiokheia Antik Kenti 2024 yılı kazı çalışmaları, Aedilicus Tepesi’nde bulunan Kilise çevresinde gerçekleştirilmektedir. M.S. 10. yüzyılda kent manastırına dönüştürülen yapı devşirme malzeme ile örülmüş kalın bir duvarla çevrelenmiştir. Çevre duvarının (Peribolos) iç tarafında yapılan kazılarda kiliseye ait depolama alanları ve farklı işlevlerde kullanılmış çok sayıda yapı ve de MS 4. – 6. yüzyıllarda kullanılmış anıtsal bir çeşme açığa çıkarıldı.

Depolama alanlarında zemine sabitlenmiş çok sayıda büyük depolama kapları (Pithos) bulunmaktaydı. 2024 yılının en ilginç buluntusu ise amulet (kolye) olarak kullanılan 1 adet gemmaydı. Bu amulet Antiokheia kazılarında bu güne kadar bulunmuş en ünik eserlerden birisidir.

Gemma, günümüzün en tehlikeli hastalığı olan kanserin Antik Dönemdeki bilgi kökenlerine ışık tutmaktadır. Kızı hastalanan bir babanın, kızının iyileşmesi için yaptırıp, boynuna amulet olarak taktırmış olduğu kolyenin bir yüzünde; yengeç, diğer yüzünde ise, bu hastalıktan kurtulması için yazılmış sözler yer almaktadır. Kanser hastalığı hakkında bize bilgi veren Antik Dönemin en büyük hekimi Galen, yengece benzeyen kanserli kısmın etrafındaki siyah damarların görünümünü şu şekilde açıklar: “Yengecin vücudunun etrafına yayılan bacakları olduğu gibi, bu hastalıktaki damarlar da aynı şekildedir. Yengeç şeklindeki anormal tümör tarafından yayılırlar.” Kanserli tümörün yengece benzetilmesi aslında, hastalığın adının nedenidir. Çünkü “karkinos” Yunanca’da yengeç anlamına gelmektedir. Günümüzde, kullanılan “kanser” kelimesi de ismini Yunancadaki “yengeç” isminden almaktadır. Bu tür tılsımlı taşlar, Helenistik Dönemden başlayarak, MS 4. yüzyıla kadar yaygın bir şekilde kullanılmışlardır. Antiokheia’da bulunan örnek, Anadolu’da günümüze kadar bulunmuş, en iyi korunmuş ve en anlamlı resim ve yazı içeriğini vermektedir. Batıl inancı açık bir şekilde ortaya koyan bu tür eserler, köken olarak Mısır, Anadolu ve Mezopotamya kaynaklıdır.

Kilise tarihinden eski olan bu eser, uzun yıllar kullanılmış ve 10. yy da buraya düşürülmüş olmalıdır. Değerli bir taştan yapıldığı için önemini yitirmemiştir. Kanser hastalığına iyi geldiği düşünüldüğünde çok farklı kişiler tarafından uzun yıllar kullanılmaya devam etmiş olmalıdır.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

sanalbasin.com üyesidir