enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun
Hafif Yağmurlu
6°C
Samsun
6°C
Hafif Yağmurlu
Pazartesi Hafif Yağmurlu
8°C
Salı Parçalı Bulutlu
10°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
10°C
Perşembe Açık
12°C

TCMB: Enflasyondaki iyileşmenin hızına dair belirsizlik arttı

TCMB: Enflasyondaki iyileşmenin hızına dair belirsizlik arttı
24.10.2024
2
A+
A-

ANKARA-BHA

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK), son toplantısında enflasyonla ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu. Kurul, enflasyonun düşüş eğiliminde olduğunu fakat son dönem verilerinin enflasyondaki iyileşmenin hızına dair belirsizlikleri artırdığını vurguladı.

Açıklamada, “Para politikasındaki kararlı duruş, aylık enflasyonun ana eğilimini düşürecek ve dezenflasyon sürecini güçlendirecek” ifadesine yer verildi.

Raporda, öncü göstergelerin Ekim ayı enflasyonu üzerinde gıda fiyatlarının etkisinin belirgin olacağı belirtildi. İşlenmemiş gıda fiyatlarının, taze meyve ve sebze kaynaklı artış eğilimini sürdüreceği değerlendiriliyor. Ayrıca, para politikasının etkisi dışında kalan taze meyve ve sebze grubu fiyatlarında da sezon geçişinin etkisiyle artışlar gözlemleniyor.

Mevsimsel etkilerden arındırılmış verilerle temel mal grubu fiyat artışının ılımlı bir seyir izlediği ifade edilmekte. Giyim fiyatları mevsimsel etkilerle yükselirken, dayanıklı tüketim malları fiyatlarında zayıf bir artış olsa da farklılaşan bir kompozisyon sergileniyor.

Temel mal enflasyonunun düşük kalmaya devam etmesi beklenirken, hizmet enflasyonundaki iyileşmenin ise son çeyrekte gerçekleşmesi öngörülüyor. Ancak enflasyondaki iyileşmenin hızına dair belirsizlik son dönem veri akışı ile artmış durumda.

Kurul, politika faizini sabit tutma kararı almış olmakla birlikte, enflasyon üzerindeki yukarı yönlü risklere karşı ihtiyatlı duruşunu yineledi.

Rapor şöyle devam etti:

“Para politikasındaki kararlı duruş; yurt içi talepte dengelenme, Türk lirasında reel değerlenme ve enflasyon beklentilerinde düzelme vasıtası ile aylık enflasyonun ana eğilimini düşürecek ve dezenflasyon sürecini güçlendirecektir. Aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana ve enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yakınsayana kadar sıkı para politikası duruşu sürdürülecektir. Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda ise para politikası araçları etkili şekilde kullanılacaktır.

Kredi ve mevduat piyasalarında öngörülenin dışında gelişmeler olması durumunda parasal aktarım mekanizması ilave makroihtiyati adımlarla desteklenecektir. Likidite koşulları muhtemel gelişmeler göz önünde bulundurularak yakından izlenmektedir. Sterilizasyon araçları etkili şekilde kullanılmaya devam edilecektir.

Kurul, politika kararlarını parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini de dikkate alarak, enflasyonun ana eğilimini geriletecek ve enflasyonu orta vadede yüzde 5 hedefine ulaştıracak parasal ve finansal koşulları sağlayacak şekilde belirleyecektir.

Enflasyon ve enflasyonun ana eğilimine ilişkin göstergeler yakından takip edilecek ve Kurul, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanacaktır.

Kurul, kararlarını öngörülebilir, veri odaklı ve şeffaf bir çerçevede alacaktır.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

sanalbasin.com üyesidir